Bombát találtak az ELTE épülete mellett

Rendkívüli indok miatt kellett kiüríteni az ELTE Lágymányosi Campusának Déli Tömbjét ma délután fél kettőkor: egy második világháborús bombát találtak a közelben folyó építkezésen. Mint később kiderült, szerencsére nem voltak közvetlen veszélyben a hallgatók, mivel a bomba gyújtószerkezete nem működött.

SC 250 típusú repeszbomba

SC 250 típusú repeszbomba

A Pázmány Péter sétány mellett zajló építkezésen találták a németek által a második világháborúban használt robbanószerkezetet, egészen pontosan egy SC 250 típusú repeszbombát. Az eljárásoknak megfelelően a környéket lezárták, így a Magyar Tudósok körútját, a Gábor Dénes utat, a Neumann János utcát, a Magyar Nobel-díjasok útját, a Pázmány Péter sétányt, valamint a Rákóczi híd budai lehajtóját is korlátozás alá vonták, valamint az érintett területek között lévő épületeket kiürítették, így körülbelül 2500 embernek kellett félbehagynia munkáját.

Megkeresésünkre a Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredének sajtóügyeletese, Várkonyi Melinda közölte, hogy az ilyen típusú bombák 120 kg robbanóanyaggal rendelkeznek, és a működésükhöz szükséges egy ép kondenzátor, ami aktiválja a bombán található 2 elektródát, ezzel előidézve a robbanást. A talált szerkezeten ez a kondenzátor már nem működött, így nem is tudott működésbe lépni, ezért biztonságosan el lehetett szállítani a Honvédség erre kijelölt területére, ahol megsemmisítik. Az elszállítást fél öt után befejezték, a korlátozásokat feloldották, így mindenki visszatérhetett az épületekbe.

kép: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]