COVID-19 és büntetőjog

2020. november 6-án rendezik meg a ,,Covid-19 és büntetőjog – emberi egészség, köznyugalom és más jogtárgyak védelme járvány idején” című konferenciát az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszéke által. A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre.

Ma már kevesen vannak, akik ne hallottak volna az életünket gyökeresen átformáló COVID-19 világjárványról, amelynek első eseteit 2019 decemberében fedezték fel a kínai Vuhan városában. Az első esetek diagnosztizálása óta 43,5 millióan fertőződtek meg a vírussal, a járvány halálos áldozatainak száma pedig közel 1,16 millió fő globálisan.

Hazánkban első alkalommal 2020 tavaszán robbant ki a járvány, a második hullám pedig az ősz beköszöntével érkezett. A cseppfertőzéssel terjedő betegség rengeteg változást hozott az életünkbe, többek között a digitális oktatás és otthoni munkavégzés bevezetését, a kötelező érettségi vizsgák átszervezését, határellenőrzést a teljes belső határon. Kötelező lett a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a mozikban, színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben és az ügyfélfogadási irodákban, 2020. október 23-tól pedig a sportrendezvények és a szabadtéri rendezvények területén is.

A COVID-19 járvány büntető anyagi jogi és szabálysértési jogi vonatkozásai képezik a konferencia előadásainak központi témáját. Számottevő egészség, testi épség elleni (például testi sértés, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, emberölés), köznyugalom elleni (például rémhírterjesztés, közveszéllyel fenyegetés), továbbá gazdasági (például költségvetési csalás) bűncselekmény, valamint szabálysértés megvalósulása is felmerülhet. Kiemelten aktuálissá és indokolttá teszi e kérdéskör tudományos konferencia keretében történő vizsgálatát, hogy mind a Magyarország Alaptörvényének 53. cikke alapján bevezetett veszélyhelyzet során, mind azt követően jelentős jogszabály-módosításra került sor az említett jogterületeken.

A konferencia programja:

  • Gellér Balázs (tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE ÁJK): Élet, testi épség, egészség elleni bűncselekmények és a COVID-19
  • Ambrus István (egyetemi docens, ELTE ÁJK): Szabálysértési tényállások és gyakorlatuk koronavírus-járvány idején
  • Filó Mihály (adjunktus, ELTE ÁJK): Az egészségügyi „mikroallokáció” büntetőjogi kérdései
  • Németh Imre (adjunktus, ELTE ÁJK): Kriminalizációs megfontolások a közegészség védelme kapcsán
  • Szabó Zsolt (PhD-hallgató, ELTE ÁJK): A közveszéllyel fenyegetés legújabb joggyakorlata
  • Hodula Máté (PhD-hallgató, ELTE ÁJK): Büntető jogalkotás a COVID-19 járvány alatt, nemzetközi kitekintéssel
  • Gubis Philip (PhD-hallgató, ELTE ÁJK): A rémhírterjesztés új tényállása és gyakorlata

A részletes program itt érhető el.

Az online konferencia 2020. november 6-án 10 órakor kezdődik.

A konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe 2020 rendezvénysorozat keretében kerül megrendezésre. A rendezvényt az NKFIH 128394. számú posztdoktori kiválósági programja támogatta.

Források: ELTE ÁJK , ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszéke, Portfolio

Képek forrása: http://www.corvinorvosirendelo.hu/covid-19-teszt-a-budai-corvin-klinikan/ , https://www.independent.co.uk/extras/indybest/silk-face-mask-covering-where-buy-uk-benefits-filter-pocket-a9624646.html

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]