Muzsika-sziget épül az EFOTT-on

Kunos Tamás nem hagyja, hogy kikopjanak az értékek

Jóllehet, a fiatalok elősorban nem hagyományőrző programokat keresnek, mégis nem várt tömegek nótáznak és néptáncolnak, ha házhoz viszik nekik erre a lehetőségeket. Az EFOTT minden eddiginél komolyabb kulturális programmal és egy külön helyszínnel rukkol elő július 12-17. között, Velencén a magyar hagyományok kedvelőinek.

A szervezők elmondása szerint évek óta megfigyelhető a trend, miszerint a fiatalok az EFOTT-on előszeretettel látogatnak igényes népzenei programokat. Ezért idén egy komplett területet határolnak el ilyen célra. A Muzsika-szigetén a hagyományőrző programok és fiatal zenekarok fellépései mellett ismét élőzenés nótakaraoke és táncház várja majd a bulizókat. A szórakozást kézműves kínálat, magyaros ételek és széles italválaszték, azaz a gasztro-pontok egészítik ki.

Közelebb hozni a hagyományokat, megismertetni a fiatalokat a népi örökséggel, és egy fesztiválszcénában nem megszokott kikapcsolódást kínálni – ez a szervezők célja. A programot a Kossuth-díjas brácsás, a Csík Zenekar egyik alapítója, Kunos Tamás állítja össze.

− Mindig is célom volt, hogy megismertessem a fiatalokkal azokat a hagyományos kulturális értékeket, amelyek mára kikopni látszanak, legyen ez a magyar népzene városi vonala, vagy a paraszti kultúra. Színes programot igyekeztünk összeállítani: kipróbálhatják, milyen egy vérbeli cigányzenekar frontemberként nótázni, élvezhetnek hangszerbemutatót, és táncházzal, tánctanítással is készülünk – mondta el Kunos Tamás. A muzsikus azt is elárulta, hogy színpadra lépnek majd a fesztiválozókkal egykorú Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei tanszékének zenészei és számos egyéb fiatal tehetség is. – Az egyik kuriózum, ami egy fricska is egyben, a Folksz zenekar lesz, akik elektromos gitárral, dobbal és népi furulyával csábítják táncra az érdeklődőket. A cél az önfeledt szórakozás, az együtt táncoló tömeg belső sodrásánál, ritmusánál pedig elképzelni sem tudok jobbat!

A programleírás szerint a szórakoztatásról olyan külföldön is népszerű zenészek gondoskodnak majd, mint Mihó Attila és bandája, a Folkembassy vagy a Buda Folk Band.

Nem a Muzsika szigete lesz azonban az egyetlen kulturális kikapcsolódási lehetőség az EFOTT-on. A szervezők annyit már elárultak, hogy a nagy sikerre való tekintettel a fesztiválozók idén is mozizhatnak a szabad ég alatt, de színházi előadásokra és egyéb izgalmas élményprogramokra is számíthatnak a Velencei-tóhoz kilátogatók.

EFOTT – csak szabadon…

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]