„Felelősségünk van abban, hogy az embereket egymás segítésére biztassuk” – Interjú Németh Csillával, az ELTE HÖK esélyegyenlőségi referensével

December 20-áig van még lehetőségünk adományokat leadni a 17. Országos Cipősdoboz Akció keretében. Egyetemünk idén is együttműködik a Baptista Szeretetszolgálattal a gyűjtésben: 15-én került ki az esemény Facebook-oldalára egy rövid videó, amelyben az ELTE HÖK tagjai mutatják meg nekünk, hogy ők milyen ajándékokat állítottak össze a rászoruló gyerekeknek. Németh Csillával, az ELTE HÖK esélyegyenlőségi referensével és az együttműködés szervezőjével beszélgettünk az idei kampányról.

A Baptista Szeretetszolgálat már 2003 óta gyűjt cipősdobozokat a nehéz sorsú gyerekeknek. Az ELTE mióta vesz részt a kampányban?

Az egyetem már évek óta szervez jótékonysági gyűjtést a karácsonyi időszakban, esetleg az változik, hogy melyik egyesületet segítjük. Tavaly is én szerveztem az adománygyűjtést, minden kar székhelyén és a kollégiumokban is volt gyűjtőpont. A cipősdobozokon kívül gyűjtöttünk még tartós élelmiszert, meleg ruhákat, csokikat is több szervezet számára.

A járványhelyzet miatt idén nincs arra lehetőség, hogy az egyetem gyűjtőpontként működjön. Mivel járulhat mégis hozzá az ELTE az akció sikeréhez?

Németh Csilla

A tavalyi évben több mint 100 doboz gyűlt össze az ELTE-n, az irodáink megteltek adományokkal. Idén sajnos nehéz helyzetben vagyunk, nemcsak mi, hanem a Baptista Szeretetszolgálat is, hiszen megváltoztak a körülmények, korlátozottak a lehetőségeink, és a gyűjtőpontok száma is csökkent. Ki kellett találnunk valamilyen megoldást, hogy a jelenlegi helyzet ellenére is együttműködhessünk az akcióban, ezért merült fel bennünk az online gyűjtés ötlete. Idén fizikailag nem gyűjtünk adományokat, viszont a Facebook eseményünkben megosztunk minden fontos információt, amit tudni kell a Baptisták dobozgyűjtéséről. A Szeretetszolgálattal a kampány indulása előtt felvettem a kapcsolatot, és őket támogatva mindent megteszünk, hogy minél több embert elérjünk. Most ez a legfontosabb feladatunk, valamint az, hogy ötleteket adjunk, és arra motiváljuk az embereket, hogy készítsenek dobozt és vegyenek részt a kampányban.

Tavaly összesen több mint 60 000 cipősdobozt sikerült gyűjteni az akció alatt. Mit gondolsz, idén kevesebb adomány fog beérkezni a korlátozások, a gyűjtőpontok számának csökkenése miatt?

Egy kisebb visszaesésre, úgy gondolom, lehet számítani, viszont a Baptista Szeretetszolgálat bevezette az Online Cipősdoboz funkciót, ami azért nagyon jó, mert így nem kell foglalkozni a doboz elkészítésével és leadásával. Csupán el kell döntenünk, hogy kinek szeretnénk ajándékozni, majd befizetni egy kisebb összeget, és a többit elintézik helyettünk. A hallgatókat talán mégis jobban érinti a saját doboz gyártása, ezért a legnagyobb munkánk abban van idén, hogy az online térben minél több segítséget, ötletet adjunk ehhez.

Azt hiszem, jó úton haladtok, hiszen már több mint 13 000 emberhez ért el az eseményetek. Szerinted miért fontos, hogy egyetemi szinten egy ilyen akció mellé álljunk?

Magyarország egyik legnagyobb egyetemének Hallgatói Önkormányzataként rendkívül fontos, hogy példát mutassunk, és kiálljunk a jó ügyek mellett. Úgy gondolom, mindenképp fel kell hívnunk a figyelmet a társadalmi felelősségvállalásra. Nagyon sok embert érünk el a különböző oldalainkon keresztül, ezért nekünk abban is felelősségünk van, hogy mobilizálni, biztatni tudjuk a hallgatótársainkat, követőinket arra, hogy részt vegyenek az ilyen kezdeményezésekben.

Nekünk, egyetemistáknak a december mindig stresszes időszak, egyrészt a vizsgák miatt, másrészt közeleg a karácsony, és ideje beszerezni az utolsó ajándékokat is… Hogy látod, ennek ellenére sokan részt vesznek a kampányban az egyetemen belül?

Bízom benne, hogy igen. Tavaly is nagyon sokan adtak le adományokat, remélem, hogy ők idén is újra csatlakoznak hozzánk. Kértük, hogy aki az ELTE biztatására dobozt ad le, küldjön nekünk egy fotót. Ezekből szeretnénk majd az esemény végén egy válogatást készíteni és megosztani az oldalainkon.

Hogyan választja ki a Szeretetszolgálat, hogy hova kerülnek az ajándékok? Adományozóként láthatjuk esetleg valahol, hogy célba értek a dobozaink?

A legfontosabb, hogy rá legyen írva a dobozra, hogy milyen korú fiúnak vagy lánynak készül az ajándék. Ezek után a Szeretetszolgálat gondoskodik arról, hogy a megfelelő helyekre eljuttassa a csomagjainkat. Ha átnézzük az akció honlapján a galériát és a híreket, láthatjuk, hogy valóban mindig nagyon jó helyekre kerülnek a dobozok.

Mivel biztatnád azokat, akik eddig még nem adtak le adományt, hogy ebben a maradék pár napban még csatlakozzanak a kezdeményezéshez?

Szerintem ilyenkor, a karácsonyi időszakban, amikor a legtöbb ember amúgy is elindul bevásárolni, ajándékokat nézegetni, egyáltalán nem nagy fáradság és anyagi teher az, hogy még egy csokit vagy játékot berakjunk a kosarunkba. Ha pedig már csomagolunk, nagyon egyszerűen el lehet készíteni plusz egy ajándékot, csak egy cipősdobozt kell hozzá keresnünk. Fél óra sem kell hozzá, és garantáltan örömet tudunk vele szerezni valakinek. Budapesten a leadás is nagyon könnyen megoldható, de vidéken továbbra is számos gyűjtőpont van. A dobozolás mellett szól még, hogy sokat segíthet abban, hogy a vizsgák között picit kikapcsoljunk és ráhangolódjunk az ünnepre.

Tényleg jobb érzés úgy karácsonyozni, ha tudjuk, hogy már tettünk valami jót azokért, akik nálunk nehezebb körülmények között élnek…


Pontosan. Szerintem a karácsonynak nem csak a családtagjaink megajándékozásáról kellene szólnia. Ilyenkor is fontos, hogy törődjünk azokkal az embertársainkkal is, akik segítségre szorulnak. És ki tudja, lehet, hogy a jótékonykodás még megtérül a vizsgák során. 😉

Ha te is szeretnéd szebbé tenni egy rászoruló gyermek karácsonyát, akkor még van pár napod összeállítani a saját cipősdobozod. A Facebook-esemény oldalán minden hasznos információt megtalálsz az akcióval kapcsolatban, ha pedig kíváncsi vagy, hogy Csilla és a többi HÖKös milyen meglepetéseket rejtettek a dobozaikba, akkor mindenképp nézd meg a videót is.

A képek forrása: Facebook, ELTE HÖK, Cipősdoboz Akció

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]