„Az örömöt nem lehet maszk mögé rejteni.” – Légy te is dobozoló, és tedd szebbé egy rászoruló gyermek karácsonyát!

A Baptista Szeretetszolgálat már 17. alkalommal indította el november 27-én az Országos Cipősdoboz Akciót, melynek népszerűsítésében egyetemünk már több éve részt vesz. A kezdeményezés idén is arra buzdít minket, hogy a karácsony előtti időszakban gondoljunk a nehéz sorsú gyermekekre, és ajándékozzuk meg őket egy doboznyi szeretettel.

Az már mindnyájunk számára nyilvánvaló, hogy a 2020-as ünnep más lesz, mint az eddigiek, és talán ráhangolódni is nehezebb, hiszen nincsenek karácsonyi vásárok, nem nézhetünk vicces családi filmeket a moziban, nem ülhetünk be a kedvenc helyünkre forralt borozni a hideg estéken. Van azonban, ami nem változott meg: a rászoruló gyermekeknek, családoknak továbbra is szükségük van a segítségünkre. A vizsgaidőszak, a karácsonyi ajándékok beszerzése, a járványhelyzet, a bizonytalanság, a munka által ránk pakolt terhek súlya alatt sajnos hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, pedig minden eddiginél nagyobb szükség van az összefogásra, a szeretet erejére.

Hogyan segíthetsz?

Nincs más dolgod, mint keresni egy jó állapotban lévő cipősdobozt, majd döntsd el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szeretnél meglepetést készíteni, végül töltsd meg a dobozt ajándékokkal. Nem kell nagy dolgokra gondolni, a szobádban keresgélve is találhatsz olyan apróságokat, ami bár lehet, hogy neked semmiség, másnak szebbé teheti az ünnepét. Kerülhet a csomagba mesekönyv, színező, íróeszköz, játék, higéniai felszerelés (külön becsomagolva), édesség vagy akár egy kedves üzenet, képeslap is, de az akció honlapján számos ötletet találsz még. Kerüld azonban a gyorsan romló ételeket, konzerveket, a törékeny tárgyakat, a gyógyszereket és az agresszivitásra késztető játékokat. Ha kész az ajándék, csomagold be, külön a tetejét és az alját, majd kösd át egy zsineggel. Ezek után már csak fel kell írnod a dobozra, hogy milyen korosztályú fiúnak vagy lánynak szánod, és már mehet is a 203 gyűjtőpont valamelyikébe. Természetesen akkor is van lehetőséged segíteni, ha nincs kedved/időd saját cipősdobozt összeállítani, a kezdeményezés weboldalán különböző online adományozási lehetőségek közül is válogathatsz.

Hova kerülnek az ajándékok?

A dobozokat gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, családsegítő szervezetek veszik át. A kampány során a Baptista Szeretetszolgálat természetesen minden járványügyi előírásnak megfelel: az ajándékokat ózonnal fertőtlenített raktárakban tárolják, az alkalmazottak maszkban és kesztyűben dolgoznak, az operatív feladatokat ellátó kollégák pedig rendszeres PCR-tesztelésen esnek át.

„Hatalmas cipősdoboz upacok sorakoznak raktárunkban, majd teherautóra szállnak, és sietnek a gyerekekhez!”

A 17. Országos Cipősdoboz Akció célja, hogy bebizonyítsa, hogy a segíteni akarásnak és az adakozókedvnek még a koronavírus sem szabhat határt. A számok magukért beszélnek: már több mint 14500 doboz érkezett a Baptista Szeretetszolgálat raktárába. A kezdeményezést idén is számos hazai és nemzetközi sztár támogatja, többek között Chuck Norris, Béres Alexandra, Vuyity Tvrtko, Kulcsár Edina és a Margaret Island együttes.

Az elkészült ajándékokat legkésőbb december 20-ig lehet eljuttatni a gyűjtőhelyekre, melyek listáját megtalálod a kampány honlapján sok más hasznos információval együtt. Érdemes továbbá az ELTE Hallgatói Önkormányzat Facebook-eseményét is figyelemmel kísérni, hogy biztosan ne maradj le semmiről.

Fogjunk össze, és tegyük szebbé együtt az idei ünnepet!

Összefog az ELTE HÖK és a Baptista Szeretetszolgálat!

A képek forrása: Facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]