2012 – Az új teremtés éve

Az ezredfordulókor elmaradt apokalipszist követően a világ – félreértelmezve a maják számításait – a 2012-es esztendőt tűzte ki saját pusztulásának lehetséges dátumává. A VAM Design Center kiállításán – sok más érdekesség mellett – megismerhetjük a csodálatos maja civilizáció 2012-re vonatkozó jóslatának eredeti formáját.

Hosszúkás fejű és bandzsa volt a maják szépségideálja – és akárcsak a modern társadalomban, a maja kultúrában is minden lehetséges eszközt bevetettek eme ideál eléréséért. Bár a kutatók szerint a maja civilizáció rendkívül fejlett volt, plasztikai sebészet híján a csecsemők fejének satuba szorításával próbálták létrehozni az ideális fejformát. Persze nem emiatt tekintik a tudósok lenyűgözőnek és előrehaladottnak ezt a letűnt civilizációt. De mitől is olyan érdekesek számunkra a maják?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a tárlat vizuális anyaga – a borsos ár által keltett látszat ellenére – önmagában kevés lenne. A profi marketing mögött ugyanis koránt sincs olyan lélegzetelállító tartalom, mint gondolnánk.  Így aztán a monumentális maja építészet, a kalendárium, az írás és a matematika „működésének” felfedezéséhez és megértéséhez feltétlenül szükséges a kiállítás a lelke: a tárlatvezető.

Mezei Tamás, a kiállítás főszervezője hihetetlen lendülettel és lelkesedéssel fogadja a látogatókat. Az ő kezében összpontosul minden szervezéssel és működtetéssel kapcsolatos feladat, és szemmel láthatóan mindent megtesz azért, hogy a látogatók értékes ismeretekkel, új gondolatokkal és egy valóban interaktív kiállítás élményével távozzanak az egyébként negyed óra alatt végigjárható helyszínről. Minden órában ő maga indítja a tárlatvezetést, és a csoportok életkorához és érdeklődéséhez szabja előadásait.

A kisebbeket főként a misztikus hieroglifák, szertartások és a kiállítóteret belengő kakaóillat hozza lázba, a legtöbbeket azonban a már említett kérdés izgatja: lesz-e idén világvége?

A világvége-elképzelés természetesen csak egy a maják időről szóló filozófiájának lehetséges értelmezései közül. Számításaik szerint 5125 évig tart egy ciklus, tehát az időszámításunk előtt 3114-ben kezdődött periódusnak ebben az esztendőben lesz vége. És hogy mit jelent egy ciklus vége? Talán egy új korszak kezdetét, talán új együttélési formákat, talán spirituális változást, talán a világ jelenlegi formájának végét – erre sajnos még a világ legjobb kiállítása se tudna nekünk választ adni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]