Négy szakterületen vezet az ELTE

A Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem előkelő helyet kapott az informatika, az élettelen természettudomány, a bölcsészettudomány, illetve a pszichológia tudományterületén. Pszichológusképzésünk továbbra is a világ 300 legjobb intézménye közé tartozik.

A brit szervezet minden év őszén közzéteszi azokat a szakterületi rangsorait, amelyekben a világ legjobb egyetemek képzéseit veszik számra. A Times Higher Education (THE) idei, 2021-re vonatkozó ranglistáját október 28-án tették közzé. A világ legjobb 1512 felsőoktatási intézményét értékelték 11 szakterületen, ugyanazzal a adatbázis és módszertan alkalmazásával, amit az összesített egyetemi világranglista (World University Rankings / WUR) használ, az egyetlen különbség az, hogy a Times Higher Education esetében az adott szakterület sajátosságainak megfelelő súlyozást is alkalmaztak. A szervezet által publikált rangsorok módszertanáról itt lehet részletesebben olvasni.

Az ELTE idén hat szakterületen ért el kimagasló eredményt és került a világ legjobbjai közé. Az intézmény pszichológiai képzései a 251–300., az élettelen természettudományi és bölcsészettudományi képzési a 401–500-as kategóriában, az elő természettudományi képzései az 501–600., míg az informatikai és társadalomtudományi képzési egyaránt a 601–800. helyen szerepelnek a THE ranglistáin.

Nagy sikernek könyvelhető el továbbá az is, hogy bölcsészettudományokban kizárólag az Eötvös Loránd Tudományegyetem került be idén a legjobbak közé. Az informatika tudományterületén az ELTE mellett jeleskedett a Szegedi Tudományegyetem is, intézményünkkel ugyanabba a kategóriába került. Magyarország legjobb egyeteme lett az ELTE az élettelen természettudományok szakterületen, de szerepel a rangsorban a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, továbbá a Pécsi Tudományegyetem is. Magyarországi viszonylatban az élő természettudományok esetében az ELTE a második helyet birtokolja, míg az első helyet a Debreceni egyetem a Semmelweis Egyetemmel karöltve foglalja el. Ezen a szakterületen még a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem került fel a ranglistára. Az ELTE a pszichológia szakterületén érte el a legjobb eredményt a nemzetközi színtéren, itthon pedig a mezőny élén áll. A társadalomtudományok szakterületén pedig a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem jutott a legjobbak közé.

A Times Higher Education által nyilvánosságra hozott eredmények szakterületi és országos bontásban megismerhetők a szervezet honlapján.

Továbbra is őrzik vezető szerepüket az angolszász egyetemek a THE rangsorában. A Stanford Egyetem áll idén a szakterületi világranglista élén gazdálkodástudományokban, jogászképzésben, pedagógusképzésben, bölcsészettudományokban és pszichológiai tudományokban egyaránt. Informatikában és egészségtudományban az Oxford, míg az élettelen természettudományokban a California Institute of Technology, mérnökképzésben és élő természettudományokban pedig a Harvard birtokolja az első helyet. Társadalomtudományokban a Massachusetts Institute of Technology vezeti a rangsort.

A THE ranglistáinak első száz helye között az Amerikai Egyesült Államok képviselteti magát a legtöbb felsőoktatási intézménnyel, továbbá a 11 szakterületből 9 esetében mondható el, hogy amerikai egyetem áll az első helyen. Kiváló eredményeket tudhat magának azonban az Egyesült Királyság is, ő szerepel a második legtöbb intézménnyel a legjobb 100 között.

Forrás : ELTE Hírek

Képek forrása: Grand Canyon University , ELTE Hírek

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]