Indul a Tavaszi Hadjárat

Ismét emlékezetes viadalon mérte össze tudását a Momentán Társulat: február 4-én újra megküzdött a csapat két fele, a narancssárgák és a feketék.

A Momentán Társulat február 4-én elindította a Tavaszi Hadjáratot, a háromfordulós Ütközetet, ahol Momentán vs. Momentán viadalának lehettünk ismét szem- és fültanúi.

Korábban évente csak 1-2 alkalommal ülhetett be a Momentán tagjainak versengésén alapuló Ütközetre a nagyérdemű, az idei első negyedévben azonban rögvest három este is drukkolhatunk kedvenceinknek. E három megmérettetésre állandó csapattal készülnek a momentánosok. A két brigád a február 4-i első előadás előtt két héttel sorshúzással állt fel, így már január végén megkezdődött a momentán két féltekének egymás elleni lelki terrorja és aknamunkája az IMPRÓ-ban.

Mint mindig, e hideg februári estén is Bódy Gergő nyitotta meg a küzdelmet. A szabályok kibővültek, mostantól arra is lehetőség van, hogy a közönség nemtetszését zokni gombolyaggal fejezze ki – a mindent eldöntő, „sötét, torz és gonosz lelkű” bírót az est bármely pillanatában céltáblának nézve. A megtisztelő posztot betöltő Harsányi Bencét rögtön egy ilyen megható köszöntés fogadta, amint bevonult a terembe. Megvetés és gyűlölet villant a szemében, a műsorvezető is félve merte feltenni a kérdést, van-e olyan, akit kipécézett magának az ítész a közönség soraiból. Bence végigmérte a sorokat, majd így szólt: „Kevés van, aki szimpatikus” – Gergő nem is faggatózott tovább, vegye át a színpad helyét inkább a baráti versengés.

Talán először a szerenád-játékban ütközött ki, mennyire komolyan veszi a Fekete (Nemes Takách Kata, Molnár Levente és Simonyi Balázs) és a Narancs csapat (Várady Zsuzsi, Kiskovács Attila és Tóth Barnabás) a közönség soraiból kiszólított Nóri szívének meghódítását, a nagyon laza és magabiztos kérő, Balázs és a kissé félszeg, ámde annál szeretni valóbb hódoló, Attila képviseletében. Hasonló, már-már vérre menő küzdelem bontakozott ki a memoriter – ki-tud-több-előre-megadott-szót-beépíteni-a-történetbe – játékban, Bence meg is jegyezte, „azt láttam, hogy szenvednek, szívnak és ez jól esett nekem”. Hasonló szívóssággal feszült egymásnak Zsuzsi és Kata a csak kérdések játék első fordulójában, ahol Gergő kénytelen volt leállítani a meccset és döntetlent hirdetni, olyan sikeresen kommunikáltak csak kérdések feltevésével a lányok. Úgy látszik, kevés megmérettetés van, ami kifog a versenyzőkön. A szappanoperák remake-jekor a közönségnek azonban végül sikerült feladni a leckét: az övön aluli, ’64-ben bemutatott A Tenkes kapitányá-val Leviék nem tudtak mit kezdeni, meg is kapták a büntetőlapot a bírótól. Eddigre Gergő is kicsit belebonyolódott a pontszámításba, melyet a közönség zoknizáporral hálált meg. (Bár ezen eszközt elsősorban a bíró rendre intésére vezették be.) Hasonló kihívás volt a Malév-rap, ahol a küzdelemben kínrímekkel kínozták Bence fülét, aki a fél- és furcsa megoldásokat így hát ismét büntetőkkel díjazta.

Az utolsó előtti játékig semmi nincs eldöntve, mindenki izgul, mit hoz a gyorstüzelő játék. Vajon a Narancs csapat távozhat emelt fővel, hiszen az est folyamán rendre ők álltak vezetésre, vagy a közönség szimpátiáját kivívó Feketék ünnepelhetnek végül, mert a támogatás végül a pontkülönbséget is legyőzi? A Mengyelejev-táblázat több alkotóelemeinek felsorolásával a Tavaszi Hadjárat első Ütközetét végül a Narancs csapat nyerte és ezzel magabiztosan várhatja a március 2-i visszavágót.

De hogy ki nyeri a Tavaszi Hadjáratot? Az április 1-jei döntőn minden kiderül!

A képek forrása: momentantarsulat.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]