Óriási magyar siker!

Nemes Jeles László már eddig is büszkévé tett minket, magyarokat. Saul fia című első filmje elnyerte a Cannes-i fesztivál nagydíját, itthon és külföldön is hatalmas érdeklődés és elismerés övezi, a mai napon azonban egy újabb lépést tett a világsiker felé. Ugyanis a Saul fia ott van az öt legjobb külföldi film között a Golden Globe-on!

Az 1948 óta létező legjobb idegen nyelvű film kategóriájába eddig két magyar filmnek sikerült bekerülnie, a Redl ezredesnek és a Hanussen-nek -mindkettő Szabó István rendezésében. A legjobb rendezőnek járó jelölést is megkapta Szabó A napfény ízéért, illetve A csodálatos Júliáért Annette Bening lett a legjobb színésznő; ezek azonban angol nyelven készültek. Magyar film pedig még sosem nyerte el a legjobb külföldi filmért járó Aranyglóbuszt, viszont most a Saul fiának nagyon nagy esélye van a győzelemre.

December közepén pedig az is kiderül, hogy a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is jelölik-e Nemes Jeles alkotását, melyre szintén nagy esélye van. Ráadásul az sem elképzelhetetlen, hogy a főbb kategóriákba is bekerül, ugyanis az elmúlt hetekben nem csak az európai, de az amerikai kritikusok is rendre a Saul fiát választották az év filmjének. Az alkotás világforgalmazási jogait egyébként a Sony Pictures Classics vette meg, Európa több városában vetítik – Franciaországban például több, mint 157 ezer néző volt rá kíváncsi három hét alatt -, Amerikában pedig december 18-tól kezdik el játszani a mozik.

Tehát idén a 72 jelentkezőből, a Golden Globe legjobb külföldi film kategóriájában jelölt öt film:

  • Az új testamentum, Belgium
  • El Club, Chile
  • Fencer, Észtország
  • Mustang, Franciaország
  • és a Saul fia, Magyarország.

 

Forrás: index.hu

Kép: imdb.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]