Pázmány-relikviák az Egyetemi Könyvtárban

Pázmány Péter magánkönyvtárának irataiból nyílik kiállítás az Egyetemi Könyvtárban.

Az ELTE Egyetemi Könyvtára 2012. december 14-én tartja a „Pázmány-relikviák a budapesti Egyetemi Könyvtárban” című kiállítás megnyitóját. A kiállítás megtekinthető 2012. december 17. – 2013. március 29. között, munkanapokon 12.00–18.00 óráig.

A megnyitón a megjelenteket Szögi László főigazgató köszönti, megnyitó beszédet mond Bitskey István akadémikus. A kiállítást Knapp Éva, az MTA doktora, a kiállítás kurátora mutatja be, aki az egyetemet alapító Pázmány Péter eddig ismeretlen magánkönyvtárának 25 kötetét azonosította.

Pázmány Péter pozsonyi könyvgyűjteményének sorsa régóta foglalkoztatja a történeti kutatást. A bíboros érsek 1636. november 12-én kelt végrendelete értelmében könyvtárát a pozsonyi jezsuita kollégiumra hagyta, a jezsuiták pedig a könyveket beolvasztották saját gyűjteményeikbe. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogelődjét, a nagyszombati egyetemet alapító (1635) Pázmány Péter halálának (1637. március 19.) 375. évfordulójára emlékezve, a budapesti Egyetemi Könyvtár (EK) munkatársa, Knapp Éva egy általa kidolgozott tudományos módszerrel a Könyvtár történeti állományában azonosította Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának ide került állomány-részét. A több mint tízezer oldalas pázmányi életműnek több szempontból is kulcsa az egykori magánkönyvtár anyaga, mivel a bíboros tudásának és tájékozottságának alapvető bázisa volt könyvtára. A felfedezésről szeptember 13-án tartottak sajtótájékoztatót, a kötetek először egyetlen napig a Kulturális örökség Napjai keretében voltak megtekinthetők szeptember 15-én.

A kiállítás a felfedezést a bíboros pozsonyi magánkönyvtárából származó nyomtatványok, illetve néhány egyéb Pázmány-emlék, az egyetem alapítólevele és Pázmány úgynevezett „jezsuita” (fekete) birétuma bemutatásával teszi hozzáférhetővé az érdeklődő nagyközönség számára.

Jegyárak: 500 Ft/fő, diákoknak, nyugdíjasoknak: 300 Ft/fő. Csoportoknak: 10–20 fő: 3000 Ft, diák-nyugdíjas: 1500 Ft. 20 fő fölött: 4000 Ft, diák-nyugdíjas: 2000 Ft.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]