Így sportoltok ti!

Az Egyetem Szolgáltató központján belül működő ELTE Sportiroda megalakulásától kezdve fontosnak tartotta az egyetemi sportszolgáltatásokhoz kapcsolódó hallgatói elégedettségmérést: már 2014-ben, együttműködve az ELTE Rektori Kabinet Minőségügyi Irodájával létrehoztak egy, a sportszolgáltatások értékelésére szolgáló kérdőívet, melyet a Minőségügyi Iroda munkatársai a Neptun-rendszeren keresztül juttattak el a hallgatókhoz. A Minőségügyi Iroda idén is elkészítette beszámolóját az ELTE sportszolgáltatásairól. Az alábbi infografikában a 2014-es és 2016-os kérdőív eredményeit hasonlították össze.

A hallgatók sportolási szokásai nem változtak jelentős mértékben az elmúlt két évben: a hallgatók több mint fele (53,39%) legalább hetente egyszer végez sporttevékenységet, harmaduk ritkábban, mint hetente, míg egy részük (15%) egyáltalán nem sportol, írja az elte.hu.

2016-ban továbbra is az aerobikot űzik legtöbben az ELTE-sek közül, ezt követi a tenisz, majd a tollaslabda mint legnépszerűbb sportágak. A tenisz magas népszerűsége miatt szükséges lenne az év minden szakában elérhetővé az ELTE Sport Kft. által üzemeltetett Bogdánfy úti teniszpályákat. A hallgatók a falmászást, az aerobikot és az úszást próbálnák ki legszívesebben. A válaszok megerősítik, hogy szabadidősport és oktatási szempontból is kiemelt fontosságú a Tüske-uszoda mielőbbi használatba vétele.

A hallgatók leginkább a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubbal, az ELTE sportegyesületével kerülnek kapcsolatba sporttevékenységeik során, hiszen a klub látja el a hallgatói sportösztöndíjasokkal együtt az edzések, kari bajnokságok, sportnapok és sportrendezvények szervezését, valamint a versenyeztetés, az egyetemi bajnokságok során is támogatást nyújt a hallgatók számára.

Az eredményekből kitűnik, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a szabadidősportok és edzések iránt; a válaszadók 58,64%-a véli úgy, hogy ez a legfontosabb ELTE-s sportszolgáltatás. 13,53%-ra nőtt azok aránya, akik a sportrendezvényeket és sportnapokat tartják a legjelentősebb szolgáltatásnak.

A „Miért fontos az egyetemi sport?” kérdésre adott válaszokból is kitűnik a hallgatók ár-érzékenysége. A hallgatók közel harmada utalt arra, hogy az egyetemi körülmények között végzett sporttevékenység jóval olcsóbb, mint a külső szolgáltatóknál – ami rámutat arra, hogy kiemelten fontos az egyetem ilyen irányú anyagi támogatása. Emellett a válaszadók kb. 25-25%-a tartja lényegesnek a sport egészségmegőrző hatását, valamint tekinti aktív kikapcsolódásnak, 15%-uk pedig a sport közösségépítő erejét emelte ki.

A hallgatók a sportszolgáltatások minőségével és azok kommunikációjával meg vannak elégedve. Az edzések minőségét jelentős mértékben javítja az ELTE HÖK által támogatott sportösztöndíjas rendszer, melynek köszönhetően elhivatott ELTE-s hallgatók szervezik társaik számára az edzéseket. Ugyanakkor a kérdőív eredményeiből az is kitűnik, hogy a hallgatók kis hányada (13%) sportol ELTE-s körülmények között kötelékben.

A válaszadók többsége javítana a létesítmények küllemén és felszereltségén. Ez egybeesik az ELTE tervezett infrastruktúra-fejlesztési programjával, amely szerint az egyetem és a BEAC az egyes szakosztályokon keresztül, a látványsport-támogatások felhasználásával fejleszteni fogja az ELTE lágymányosi sporttelepét, a kari és kollégiumi sportolási lehetőségeket, hogy a 21. századi igényeknek megfelelő színes, és változatos sportszolgáltatásokat tudjon nyújtani az ELTE polgárai számára.

forrás: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]