A feketerigó éneke

Két ember nem találkozhat egy nappal sem előbb, csak amikor megértek e találkozásra – mondja Márai és e roppant egyszerű mondattal az emberi kapcsolatok egyik legnagyobb igazságát szolgáltatja nekünk. Elfogadásához persze szükség van némi sztoikus beállítottságra, de ha visszatekintünk, talán beismerjük, van benne igazság.

Két ember első találkozása mindig valami mágikus, megmagyarázhatatlan dolog, tele miértekkel, hogyanokkal. A kertben álltam és Téged figyeltelek a többi gyerek közt – mondja Ray és látszik a szemén, hogy mai napig tisztán emlékszik arra a pillanatra, amikor először meglátta Una-t. Kapcsolatuk minden egyes perce beléjük ivódott, a kerti parti, a sűrű szomszédlátogatások, a szökés, a motel, az üres szoba, az elhagyatottság mardosó érzése. Tisztázatlan dolgok, kimondatlan szavak tömkelege – mindez tizenöt hosszú év távlatából. Ez a Blackbird és mégis sokkal több.

Adott egy ötvenes éveiben járó férfi, tisztes állása van egy irodában, megbecsülik és megfizetik. Mégis ideges, feszültség van mozdulatai mögött, zavart a tekintete. Adott egy fiatal lány, egészséges, szép, életerős, nagyokat kacag és határozott. Mégis eszelősen kapkod, hirtelen felindulásból cselekszik, az egyik percben mosolyog, a másikban sírva üvöltözik. Zavart a tekintete. Kettejük találkozásának lehetünk szem- és fültanúi. A néhol heves, néhol bágyadt dialógusból szépen lassan felsejlik a múlt, a férfi és a nő közös múltja, és egy kérdés, mely egyikőjüket sem hagyja nyugodni: szerelem volt ez, vagy pusztán testi vágy. Ray folyamatosan küzd ez utóbbi ellen, de talán maga sem tudja eldönteni. Azt mondták, én is olyan vagyok, de nem, soha, más kiskorúra soha rá sem néztem, csak Rád. A pedofília vádja és a börtönben töltött évek megpecsételték a férfi sorsát.

A lány látszólag tudja, mi volt ez az egész, hogy szerelem, hogy valódi, hogy küzdelem, ő inkább azért jött, hogy a férfi gondolatait és érzéseit megismerje, hogy szembe nézzen vele. Azt javasolták, keresselek meg és nézzek Veled szembe, az majd segít feldolgozni. Valójában nem ezért van itt. Sokkal inkább azért, hogy lássa a férfi meggyötört arcát, hogy megkérdezze, szerette-e, és ha szerette, miért hagyta magára abban az istenverte világvégi motelben.

Dráma van, konfliktus van, könnyek vannak, meg néhány halvány mosoly is, múltbéli rossz emlékek, a tiszta szerelem egy egészen elfajzottnak tűnő megtestesülése, két tönkre tett ember, szilánkosra tört belsővel. Talán mégsem igazak Márai szavai, van olyan, hogy az ember nem érik meg egy találkozásra? Mit jelent egyáltalán megérni valamire? És mi a helyzet a második találkozással: esély, vagy végzet?

David Harrower darabja két őrlődő ember tragédiája, mely a pedofília, a szerelem, a bűn és a feloldozás képlékeny fogalmait boncolgatja. Mucsi Zoltán és Pető Kata játéka lenyűgöző és hiteles, Kováts Adél rendezése igazán jól sikerültnek mondható. A Blackbird hazai bemutatója október 4-én, 20 órakor lesz a Szkéné Színházban.

http://www.youtube.com/watch?v=fcZkiWWstzE

A Szkénében most ráadásul két bérlet akció közül válogathatnak az érdeklődők:

BME-bérlet
Váltsd ki a Szkéné pénztárában BME-bérleted, így 3 előadás után ingyen nézheted meg az általad választott negyediket. Ehhez nem kell mást tenned, mit kitölteni az adatlapot és minden jegyvásárlásnál magaddal hozni. Alkalmanként egy pecsét adható függetlenül a megvásárolt jegyek számától.

KAPA-bérlet
Azaz nézd meg az alábbi előadásokat 2012. szeptember 7. és 2013. február 28. között, amiben Mucsi Zoltán szerepel, és ingyen nézheted meg márciusi bemutatónkat a Nézőművészeti Kft. előadásában. Ehhez nem kell mást tenned, mint az adatlap kitöltésével bérletedet igényelni, majd minden jegyvásárláskor magaddal hozni. Alkalmanként egy pecsét adható függetlenül a megvásárolt jegyek számától.
Előadások Mucsi Zoltánnal: Pintér Béla és Társulata: Kaisers Tv, Ungarn; H. Pinter: A gondnok; A fajok eredete; D. Harrower: Blackbird.

A képek forrása: http://www.szkene.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]