„Hiszünk a tanulás gyógyító erejében” – egyetemisták csatlakozását várja a KórházSuli

Egyetemisták jelentkezését várja a KórházSuli, hogy beteg gyermekeknek segítsenek tanulmányaikban felépülésük ideje alatt. Az önkéntes tevékenységért félévenként 2 kredit szerezhető.

A KórházSuli Alapítvány már hat éve támogatja az iskolából kimaradt, tartósan beteg gyermekeket. A programban önkéntes alapon résztvevő középiskolás diákok és egyetemisták közreműködésével igyekeznek segíteni őket a gyógyulás nehéz időszaka alatt. A saját fejlesztésű tananyagokkal dolgozó diákok az iskolai felzárkózásban támogatják a kórházból már kikerült, de az iskolába még vissza nem térő gyerekeket.

Kezdetekkor az alapítvány húsz segítővel és négy segítettel indult. Mára már több mint 600 otthonában gyógyuló beteg gyermekkel foglalkozott a csapat közel 1700 segítője. A KórházSuli csapata végigkíséri az önkéntes diák és a gyermek között zajló munkát a gyógyulás folyamata alatt. Mindemellett felveszik a kapcsolatot a beteg gyermek szüleivel, iskolájával, tanáraival is, hogy még gördülékenyebbé tegyék a felzárkóztatás folyamatát.

„Hiszünk a tanulás gyógyító erejében” – így hangzik az alapítvány mottója. Fontos számukra, hogy a segítségre szoruló gyermekek, akik betegségük miatt kimaradtak az iskolából, felzárkózzanak diáktársaikhoz. De a kezdeményezés fő célja mégis az, hogy a gyerekek lelkileg is megerősödve térjenek vissza a betegség előtti életükhöz, így nem csak a tanulásban, hanem ebben a folyamatban is segítik az érintettek családját, iskoláját is.

A programot alapvetően az otthoni gyógyulás idejére találták ki, mivel a kórházakban jelentős számban dolgoznak kórházpedagógusok, de már igény támadt arra is, hogy délutánonként kórházakban tanuló csoportokat szervezzen az alapítvány. A résztvevő önkéntesek feladatai sokrétűek. Elsősorban a középiskolás diákok állítják össze a tanulási folyamat alatt használt tananyagokat. A tananyagfejlesztés során igyekeznek megtölteni azt személyes, játékos tartalmakkal, minél több érdekességgel. Az egyetemisták pedig személyesen vagy internetes alkalmazásokon keresztül adják át a tudást a gyermekeknek.

A KórházSuli egyetemisták jelentkezését várja, hogy „házi tanítóként” részt vegyenek a beteg gyerekek tanításában, gyógyulásuk segítésében. A programba való belépés feltétele, hogy a jelentkező elvégezze az alapítvány online képzését, tudja vállalni a beteg gyermek heti rendszerességgel történő tanítását (skype-on vagy személyesen), és vegyen részt a félévenként történő esetmegbeszéléseken.

Az idő- és feladatbeosztás rugalmas, jól tervezhető, a segítőket professzionális szakmai háttér és támogatás várja a munkavégzés során. A programban való részvétel nem csak a beteg gyermekeknek nagy segítség, de az önkéntesek is sokat tanulhatnak önmagukról, fejleszthetik készségeiket, és egy kreatív, együttműködő közösség tagjaivá válhatnak. A középiskolás diákok igazolást szerezhetnek az önkéntes munkavégzéssel töltött órák számáról, az egyetemisták 2 kreditet nyerhetnek félévente a Neptunban KB00KV07 tárgykód alatt futó KórházSuli kurzussal.

A KórházSuli képzésének időpontja: 2021. 02. 05. péntek 16:00–19:30 és 2021. 02. 06. szombat 09:00–17:00. A csatlakozáshoz mindkét képzési napon való részvétel szükséges.

Jelentkezni itt lehet.

Forrás: ELTE Neptun, KórházSuli 

Képek forrása: Bónusz Brigád, KórházSuli Facebook 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]