Rímek és költők a kamera előtt

Manapság mindent egyszerre szeretnénk csinálni: zenét hallgatunk, Facebookozunk, mindemellett e-mailt írunk vagy telefonálunk. Ezek a multi-tevékenységek sajnos a hagyományos dolgokat, mint pl. az olvasás háttérbe szorítják. Ám végre egy kezdeményezés, mely hasznos dologra használja a technika lehetőségeit, és multi task tevékenységgé varázsolja a költészetet: Itt a PoetVlog, vagyis költészet képkockákban.

A Facebook-on és a Youtube-on működő PoetVlog egy videóblog, mely kortárs költők videóit készíti el és osztja meg, ahogy versüket elmondják a kamera előtt.

A projekt kezdeményezője Nagy Eszteranna, az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar szakos hallgatója, ő működött közre cikkünk megírásában is. A videókban segítséget nyújt Tóth Szilvia, fő támogatójuk a József Attila Kör.

A kezdeti gondolatok már az érettségire készülve megjelentek: Eszteranna mindig is sokkal jobban szeretett auditív módon tanulni, így az emelt magyarra készülve Youtube-on kezdte el hallgatni a verseket. Ezenfelül nagyon bosszantotta, amikor egy-egy verset nem talált.

A projekt ihletője egy Pilinszky-interjú, mivel ez a legelső videó, mikor egy költő a kamera előtt mondja el versét, továbbá Eszteranna elkötelezett rajongója a költőnek.

Rengetegen keresik őket, viszont meg kell felelni bizonyos kritériumoknak ahhoz, hogy megjelenhessen alkotásuk a blogon. Olyan költőkkel dolgoznak, akiknek legalább három publikálásuk megjelent már, vagy tagja valamelyik nagyobb szerzői körnek (FISZ, DEIK…), illetve helyezést értek el egy nevesebb versíró pályázaton (Sárvári Diákíró Pályázat).

Emellett, ha valaki nem felelne meg ezen elvárásoknak, szívesen segítenek bárkinek, hogy merre érdemes elindulni, hova ajánlatos beküldeni a verseket. Az oldal egyik célja tehát a fiatal szerzők segítése is. „Nem feltétlenül divatba szeretnék hozni a verseket, inkább az a fontos, hogy ne vesszenek el ezek a művek, és közelebb hozzák az írót. Ne úgy képzeljük el a költőket, mint akik fenn ülnek elefántcsonttoronyban lévő szobájukban és onnan váltják meg a világot.” – mondja Eszteranna. A videóblog tehát dokumentálja a mai magyar kortárs költészetet, és próbál minél szélesebb, átfogóbb képet adni róla.

A közeljövőben szeretnék profibbá tenni a munka technikai részét. Közönségük a Facebook-os statisztikák alapján eléggé sokféle. Nagyjából ugyanakkora arányban vannak a férfiak és nők, változatos korosztályban. Ami nagyon pozitív, hogy a határon túlról is figyelik a blogot, ezért szándékoznak felvenni a kapcsolatot határon túli folyóiratokkal, és felvételt készíteni az ott élő poétákkal is.

2014 novemberében került fel az első videó, Áfra János A közelség közhelyei című versével. Tavaly Áfra János kapta a Gérecz Attila díjat, melyet az utóbbi évek legjobb első verseskötetéért osztanak ki, ráadásul Eszteranna régi ismerőse és az oldal egyik támogatója is.

Találhattok még kedves „így készült” videókat, a színfalak mögötti bakikról és egyéb mókás helyzetekről. Oldalukat böngészve nem csak hagyományos verseléseket látunk, hanem akad zenés is, gitárkísérettel. A verses videók végén pedig mindig egy rövid ismertetőt kapunk az alkotóról.

Két-három hetente jelenik meg új videó. Kemény István Elégiácska című költeménye a legfrissebb. A PoetVlog honlapján pedig nyerni is tudtok az adott kötetből!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]