Időtlenség Szputnyik módra

A Szputnyik shop a slow fashion jegyében egy rendhagyó időutazásra invitálja a divat és fotóművészet kedvelőit.

Az időszakos kiállítás Heisler Zsófia és Krulik Marcell alkotásain keresztül mutatja be a vintage ruhák időtlen szépségét és az egyediségükben, minőségükben rejlő értékeket. A kiállítás helyszínéül a Fogasház, mint kulturális befogadó tér szolgál.

A kiállítás több, mint egy divatfotózás dokumentációja, a képek lényege a vintage hangulatának átadása, egy életérzés közvetítése. Ahogy Szekeres Ingrid, a Szputnyik shop egyik vezetője fogalmazott: „Számunkra a vintage ruhák és kiegészítők gyűjtése több, mint egyszerű időtöltés. Módot ad arra, hogy megőrizzük, értékeljük a történelmet, a kultúrát és magát a divatot. Régóta terveink között szerepelt egy olyan kiállítás, ahol a vintage stílus szépségét állítjuk a középpontba.” 

Ehhez a koncepcióhoz tökéletesen illeszkednek Heisler Zsófia analóg géppel készített fotói, melyek egy múltbeli visszapillantást, történeti távlatot nyújtanak a Lauren Bacal fémjelezte 20-as és 30-as évek békebeli glamour világába. Krulik Marcell pedig a digitális technika segítségével erre a mímelt múltra reflektál a fiktív közegből kiragadott modell mai, életszerű környezetbe történő áthelyezésével. „Az az elgondolásom támadt, hogy az én múltbeli képeimre reflektáljon egy másik fiatal, feltörekvő fotós a jelent ábrázolva. Így került szóba Krulik Marcell neve. Kiss Márk stylist, valamint a két fodrász, Ehrlich Dávid és Fábián Zsanett a Szputnyik meghívására csatlakoztak a projekthez; a sminkesek, Szabó Doris és Tégely Laura, illetve a fotóalanyaink a barátaim, ismerőseim, akik szintén izgalmasnak találták a fotózás alapötletét” – mesélte Zsófi a csapat találkozásáról.

A kapcsolódási pontokat a kép-párokon életre keltett ruhadarabok és kiegészítők adják. Az egymásban visszatükröződő két korszak arra világít rá, hogy a vintage, mint stílus valóban kortalan.

„Az én inspirációm Lauren Bacall és Humphrey Bogart szerelme, valamint annak a korszaknak a hangulata volt. Szerettem volna egy erős női karaktert választani, aki egyszerre volt sikeres a szakmájában, valamint híresen jó családanya és feleség” – tudhattuk meg az egyik alkotó indíttatását a kiállítás létrejöttével kapcsolatban. A Zsófi műveire reflektáló Marci pedig így fogalmazott: „Én elsősorban a vintage ruhák jelenben való továbbélését akartam megjeleníteni, azt, ahogyan a modellek kilépnek a mímelt múlt mesterséges színteréből a mai valóságba. A Szputnyik az elmúlt évtizedek ruháinak 21. századba való átmentésével értékmegőrzést végez, szerettem volna ezt dokumentálni.”

A program a Design Hét Budapest 2012 eseménysorozat hivatalos része. A Szputnyik kiállításának és a Design Hét idei eszméjének kapcsolódási pontjáról Ingrid mesélt: „A Design Hét idén a gazdasági, társadalmi és kulturális fenntarthatóság jegyében zajlik. Fókuszban a Slow mozgalmak állnak, melyek a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet reményében átgondoltabb fogyasztásra ösztönöznek. Irányzatai szinte szétválaszthatatlanok, s mindez érvényes a Slow Fashion esetében is. Mivel a hosszú élettartamú, minőségi anyagú és kivitelezésű vintage ruházat a mozgalom egyik megjelenési formája, a kapcsolódási pont adott volt.”

A kiállítással párhuzamosan a helyszínen Szputnyik pop-up store tart nyitva, ahol a vintage igazi szerelmesei mellett a laikus érdeklődők is számos egyedi kincset találhatnak majd.

A kiállítást megnyitja: Szűcs Péter, a Marie Claire főmunkatársa és a Fashion Issue főszerkesztője
Megnyitó időpontja: 2012. szeptember 29. szombat, 19 óra
Megtekinthető: szept. 29 – okt. 17.

Bővebb információ:

www.szputnyikshop.hu
www.zsofiaheisler.com
www.marcellkrulik.com
www.designhet.hu

A képek forrása: http://szputnyikshop.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]