A rettegett péntek 13

Ne menj át a létra alatt, mert balszerencse ér! Ne ülj az asztal sarkára, mert nem fogsz férjhez menni! Ha egy fekete macska megy át előtted az utcán az rosszat jelent, ha pedig kiborul a só, akkor veszekedés lesz. Babonák százaival tesszük színesebbé, olykor komplikáltabbá a mindennapjainkat, ami egyesek szerint bugyuta szokás, mások véresen komolyan veszik ezeket az íratlan szabályszerűségeket. Na de mi a helyzet a péntek tizenharmadikával?

11 pont a péntekről, ami 13-ára esik:

  1. A péntek 13-a elől nem való menekül jóval több energiánkba kerülne, mint az gondolnánk, mivel ez a dátum igencsak gyakori . A statisztikák szerint legfeljebb 14 hónap telhet el a balszerencsésnek vélt nap nélkül. Egy 4800 hónapos, azaz 400 éves periódust vizsgálva a legtöbb tizenharmadika – összesen 688 nap – péntekre esik.
  2. Miért pont a péntek? A közhiedelem, miszerint a pénteki napokon jobb óvatosnak lenni, vélhetően a történelem az élet tanítómestere szemlélet alapján terjedhetett el.  Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napját szentelték az isteneknek; innen jöhet a babona, hogy balszerencsét hozhat egy pénteken megkezdett tevékenység. Jézus Krisztus keresztre feszítése is pénteki napra esett, akinek utolsó vacsoráján tizenhárman ülték körbe az asztalt, valamint  a viking mitológiából ismert Ragnarök háborúja előtt is tizenhárman vettek részt egy ünnepségen.
  3. Ismert péntek tizenharmadikák: Egyesek úgy vélik, IV. Fülöp 1307. október 13-án, egy pénteki napon tartóztatott le több száz templomos lovagot. Angol nyelvű források közül először Gioachino Rossini 1869-ben kiadott életrajzában említi meg Henry Sutherland Edwards, hogy Rossini balszerencsés napnak tartotta a pénteket, és ugyanilyen okból gyűlölte a tizenhármas számot, így különösen szembeszökő, hogy éppen egy 13-ra eső pénteki napon halt meg. Egy másik regény, Thomas W. Lawson Péntek 13-ja is arra hegyezte ki a sztorit, hogy egy bróker a babona erejét kihasználva keltett tőzsdepánikot.

    Friday-13

    Kép forrása: funzine.hu

  4. Triszkaidekafóbia: a görög eredetű szó a tizenhármas számtól való félelemre utal. A kifejezés a τρισκαιδεκα (tizenhárom) és a φόβος (félelem) szavak keresztezéséből ered.
  5. Mekkora ereje van a babonának? Az amerikai légierőnél nincs F-13-as típusú vadászgép, a Forma-1 autóversenyben 13-as rajtszám, bizonyos amerikai hotelekből hiányzik a 13-adik emelet, San Francisco a 13-as sugárút neve Funston Avenue, és minden bizonnyal a NASA is megbánta már az Apollo-13 névadását.
  6. Globális méreteket ölt a péntek 13 mítosza? Vannak a világnak olyan részei, ahol a péntek 13 ugyanolyan átlagos nap, mint mondjuk egy keddi 21.-e. Azonban  a kelet-ázsiai országokban, például Japánban, Kínában és Tajvanon a tetrafóbia, vagyis a négyes számtól való félelem terjedt el, amelynek a hatása megegyezik a mi kultúránkban jelentévő triszkaidekafóbiáéval. Olaszországban a 17-re eső péntekektől félnek, mert a római számokkal leírt 17-es, vagyis a XVII anagrammája a latin VIXI szó, ami azt jelenti, hogy „éltem”.
  7. Mit szól ehhez a tudomány? A Science 1960-ban közölt egy nagyon hosszú tanulmányt arról, hogy a népességnövekedés 2026. november 13-án elér egy olyan pontra, amit a szerzők csak a „doomsday” (ítéletnap) jelzővel illettek. Hogy igazuk lesz-e, azt vizsgáljuk meg tíz év múlva
  8. Ha a Science-ben megjelent tanulmány téved, akkor biztos, ami biztos, itt egy újabb apokalipszis elmélet péntek 13-ára: A NASA szerint onnantól fogva csak három évet kell várnunk a Földet elpusztító meteorra. Paul Chodas, Steve Chesley és Don Yeomans, a NASA földközeli objektumokat vizsgáló programjának munkatársai 2004 karácsonyán felfedeztek egy aszteroidát, ami nagyjából akkora, mint Texas, és egy a hatvanhoz az esélye, hogy eltalálja a Földet. És hogy ez mikorra várható? 2029. április 13-ra – igen, péntekre.

    friday-13th-bad-lu_3499415b

    Kép forrása: i.telegraph.co.uk

  9. És valóban hiszünk a babonánakEgy amerikai felmérés szerint a triszkaidekafóbia 17-21 millió embert érinthet. Az Egyesült Államokban 800-900 millió dollár bevételkiesést jelenthet, hogy sokan ilyenkor nem hajlandók repülőre ülni, autóba szállni, vagy normális munkamenet szerint dolgozni, mert attól félnek, hogy végzetes balszerencse éri őket.
  10. Önmagát beteljesítő jóslat?! Arnold Schönberg osztrák zeneszerző hírhedt triszkaidekafób volt, és őszintén hitte, hogy a 13-as számnak is szerepe lesz a halálában. 1951-ben, 76 éves korában (7 + 6 = 13) rettegés fogta el, amikor rájött, hogy július 13-a péntekre esik. Aznap inkább ágyban maradt, hogy elkerülje a rá leselkedő veszedelmet. Párnák közt érte a halál – július 13-án, pénteken, 11 óra 47 perckor, vagyis 13 perccel éjfél előtt.
  11. Ha ez mind nem lenne elég, egy 13 éves kisfiút, augusztus 13-án, egy pénteki napon 13 óra 13 perckor megcsapott a villám. Egyedül őt, pedig 150 000 ember társaságában volt egy focimeccsen. Szerencsére megúszta enyhébb égési sérülésekkel.

Forrás: index.hu
Kép forrása: atlassociety.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]