#programajánló- tudomány, kultúra, káposzta

Egy újabb hétvége, egy újabb programajánló. Ismét ellátunk titeket néhány tippel és ötlettel, merre érdemes kimozdulni. Filmes, tudományos, kulturális, jótékonysági, kültéri, beltéri, fővárosi, vidéki, ingyenes, fizetős…Bizony, megint sok különféle esemény közül szemezgethettek, íme a kínálat:

Filmes

Szeptember 23-án, szerdán kezdődött a második BIDF, azaz Budapest International Documentary Festival. Ez egy olyan fesztivál Sós Ágnes és Balogh Rita alapító-igazgatók elmondása szerint, ahová a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes versenyfilmek. Minden vetítést az Urániában lehet megtekinteni és több különböző szekciók filmjei közül válogathattok. Például a Nézz szembe a szüleiddel szekció szülő-gyerek konfliktusokat és a gyerekek kitörési lehetőségeit vizsgálja, míg a Nézz szembe a sztereotípiákkal nevű szekció a berögződések ellen harcol, a sztereotípiákat úgy mutatja meg, ahogy máshol nem látni. Ha „IGAZI jó FILMEKET” néznétek, még egészen vasárnapig megtehetitek. A vetítések időpontjait pedig itt találjátok.

Tudományos

Pénteken, azaz szeptember 25-én a 10. szülinapját ünnepli a Kutatók Éjszakája! Mi pedig sorra vettük az összes kihagyhatatlan programot legyen az akár ELTE-s, akár budapesti, akár vidéki.

A Kutatók Éjszakája mellet lesz egy érdekesnek ígérkező előadás a BTK-n, mely a Fiatal Tudósok Estje –Bölcsészek a siker szolgálatában névre hallgat. Délután öt órakor kezdődik az „F” épület Kerényi Károly-termében. A résztvevők között megtalálható például Balkányi Nóra újságíró vagy Erdődy Gábor, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese, tanszékvezető és a Történelemtudományi Doktori Iskola vezetője, a moderátor pedig Bezsenyi Tamás lesz. Az eseményt egyébként a Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztálya szervezi, kerekasztal-beszélgetéssel, illetve vitával is készülnek. A programról tudósítani is fogunk, hogy ha nem érnétek rá holnap ötkor, akkor is meg tudjatok bizonyosodni arról, hogy a bölcsészdiploma igenis menő!

Kulturális

A World Press Photo kiállítást világszerte 60., Magyarországon pedig 34. alkalommal rendezik meg. Közel 6 ezer fotóriporter kb. 98 ezer pályázatból válogatott a szakmai zsűri, a díjazott képeket tekinthetjük meg holnaptól. A tárlat egy hónapig látogatható a Néprajzi Múzeumban. A diákjegy 1000 Ft-ba kerül, ami már csak azért is megéri, mert két kísérő kiállítást is megnézhetünk: a 60. évforduló alkalmából a korábbi évek fődíjas képeiből válogattak a szervezők; illetve a World Press Photo feletti díszteremben bemutatkozik a Pictorial Collective, egy magyar fotóriporterekből álló csoport.

Jótékonysági

Tegyél te is a gyermekéheztetés ellen, és vegyél részt szeptember 26-án, szombaton az Arénában tartott Nemzeti Minimum koncerten! Az 1000 Ft-os belépő megvásárlásával gyakorlatilag fedezhető egy kétgyermekes család napi minimum étkezési költsége. A bevételből fennmaradt összeggel a Gyermekétkeztetési Krízis Alap létrehozását kezdeményezik a szervezők. Közel 100 előadóművész lép majd fel – egyébként teljesen ingyen vállalva a szereplést-, hogy 12 óra zene szólhasson a gyerekekért. Gyerekzenekarok (mint az Eszter-lánc mesezenekar) mellet megtalálhatunk színművészeket (pl. Rajkai Zoltán, Szinetár Dóra), népszerű együtteseket (többek között a Magna Cum Laudét, az Animal Cannibalst, a KFT-t, a Compact Discot vagy a 30Y-t), sőt még az abszurd humor egyik jeles képviselőjét (Dolák-Saly Róbertet) is. A fellépők teljes listáját és magáról a kezdeményezésről ITT találhattok meg mindent.

Kültéri, vidéki

Szeptember 26-27-én, azaz szombaton és vasárnap Káposztafeszt! Bizony, jól olvastátok, a hagyományos vecsési káposztának fesztiválja is van, ráadásul idén lesz a 15. évfordulója.  Ennek örömére sok-sok fellépőt meghívtak, úgy mint a Kelemen Kabátban, a Republic, a Honey Beast vagy a Supernem. Hagyományos programok közül is csemegézhettek, főzőversenyt tartanak, ahová kizárólag káposztás főételek nevezhetők, megválasztják a legnagyobb káposztát és káposztapucoló versenyt is rendeznek. Szóval, ha szeretsz versenyezni, enni, koncertezni vagy te vagy a legnagyobb káposzta-fan, irány Vecsés! Jó buli lesz. 😉

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]