Interaktív kiállítás nyílt a hazai zsidóság történetéről az ELTE-n

TudáShalom néven az ELTE-BTK-n indult útjára az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyetemi vándorkiállítása.

A hazai zsidóság történetét feldolgozó interaktív kiállítás vette kezdetét január 13-án az ELTE BTK-n. A TudáShalom nevű esemény megnyitóján részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija. Az ELTE-BTK részéről a kar dékánja, dr. Dezső Tamás és Sujtó Attila, a BTK HÖK elnöke beszélt az ünnepélyes megnyitón.

Mit ünnepelnek a zsidók a hanukánál? Hogyan lett Richter Gedeon egy egyszerű gyógyszerészből Európa egyik leginnovatívabb gyógyszergyártója? Mely magyar zsidóknak köszönhető a legtöbb találmány? A fenti kérdésekre is választ kaphatunk a kiállítás során, ahol ilyen és ehhez hasonló történetekkel, kérdések interaktív megválaszolásával kívánja lebontatni az előítéleteket az EMIH által életre hívott tárlat.

„Mára szinte közhely a gyakran ismételt állítás, melyet hosszú listákkal is alá szoktak támasztani: a magyar kulturális, tudományos, gazdasági élet más lenne a magyar zsidók hozzájárulása nélkül” – mondta el Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a megnyitón.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kiemelte: szerinte az elmúlt évszázadokban sok-sok szépséget és szenvedést éltek meg a magyarországi kisebbségek. A szenvedést és az ezt előidéző bűnöket sem lehet letagadni, mert ezzel becsapjuk magunkat, és akár jövőbeni bűnöket is legitimálhatunk. Köszönjük, hogy láthatjuk azt, kik voltak azok a zsidó származású honfitársaink, akik Magyarország hírnevének öregbítéséhez hozzátettek.

A kezdeményezést dr. Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, történész, az ELTE BTK oktatója is örömmel üdvözölte. „Éppen a közelmúlt eseményei döbbentettek rá minket, hogy a tudás, az ismeretek átadása az egyik legkomolyabb fegyverünk kell, hogy legyen az előítéletek ellen. Szívből gratulálok ahhoz, hogy egy ilyen érdekes, innovatív kiállítás született az EMIH szervezésében. Az ilyen újszerű megoldások kellenek ahhoz, hogy az együttélés az eltérő vallású, kultúrájú emberek között is konfliktusmentes legyen.”

A kiállításnak elsőként helyet adó ELTE BTK dékánja, dr. Dezső Tamás kifejezte, hogy „a tavalyi évben több alkalommal megemlékeztünk a hetven évvel ezelőtti eseményekről a BTK szervezésében is, így nem volt kérdés, hogy örömmel fogadjuk be a kiállítást. Nem szabad megtörténnie még egyszer, hogy hallgatókat és oktatókat zárjanak ki az egyetemről vagy még súlyosabb formában, akár az életük is veszélybe kerüljön kulturális és vallási különbségek miatt. Páratlan művészeti és tudományos alkotásokat köszönhetünk a zsidó honfitársainknak, akik a vészkorszak áldozatai lettek, ezen teljesítmények megismerése pedig olyan lehetőség, melyre ez a kiállítás maradéktalanul alkalmas”.

A kiállítás érdekessége, hogy az interaktív felületek mellett egy rabbi is végig a helyszínen tartózkodik majd, akinek a zsidóságot, a hitéletet, a szokásokat érintő általánosabb vagy akár különleges kérdéseket is feltehetnek a kiállítás megtekintői.

Fontos információ, hogy a kiállítás az ELTE BTK-n január 27-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10 és 16 óra között a campus-on található ’A’ épület kari tanácstermében.