Irány Szentendre!

Ezúttal egy mediterrán hangulatú városba invitálunk titeket!

A múltkori Budapesti programajánlónk után, most a fővároson kívülre kalauzolunk titeket.

Szentendre a Dunakanyarban fekszik, a Visegrádi- hegység keleti részén. A „festők városaként” is szokás emlegetni, 1929-ben itt jött létre a szentendrei művésztelep, a Szentendrei Festők Társaságának alapításával.

Én itt mindig úgy érzem magam, mintha külföldön lennék… műemléki házakkal, sötét, rejtélyes kis sikátorokkal és sok múzeummal, (nem csak művtöri szakosok számára). Például a Kerényi Jenő Emlékmúzeum, a főtéren található Szentendrei Képtár, vagy a Barcsay Múzeum, a Szamos Marcipán Múzeumban pedig természetesen kóstolgatni is tudunk.
Szentendre16

A nevezetességek közül, talán a leghíresebb a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a skanzen, melyet 1967-ben alapítottak. Itt található Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye. Az elmúlt években sokat fejlődött, modernizálták és már múzeumi vasút is van. A tanulni vágyóknak pedig van lehetőség pl. főzőtanfolyamokon rész venni. Tehát ha nem is feltétlenül a népművészetre vagyunk kíváncsiak, akkor hasznos időt lehet itt eltölteni, sétálni, kicsit megérezni a „skanzen feelinget”.
2193734111121045008_szentendre_skanzen_02

A Szentendrei Teátrum színházi előadásokkal és koncertekkel vár titeket! Múlt hétvégén sörfesztivál volt, de lesz borfesztivál is! Továbbá, idén is lesznek július végén Ister Napok, vízparti programokkal, és a minden évben szokásos gyertyaúsztatással a Dunán.

Ezek mellett a legjobb, hogy könnyen megközelíthető, Budapestről HÉV-vel körülbelül 40 perc kellemes zötykölődés. Autóval és még biciklivel is gond nélkül el lehet jutni ide, bár ha négy keréken érkezünk, érdemes a parkolási lehetőségekről előre tájékozódnunk.

Negatívum viszont, hogy nem feltétlenül egyetemistabarát árak vannak, a vendéglátóegységek inkább a turisták pénztárcájához igazodtak. Ennek ellenére mégis sok helyen “budapesti árakon” tudunk fogyasztani. Például fagyikülönlegességeket (mint a levendulás, vagy a bazsalikomos citromfagyi…) vagy egyszerű, de nagyszerű lángost is. Sőt, nemrég nyílt a Duna-korzón egy indiai étterem is.
IMG_4411_big

Forrás:
http://szentendre.varosom.hu/blog/turisztika/Szentendre-a-Dunakanyar-ekszerdoboza.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szentendre
http://endreikorkep.blog.hu/2015/07/04/ha_nyar_akkor_fesztivalok_szentendrei_teatrum_es_nyar

Kép: szentendre.varosom.hu, www.orszagalbum.hu, www.ady-nagyatad.sulinet.hu, www.silver-line.hu, www.katlancsoport.hu, http://www.euronova.hu/index.php?page=static&item=43

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]