Izgalmas szabadon választható tárgyak az ELTE-n

Bár végtelennek tűnik, hamarosan mindenki maga mögött tudhatja az őszi félév vizsgaidőszakát, és egy kiadós, jól megérdemelt pihenés után kezdetét veheti a tárgyfelvétel. A tavaszi félév pedig nem csak a személyes találkozások reményét hozza el, hanem a lehetőséget arra, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból egy-egy izgalmas szabadon választható tárgy segítségével.

Az igazán jó szabad kredites tárgyak szájhagyomány útján terjednek, így hát kérdezősködtem különböző egyetemi Facebook-csoportokban, mik lehetnek azok az órák, amikre igazán megéri bejárni. Az alábbiakban összegyűjtöttem nektek a kedvenceimet, a teljesség igénye nélkül. 

A legnépszerűbbek
A legtöbben tudjuk, hogy a VKN kódra rákeresve rengeteg szabad kredites tárgyat találunk. Mégis van ezek között néhány olyan „Jolly Joker” tárgy, amit kivétel nélkül minden félévben ajánl valaki. Ilyen például a Szexuálpszichológia 1 és 2 Hevesi Krisztina tanárnővel, ahol szinte azonnal betelnek a helyek. A Pszichológiai kísérletben való részvétel szintén ekkora népszerűségnek örvend, hiszen kérdőívek kitöltésével, élő oktatás esetén személyes részvétellel pontokat lehet szerezni, amik a félév végére kiadnak egy osztályzatot. Szintén populáris tárgy ebben a kategóriában a Karriermenedzsment 1–2–3, ahol felkészítenek a jövendőbeli állásinterjúra és megtanítanak profi önéletrajzot írni. 

Sokan sportolással szereznek kreditet, ehhez a VTN kódot kell beírni és már indulhat is a keresgélés. Ezek közül külön ajánlást kapott a brazil jiu jitsu sportág. 

Különlegességek a Természettudományi Karon

A csillagászat története nevezetű órát szintén sokan ajánlották, kifejezetten olyan hallgatók számára, akik érdeklődnek a csillagászat, a történelem (esetleg mindkettő) iránt. Hasonlóan szenvedélyes előadásokra lehet számítani a Tengerbiológia órán is. Az Állati eredetű mérgek és hatóanyagok könnyen teljesíthető, mégis izgalmas tárgy. (Valld be, mindig is kíváncsi voltál arra, hogyan tudják megölni az embert pöttöm állatkák.)

A Kenyér és ópium kurzus során az kerül megvitatásra, hogyan befolyásolták a növények, illetve a mezőgazdaság és a vele járó egyéb jellegzetességek a történelem alakulását. 

A Pedagógia és Pszichológiai Kar gyöngyszemei

Úgy érzed, sokat stresszelsz mostanában? Akkor segítségedre lehet a Relaxációs módszerek óra. 

Ha szereted a művészetet és érdekelne egy-egy festmény, vers, novella keletkezésének a pszichológiai háttere, bátran ajánlom neked a Művészetpszichológia kurzust. 

A Gyermek és iskola a filmművészetben órán minden óra a filmnézésről, majd a látottak elemzéséről szól. A jegyszerzéshez egy, a hallgató által választott filmről kell elemzést írni. 

A Bölcsészettudományi Kar ínyencségei 

Az ókori Egyiptom filmen című kurzus remek kikapcsolódási és könnyű jegyszerzési lehetőség is egyben, hiszen a teljesítéshez a közösen látott filmeket kell felismerni részletek alapján.

A Romakép Műhely közösségi filmklubként működik, melynek során a hallgatók a romák vizuális megjelenítéséről tanulhatnak. 

A Beszédtechnika órán a hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy beszédkészségüket fejlesszék. Ságodi Gabriella  tanárnővel az ELTE Online is készített interjút 2011-ben, amit itt tudtok elolvasni.

A Társadalomtudományi Karról ajánlották A kultúra arcai 1–2 előadásokat, amelyek érdekesek, szórakoztatóak és a kurzus teljesítése sem okoz nehézséget. A hallgatók hasonlóan nyilatkoztak a Kulturális antropológia 1–2-ről is. 

Az Informatikai Kar népszerű szabadkredites tárgya az Informatika története. 

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Devianciaszociológia órája a prostitúció, gyermekprostitúció, alkoholizmus, droghasználat, öngyilkosság, homoszexualitás témaköreivel foglalkozik. 

A Tanító- és Óvóképző Kar érdekes kurzusai a Mentális érzékenység a családban, a Kórházpedagógia alapjai. Sokszínű szakmai konferenciákon is lehetséges a részvétel, további információkat ITT találtok.

Ha ezek után sem találtad meg a hozzád illő szabadon választható tárgyat, akkor se csüggedj. Kérdezd körbe hallgatótársaidat, bátran posztolj egyetemi csoportokba, biztosan találni fogsz olyan órát, amin élmény lesz a részvétel. 

Kiemelt kép: Pinterest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]