TÁMOP pályázaton képezték az Egyetemi Könyvtár szakembereit

A pályázaton az Egyetemi Könyvtár fenntartója az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Könyvtár által összeállított programmal 29.617.318 forintot nyert az ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat kulturális szakembereinek képzésére a szolgáltatások fejlesztése érdekében. A program két év alatt valósult meg.

A megvalósítási szakaszban az ELTE könyvtári szakalkalmazottai közül 76 fő került bevonásra, akik 255 akkreditált képzésen összesen 11 880 képzési órán vettek részt.

 

Az idegen nyelvi képzésbe – általános angol ill. német nyelvtanfolyamok – 34 kolléga kapcsolódott be. Sikeres volt még a Felkészülés a minőséget szolgáló minőségi önértékelésre képzés, amit 29, és az Ügyfélszolgálati tréning a könyvtári minőségfejlesztésért képzés, amit 26 könyvtáros kolléga végzett el. A legaktívabb munkatárs 11 féle képzésen vett részt, amelyet mind eredményesen el is végzett.

A képzések folyományaképpen az alábbi szolgáltatásfejlesztések kerültek megvalósításra:

  • Az alapvető idegen nyelvű kiszolgálás és kommunikáció minden karon legalább egy könyvtárban, az Egyetemi Könyvtárban és az Egyetemi Levéltárban biztosított.
  • Elkészült a könyvtárak második önértékelése, amelynek segítségével feltérképezésre kerültek a könyvtárak működésének erősségei, gyengeségei, a fejlesztendő területek. Ennek eredményeképpen intézkedési terv készült változtatások végrehajtására, a szolgáltatások javítására.
  • Oktatói és hallgatói igény- és elégedettség felmérés készült. Az eredményeket az önértékeléshez kapcsolódó akcióterv készítéséhez használtuk fel.
  • Digitális tartalmakkal gyarapodott az ELTE Digitális Intézményi Tudástár. (EDIT – http://edit.elte.hu)
  • Az Egyetemi Könyvtári Szolgálat (http://konyvtar.elte.hu) portál tartalma folyamatosan bővül, egyre több idegen nyelvű információ kerül bemutatásra.
  • A Magyar Tudományos Művek Tárához kapcsolódó, az ELTE kutatóit, oktatóit segítő adminisztrátori hálózat szakismeretei képességei gyarapodtak, ezzel emelkedett a kiszolgálás hatékonysága.
[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]