Még egy nap és ismét Kutatók Éjszakája

Idén a 10. évfordulóhoz érkezett a Kutatók Éjszakája, Európa legnagyobb tudománykommunikációs rendezvénysorozata. Összegyűjtöttük Nektek a legjobbnak ígérkező programokat, melyeket semmiképp se hagyjatok ki!

Kezdjük az ELTE programjaival, ahol elég széles palettát találtok, minden karon lesznek programok.

168px-ELTE_logo

Az ÁJK-n lesz jogalkotási bakiparádé és munkajogi párbeszéd szimuláció, a TÁTK-on kutatóvadászat, a BGYK-n pedig élő könyvtár.
A BTK-n lesz régikönyvolvasó műhely, identitásparádé, táncház, folkmenza, tanulhattok litvánul, a szamurájok történetéről vagy ballisztikáról. Előadást tart Csippán Péter az Archaeometriai Laboratóriumban, Koncz István a népvándorlásokról, Szabó Dániellel pedig a kelta arisztokrácia nyomába eredhettek. A Trollok harca című előadáson pedig feltehettek minden kérdést, amit tudni szeretnétek a feminizmusról, de még sosem mertétek megkérdezni.
A Füvészkertbe is érdemes ellátogatni, ahol illatorgia és növénysimogató lesz.
Az IK-ra is érdemes belesni, megtudhatjuk, hogy tudunk-e informatikusként gondolkodni és készíthetünk saját földgömböt is.
A PPK-n lesznek fittségi mérések, és szó lesz a menekültkérdésről is, valamint megtudhatjuk, hogyan tanulhatunk hatékonyabban és azt is, hogy hogyan hat ránk a koffein.
A TTK-n vulkánkísérletek mellett az evolúció éjszakája lesz, továbbá megtudhatjuk, hogyan építsünk időgépet, vagy, hogy hogyan készül az időjárás előrejelzés. A teák versenyén pedig erőpróba lesz.

A Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében megmentett műkincsek kiállítását láthatjátok.

A szociális- társadalmi témák kedvelőinek a Wesley János Lelkészképző Főiskolában lesznek előadások: Nagyvárosi szegénység, lakóhelyi szegregáció, Változás és alkalmazkodás. A történelem és a szociális munka összefüggései, Értjük egymást? – avagy, hogy tudunk segíteni a hátrányok leküzdésében?

Az csillagászat szerelmeseinek a Polaris Csillagvizsgálóban lesz távcsöves bemutató és utazó Planetárium.

Akiknek nincs tériszonya, azoknak ajánljuk az Agrárgazdasági Kutató Intézetének Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárjában megrendezett „Exkluzív panorámatúra a toronyban – avagy Budapest piacai madártávlatból” című programot.

Aki nem csak inni szereti a bort: a Mezőgazdasági Múzeumban borászati kiállítás lesz.
images (1)

Nem csak orvostan hallgatóknak, de minden egészségügy iránt érdeklődőnek a Váci utcában, a Paleomedicina Hungary Kft–nél előadásokat hallgathat napjaink orvoslásának problémáiról, statisztikákról, táplálkozásról, a mostanában divatos paleolit étrendről, autoimmun betegségekről, sőt, még „ebgyógyításról” is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat Országos Epidemiológiai Központban pedig a védőoltásokról, influenzáról és az antibiotikumokról lesznek előadások.

Budapesten kívüli helyszínekre is érdemes ellátogatni: Dunakeszin elkészíthetitek saját számítógépes játékotokat, Szentendrén pedig Lego robotot építhettek. images

Sok helyre előzetesen regisztrálni kell, és már most van ahol betelt a férőhelyek száma, így érdemes minél előbb jelentkezni az adott rendezvényre. Minden program ingyenes. Érezzétek jól magatokat!

Forrás: http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/

Kép: mta.hu, en.wikipedia.org, thewinecountry.com, oxox.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]