Az utolsó pillanatban felébredtünk, és az egész csak egy rémálom volt – 2020: Legyen már vége!

A Netflix egy saját készítésű politikai komédiával próbálta meg feldolgozni a közéleti szempontból drámai 2020-as évet. A 2020: Legyen már vége! című film december 27-én debütált a streamingszolgáltató oldalán, és szilvesztertől már magyar felirattal is elérhető. A film a Black Mirror című sorozat kitalálójának, Charlie Brookernek a fejéből pattant ki, és a sorozatéhoz hasonló fekete humorral operál. Az A-listás színészeket tömörítő alkotás másfél óra alatt meséli el és értékeli a 2020-as évet többek között Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow, Kumail Nanjiani, Tracey Ullman, Leslie Jones és Laurence Fishburne közreműködésével.

A 2020: Legyen már vége! áldokumentumfilm az év történéseit mutatja be híres színészek tolmácsolásában. A koronavírus természetesen mindent átitat, de a pandémián kívül az amerikai közélet kapott még központi szerepet. Felnagyított karaktereket láthatunk, akik nézeteit már nagyjából a nyitójelenetben megismerhetjük. Samuel L. Jackson egy újságírót alakít, aki szkeptikus kívülállóként nyilatkozik, Hugh Grant egy nem túl objektív és megbízható történészt játszik, aki keveri a valóságot a Trónok Harca és a Star Wars cselekményeivel. Lisa Kudrow republikánus politikusként látható, aki tökéletesen jellemzi azt a szemfényvesztést és alaptalan vádaskodást, ami a politikai életben uralkodik. Első mondata egy maszkot hordó stábtaghoz szól: „Nevetségesen néz ki, ugye tudja?” A Leslie Jones által megformált pszichológus kiábrándult az emberekből, akinek inkább áldás volt a karantén, mintsem átok. A II. Erzsébet királynőt alakító Tracey Ullman bemutatkozása után – „A nevem ő királyi fensége I. Erzsébet királynő második kiadásban” – szintén egy magát kifigurázni képes uralkodóra számíthatunk.

Mielőtt részletesebben bemutatnák az amerikai politika eseményeit, megemlítenek pár fontos nemzetközi történést is, mint például az ausztrál erdőtüzet, Greta Thunberget és a davosi csúcsot, a Brexitet és azt, Boris Johnson hogyan kezelte a koronavírust, a miniszterelnök megbetegedését, valamint Harry és Meghan királyi családtól való eltávolodását.

Forrás: 24.hu

A film nagy részét természetesen Donald Trump intézkedései és Joe Biden választási kampánya teszik ki. A Kumail Nanjiani által alakított, technológiai céget vezető milliárdos karakterén keresztül láthatjuk, hogyan befolyásolják az internetes platformok az embereket, és milyen egyszerűen alakíthatják a politikát. Úgy tűnik, hogy a szereplők közül másodállásban mindenki youtuber is, kezdve a Joe Keery által alakított, az ezredfordulós generációhoz tartozó tartalomszolgáltatóval a republikánus politikuson át egészen II. Erzsébetig.

Az elnökválasztáson kívül megemlítenek olyan mérföldköveket is, mint George Floyd és a Black Lives Matter mozgalom, valamint Ruth Bader Ginsburg, az USA Legfőbb Bírósága bírájának halála. A film egyik nagy erénye, hogy csak finoman foglal állást a demokraták mellett, viszont őket is ugyanúgy kifigurázza, mint Trumpot és a republikánusokat. Lisa Kudrow politikusa szerint a konzervatívokat elhallgattatják, miközben az interjúja alatt minden tényt, amit a műsor készítői mondanak neki, megcáfol, és nem hajlandó vitázni. Azonban Joe Bident is többször kifigurázzák, leginkább a korára tett megjegyzésekkel: „Ő a legidősebb elnökjelölt, mióta ezt jegyezni kezdték, kétszáz évvel a születése után.” II. Erzsébet elmondása szerint az amerikai elnök „az 1953-as koronázási ceremóniámon mint öregember vett részt”.

Forrás: 24.hu

A Netflix természetesen nem hagyta ki a lehetőséget, hogy ne említse meg saját magát, hiszen a karantén alatt rengeteg ember használta a streamingszolgáltatót: „Az újabb karantén nagyon idegesítő volt, mert már az első karantén alatt szó szerint mindent megnéztem a Netflixen. Aztán elkezdtem ezt az Amerika című sorozatot, ami fantasztikus. Láttátok már? A hírcsatornák adják. Észvesztő az egész. Egyik csavar a másik után.” Az is kiderült, hogy II. Erzsébet is Netflixen néz sorozatokat és a kedvence természetesen A korona. Szerinte „üdítő látni egy-egy realista drámát az átlagemberek átlagos életéről. (…) Egyesek szerint A korona nem realisztikus, de szerintem sokkal pontosabban ábrázolja a monarchiát, mint a másik királydráma, a Tigrisvilág.”

A reményteli végszó azonban elmarad, a film készítői megkérik a szereplőket, hogy olvassanak fel 2021-ről szóló jóslatokat. Ezek szerint idén még több észbontó eseményben lesz részünk: „Nem láthattuk előre, hogy mit tesz velünk az oltás vagy hogy használjuk új erőnket”, „És Harris elnök ekkor fedte fel igazi tervét”, „Az utolsó pillanatban felébredtünk, és az egész csak egy rémálom volt”.

A 2020: Legyen már vége! másfél órás könnyed szórakozást ígér a fekete humor rajongóinak. Habár nagyon is valóságos és drámai eseményeken alapszik, mégis sikerül legalább erre a rövid időre elterelnie az emberek figyelmét, és a humor segítségével feldolgozni 2020-at.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]