Dolhai Attila: A színjáték mindig ugyanaz

A börtönből nemrég kiszabadult Stohl András a Mágnás Miska címszerepét alakítja, hazánk egyik legnépszerűbb musicalénekese, Dolhai Attila pedig operát énekel az idei Szegedi Szabadtéri Játékokon. A népszerű művész nagy kihívás előtt áll, hisz egy idegen műfajjal nyolcezres nézőközönség előtt szabadtéren debütálni, nem könnyű feladat. Vele beszélgettünk a rendezvénysorozat évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Az már korábban ismert volt, hogy az idei Játékokon összesen öt produkciót tekinthetünk meg – sorrendben ezek a Jekyll és Hyde musical, Hegyen-völgyön lakodalom táncelőadás, a Parasztbecsület és a Bajazzók révén két egyfelvonásos opera, az új magyar musical, a Mária, illetve a Mágnás Miska operett lesznek –, ám március 7-én végre fellebbentek a fátylak az alkotógárdák tagjairól, valamint a nagy közönségérdeklődéssel kísért szereposztásokról is.

A hazánkban több mint tíz évvel ezelőtt nagy sikerrel bemutatott Jekyll és Hyde horror-musical főbb szerepeibe visszatérnek azok „eredeti”, és a hivatalos CD-n éneklő tulajdonosai. E szerint tehát a Dóm téren láthatjuk idén Tunyogi Bernadettet és Janza Katát is, Dr. Henry Jekyll és Mr. Edward Hyde legendás alakját pedig ismét a rendező Molnár László formálja meg.

Míg a tapasztalatok szerint általánosan nem szerencsés, ha az emberek nem azt csinálják, mint amihez a legjobban értenek, a különböző művészeti ágakban az ilyen jellegű keveredésekből sokszor születnek rendkívül érdekes és értékes produkciók. Ennek fényében már nem feltétlenül hat szokatlannak a kihirdetéskor egyébként váratlan fordulatokat hozó szereplőgárda.

E téren a legnagyobb meglepetéseket a Mágnás Miska mellett – ahol a címszerepet az operettek világában nem ismeretlen, ám nem elsődlegesen énekes színészként ismert Stohl András alakítja – a Kerényi Miklós Gábor rendezte operák jelentik. A Bajazzókban nemzetközi sztárok mellett a rendező fia, az eddig musicalekben és operettekben, elsősorban azok komikus karaktereit játszó Kerényi Miklós Máté is szerepet kapott, a Parasztbecsületben pedig hazai operaénekesek mellett színpadra lép Magyarország talán legnépszerűbb musicalsztárja, Dolhai Attila is.

Mint azt a népszerű énekes-színész elmondta, eddig az operával, mint műfajjal csak egy Mesterkurzus-est keretein belül találkozott, de már az év eleje óta, amikor a Cigányszerelem című operett főszerepét énekelte, beszéltek erről a lehetőségről Kerényi Miklós Gábor rendezővel. – Nagyon megörültem akkor e felkérésnek, és az énektanárommal történő egyeztetéseket követően úgy döntöttünk, hogy érdemes lesz belevágni.

A művész eddig sem unatkozott ebben az évadban, már két nagy bemutatón van túl – az említett Cigányszerelem mellett a Miss Saigon musical Chriseként is nagy sikerrel mutatkozott be. Mindazonáltal Dolhai elmondta, hogy mivel a tavasz nyugodtabb időszaknak számít, kellő időt tud áldozni e feladatra – melyre egyébként szüksége is lesz, hisz a szereptanulási folyamatot mihamarabb be szeretné fejezni, hogy azt követően már csak a hangja „beérésére” összpontosíthasson.

– Bár tény, hogy több műfajjal is foglalkozom egyszerre, ez a színészi játékot egyáltalán nem befolyásolja, hisz annak opera, operett, musical és próza esetén egy közös gyökere van: a színészi jelenlét a színpadon. Ráadásul az operák és operettek szerzői nagyon pontos instrukciókat adtak a karakterek érzelmeiről is, megkönnyítve a mi feladatunkat – magyarázta Dolhai Attila az esetleges további nehézségeket firtató kérdésemre.

És hogy a musicalrajongóknak a jövőben végleg el kell-e búcsúzniuk kedvencüktől, aki esetleg hosszabb időre is „átköltözik” az operák világába? E kérdésünkre, talán természetes módon nem kaptunk konkrét választ. – Nem szoktam elérhetetlen célokat kitűzni magam elé. Ez most fontos mérföldkő, egyúttal komoly próbatétel a számomra, s hogy ha mind a magam, mind a szakma számára sikeres módon sikerül ezt teljesíteni, akkor úgy gondolom, hogy lehet e történetnek folytatása.

A színész musicalkarrierjéért aggódóknak tehát egyelőre nincs félnivalójuk. Bár mint azt megtudhattuk, Dolhai Attila már gőzerővel készül a július 27-i, Dóm téri bemutatójára, mindeközben folyamatosan látható többek között Rómeóként, Chrisként vagy a Szentivánéji álom Lysandereként is a Nagymező utcai teátrumban. A többi pedig – olcsó szóviccel élve – csak a jövő zenéje.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]