Interjú a Tervezővel

Ónodi Ferenc Lászlóval, a Nedves Est felelős szervezőjével beszélgettünk jogszabályokról, kamionokról, vízipisztolyokról.

A Nedves Estnek azért már van hagyománya az ELTE-n, mikor volt az első?

2005-ben, a tavaszi félévben volt az első Nedves Est, akkor még Vizes Estnek hívták, és a Kispesti Uszodában tartották meg az akkori szervezők – abban a szervezésben már részben benne voltam – akkor az nem volt egy nagy sikerű rendezvény, részben a kommunikációja miatt, meg a programok sem voltak annyira erősek. 2006 novemberén csináltuk meg az első olyan Nedves Estet, amit a mostani hallgatók is ismernek. Akkor alakult ki ez az arculat, ez a programfelépítés. Az a konstrukció 2010-ig, a West Balkánig működőképes is volt. A West Balkán miatt viszont új szabályoknak kellett megfelelnünk, és a számunkra reálisan elérhető uszodák – úgy, hogy a hallgatóknak ne legyen drága a rendezvény – nem voltak alkalmasak arra, hogy ezt az eseményt megszervezzük. Emiatt el is maradt egy Nedves Est, viszont nem szerettük volna elveszíteni ezt a programot: 2011 nyarán gondoltunk arra, hogy mi lenne, ha egy nagyobb volumenű dolgot csinálnánk belőle, és átraknánk a Széchenyi Fürdőbe.

Mitől lesz más ez a Nedves Est?

Ha azt nézem, hogy milyen Nedves Estek voltak a kezdetektől fogva, és azt, hogy ezekhez képest milyen volt az őszi Nedves Est, akkor a kettő nagyban különbözik. Szerencsére a Fürdő adottságai nagyon jók, ráadásul állandó rendezvénytartási engedéllyel rendelkezik, 1800 fő befogadására képes (jogszabályok szerint az előző Nedves Estek otthona, a Kispesti 250 fős). Ez egy nagyon nagy változás, hiszen ősszel már nem egy kis zárt gyerekpancsolóban, hanem Közép-Európa egyik legszebb Fürdőjében valósult meg a program, ami más szervezési feladatokat is igényelt. Tehát az őszi gyökeresen átalakult, és annak tapasztalatai alapján most tavasszal egy sokkal profibban összerakott rendezvénnyel találkozhatnak a vendégek. Gyorsítottunk a beengedés folyamatán, a büfék is másképp lesznek kialakítva, a medencék közé fogjuk felépíteni a hangtornyokat, ezáltal sokkal jobb lesz a hangzás. Ami a tavalyi félévhez képest újdonság, hogy ugye nagyon szépen megvilágítottuk az árkádokat és a főépületet, idén a fürdő hátsó oldalán fényfestés lesz, tehát a Nedves Est nem csak hangtechnikában és zenei programban lesz erős, hanem látványban is.

Mennyi ideig tart egy ilyen rendezvény szervezése?      

Hiszed vagy nem, ahogy végeztünk november 11-én hajnalban a rendezvénnyel, a rákövetkező kedden már bent ültünk a Budapest Gyógyfürdő Zrt-nél, hogy tárgyaljunk az esemény visszhangjáról, és hogy jelezzük: 2012-ben milyen időpontokban szeretnénk tartani a Nedves Estet. Egyébként ők is nagyon örültek nekünk, örömteli dolog volt hallani, hogy gyakorlatilag nulla forintos károkozás történt a rendezvényen, ilyen nem igazán szokott lenni. Úgyhogy program előtt legalább fél évvel elkezdődik a szervezés.

Mennyi ember kell a Nedves Est megszervezéséhez?

Nagyon sok együttműködő partnerrel kell megállapodni: ott van a Budapest Gyógyfürdő Zrt., a Fürdő helyi vezetősége, a helyszíni biztonsági és technikai vezető, a Fürdőnek van egy megbízott külsős biztonsági cége, mi is viszünk saját biztonsági céget, a Fürdő saját úszómesteri hálózata, a mi úszómestereink, a hang- és fénytechnikát biztosító csapatunk, külön csapatunk van a sátrak biztosításához, körülbelül 5-en a szponzorok technikai megjelenést biztosítják, esetkocsi, orvosi ügyelet, és ugye a rendezvény szervezőstábja, tehát ha mindenkit beleszámítok, több mint száz ember dolgozik a zökkenőmentes buliért.

Gondolom egy ilyen volumenű rendezvény jogi háttere sem egyszerű. Mennyi idő a papírozás?

A Nedves Est előtt két hónappal kezdődik el a komolyabb szervezés. A rendezvényt 8 hatósághoz kell bejelentenünk, és különböző bejárásokat is kell tartanunk velük. Még a rendezvény napján is van egy zajszintmérés, amikor megállapítják, hogy milyen zajterhelést bocsáthatunk ki. Ilyen szempontból szerencsénk van, a Fürdő környékén nem igazán vannak lakóházak. A Gyógyfürdő Zrt., és a kerületi önkormányzat is nagyon jó, rugalmas és együttműködő partner. Ennek az önkormányzatnak a hatáskörében több rendezvényünk is volt már, így, hogy ismernek minket, látják, hogy amit ígérünk, azt megtartjuk, jó bizalmi kapcsolat alakult ki a szervezők és az önkormányzat között is.

Meddig tart a Nedves Est installálása?

A rendezvény előtti nap délután 16-tól kezdjük el a rendezvény installálását, de ezt úgy kell csinálni, hogy a Fürdő este 22-ig nyitva van, tehát csak olyan elemeket tudunk felrakni, amik nem a vendégtérben vannak, például a tetőn futó kábelek, az árkádok alatti lámpák. Amikor a vendégek elhagyják a medenceteret, akkor megérkezik hat kamion, és hajnali 5- ig, tehát durván 6 óra alatt fel kell építenünk a két rendezvénysátrat, és installálni kell a teljes hang- és fénytechnikát, mert a Fürdő reggel 6-kor nyit, akkor pedig mi már nem lehetünk ott a helyszínen. A buli napján 22-kor zár a fürdő, 22-kor nyit a rendezvény, tehát a beengedésnek 5 perc alatt állnia kell. Úgyhogy a rendezvény építése elég speciális. A bontása sem különb, fél4- kor, amikor elmegy az utolsó vendég, azonnal nekiesünk, mert reggel 6ig mindent el kell tüntetnünk, hajnali 6:00-kor kitakarítva kell átadnunk a Fürdőt.  Nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne hagyjunk szemetet magunk után, már a rendezvény közben is van 6 olyan emberünk, akik csak poharakat szednek. A technikai bontással, amit a vendégek már nem igazán látnak, azzal körülbelül délig végzünk. A be- és a kipakolás körülbelül 50 ember munkája.

Rengeteg fiatal egyetemista, italakciók és medencék, nekem úgy tűnik, ennek azért van egészségügyi kockázata…

Az első Nedves Estnél nagyon komoly aggodalmaink voltak a víz tisztasága miatt, hogy mit hagyunk ott magunk után. Féltünk attól, hogy beleborul az ital, nem jutnak el a mosdóig, ha valaki kicsit többet ivott, akkor a medencébe jön-e a rostos ásítás, de meglepő módon, pont ez az a rendezvény, ahol abból adódóan, hogy azért balesetveszélyes a helyszín, maguk a hallgatók is jobban odafigyelnek. Ehhez az is hozzátartozik, hogy vannak olyan embereink a medencében, és a medence mellett is, akiknek az a dolguk, hogy, ha valaki ittasan menne a medencébe, vagy olyasmit vinne be a vízbe, amit nem lehet, akkor rögtön odalépnek. Ez az egyetlen rendezvényünk, ahol a beengedésnél átnézik a vendégek táskáját, ruházatát. Nagyon figyelünk arra, hogy se szúró-vágóeszköz, se üveg ne kerüljön a buli területére. A belépésnél alá kell írni egy felelősségvállalási nyilatkozatot is, amiben vállalják, hogy biztos úszástudással rendelkeznek, és nem mennek ittasan a medencébe – azért ennek is súlya van.

A 60 fős szaunánál is féltünk, hogy ott a melegben hamar rosszul lehet valaki. Szerencsére tényleg odafigyelnek a hallgatók, de azért a szaunánál biztonsági őr áll az ajtóban, ő nem is enged be olyat, akin látszik, hogy túlzottan ittas. Nekünk is van bent két emberünk, akik cirkálnak és figyelik a szauna részt is.

Biztosítási és egészségügyi szempontból a legjobban felkészült rendezvényünk, az egyik vészkijáratnál ott az esetkocsi, úgyhogy ha valami baj van, akkor gyakorlatilag 30 másodpercen belül ott a segítség.

Mi alapján választottátok a fellépőt?

Az utolsó Nedves Esteknél már elővételben elfogyott a jegy, nem kellett nagy összeget költeni arra, hogy neves lemezlovasa legyen a rendezvénynek. Azzal, hogy áttettük a Nedves Estet a Fürdőbe, 250 főről 1800-ra emeltük a kapacitást, ehhez több embert kell bevonzanunk.  A Széchenyi Fürdőbe egy diákjegy durván 3000 forint – ez egy kétórás fürdőjegy, a mi ELTE Pluszos  belépőnk 1490 forintba kerül, ehhez a vendég nem csak egy fürdőzést kap, hanem világszínvonalú hang és fénytechnikát, ami az idén színvonalasabb lesz, mint ami a március 10-i Fürdők Éjszakáján volt, és egy Magyarországon élvonalbeli dj-t, aki tavaly Hamvai PG volt, most Bárány Attila, és italakciókkal is készültünk, a vodkanarancs például 300 forint lesz. Itt ebben a projektben nem profitorintáltak vagyunk, hanem egy olyan különleges szórakoztató programot szeretnénk biztosítani a hallgatóinknak, ami nem található meg máshol.

Olykor adódhatnak nehéz, a szervezőket megizzasztó helyzetek is

A rendezvény installálásának menete szerint a szállítópartnereknek is nagyon szigorú időbeosztása van, 5 perc alatt borulhat minden. 2 évvel ezelőtt a rendezvény hangtechnikáját, és a szponzortechnikai eszközöket – amiből a büféket, bárpultot építettük volna- szállító kamion tengelytörést kapott. A rendezvény nyitása után fél órával érkezett meg a kamion, addig pedig próbáltuk elszórakoztatni a vendégeket: gyorsan ad hoc sportprogramokat találtunk ki, meg ott a közelben volt egy kis boltocska, onnan vettünk labdákat. Mivel nem tudtuk felépíteni a büféket, nem volt sör a rendezvényen, ez érthető módon érzékenyen érintette a hallgatók lelkivilágát.

2010-ben volt az a Nedves Est, amikor a rendezvény alatt 4-szer ment el az áram, és ez egy zárt uszodában nem akkora poén. Ilyenkor a szervezők igyekszenek megnyugtatni a vendégeket, de ugye teljes sötétségbe borult az uszoda, meg mindenki ment a ruhatárba, hogy akkor mennének haza, de a ruhatárosok sem látták a karszalagon a számokat, és nem találták meg a ruhákat sem.

Melyik a legmeglepőbb felmerülő költségtétel, vagy beszerzendő eszköz, amire a hallgatók nem gondolnának?

A beengedésnél idén is ajándéktárgyakat osztunk, tavaly vettünk 1500 darab világító poharat, 100 darab úszógumit,  400 darab sípot. Van egy partykommandónk, akiknek venni kellett vízipisztoly készletet, ugye Budapesten, ráadásul novemberben nem igazán lehet ilyen dolgokat vásárolni, végül  14 helyről gyűjtöttük ezeket össze, az összes játékboltot kifosztottuk. Komolyan, három ember csak ezeknek a beszerzésével foglalkozott.  Amire nem gondolnak a hallgatók, az az ottani stáb költsége, ez egy elég nagy bértömeg, majdnem milliós tétel. Tavaly 950 ezer forint volt a rendezvény humánerőforrás-költsége, emellett az uszodáért sem fizetünk keveset: 1,5 millió forintot.

 

Csütörtökön találkozunk a Nedves esten, gyertek, villantsatok – ki ki ízlése szerint – bikinit, vagy úszónacit, mert óriási buli lesz, és figyeljetek a Nedves Est hivatalos zenéjére is, mert amikor megszólal az Avicii – Levels, akkor a partykommandótól meglepit is kaptok.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]