„Minden az olvasással kezdődött…” – Romsics Ignác előadásával folytatódik az ELTE Sikerek

Október 13-án folytatódik az ELTE Alumni népszerű előadássorozata. Az ELTE Sikerek következő vendége dr. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész lesz. Az eseményen előreláthatólag személyesen is részt lehet majd venni, de a szervezők élő közvetítést is biztosítanak.

Az ELTE Sikerek előadások alkalmával híres, az egyetem falai közül kikerült alumnusok beszélnek munkásságukról, sikereikről, céljaikról, valamint az egyetemhez való kötődésükről. A programnak köszönhetően inspiráló történetek és fontos gondolatok juthatnak el az érdeklődő hallgatókhoz. Az ELTE Alumni Központ vendége volt már többek között Lovász László, Barabási-Albert László, Tardos Éva, Winkler Márta és Freund Tamás is. Az eseménysorozat október 13-án folytatódik, a következő előadó pedig dr. Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész lesz.

Romsics Ignác felsőfokú tanulmányait a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán kezdte, ahol 1974-ben tanári diplomát szerzett. Még ebben az évben lett az ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója, ahol 1976-ban diplomázott. Pályafutását a Bács-Kiskun Megyei Levéltárnál kezdte segédlevéltárosként, miközben tovább folytatta egyetemi tanulmányait. 1977-ben a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa lett, később pedig a Magyarságkutató Intézethez került, ahol igazgatóhelyettes volt. 1991 és 1997 között az ELTE Újkori Magyar Történeti Tanszék docenseként dolgozott. 1998-ban kapta meg egyetemi tanári kinevezését, 2008-ig az ELTE professzora volt. Oktatott az Indianai Egyetem magyar tanszékén vendégtanárként, jelenleg pedig az egri Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének főállású oktatója. Olyan neves történelmi szakfolyóiratok szerkesztőbizottságában is dolgozott, mint a Rubicon, a Századok és a The Hungarian Quarterly, 2020 novembere óta pedig a BBC History történelmi magazin főszerkesztője.

Fő kutatási területét a 20. század magyar politikatörténete jelenti. Szívesen foglalkozott továbbá a két világháború közötti időszakkal, különösen Bethlen István életével és politikájával, de munkái kiterjednek a nagyhatalmak Magyarországgal kapcsolatos politikájára is. Magyarország története című könyve, amely feldolgozza a teljes magyar történelmet, 2017-ben jelent meg. Tudományos munkássága elismeréseként 1995-ben Ránki György Díjat, 1999-ben Deák Ferenc Díjat, 2000-ben Akadémiai Díjat, 2005-ben Széchenyi Díjat, 2010-ben Szilárd Leó professzori ösztöndíjat, 2014-ben pedig Prima Díjat kapott.

,,Minden az olvasással kezdődött…” (Romsics Ignác)

A szervezők várják az előadás iránt érdeklődő jelenlegi és volt hallgatókat is. Az eseményre október 13-án, 18:30-kor kerül sor az Aula Magnában (ÁJK, Egyetem tér 1–3.). A rendezvény ingyenesen látogatható, azonban előzetes regisztrációhoz, illetve érvényes védettségi igazolvány felmutatásához kötött. A járványhelyzetre való tekintettel a szervezők élő, streamelt közvetítést is biztosítanak, melynek részleteit az előadás előtti napokban osztják majd meg. További részleteket az Alumni honlapján és közösségi oldalain találhattok.

Forrás: ELTE Alumni

Képek forrása: ELTE Alumni 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]