Online oktatással zajlik tovább az újabb szemeszter az ELTE Természettudományi Karán

A járványügyi helyzet újabb nehézség elé állította az egyetemeket, hiszen a vírus második hulláma elérte országunkat, ennek megfelelően pedig néha kellemetlen, de legalább annyira fontos döntéseket kell meghozni a hallgatók és a tanárok védelme érdekében. Az ELTE Természettudományi Kara ezt a döntést elsőként hozta meg a felsőoktatási intézmények közül. Az egyetem ajtajai idén szeptemberben sem nyílnak meg a hallgatók előtt.

A kari vezetőség az új szabályzat kidolgozásakor figyelembe vette a járványügyi helyzet esetleges újabb romlásának lehetőségét, ennek megfelelően alkották meg az úgynevezett „hibrid” oktatást, melynek értelmében bizonyos tantárgyak a tavaszi félévhez hasonlóan továbbra is távoktatás formájában teljesíthetőek. A járványügyi helyzet gyors romlására tekintettel azonban Dr. Kacskovics Imre dékáni utasításában 2020. augusztus 31-i hatállyal elrendelte a teljes távoktatást a Természettudományi Karon. Ennek értelmében tehát a személyes jelenléttel zajló szemináriumok, valamint előadások megtartása tilos. Arról is beszélt ugyanakkor, hogy a laborgyakorlatok, a szakmai- és terepgyakorlatok valós jelenléttel történő megtartása online módon nem pótolható, így ezek egyelőre továbbra is folytathatóak.

Az ELTE TTK vasárnap esti tájékoztatójában elhangzott, hogy az elmúlt napok fertőzési arányának ugrása az egyetemista korosztályt magas arányban érinti, ezért nem lehet megkockáztatni, hogy a felsőoktatási intézményben egy esetleges járványügyi gócpont alakulhasson ki. A jelenléti formában történő oktatás korlátozásáról ezen okból döntött így a kari vezetőség. A tájékoztatóban elhangzott, hogy folyamatosan figyelemmel kísérik a járvánnyal kapcsolatos információkat, és a helyzetnek megfelelően módosítanak, esetleg enyhítenek a szabályokon annak érdekében, hogy az oktatás visszatérhessen megszokott formájába.

Az ELTE TTK HÖK ügyvivő elnökét, Jeges Viktor Pétert kérdeztük az új szabályozással kapcsolatban, melyről néhány fontosabb kérdésre választ kaphattunk.

Mire számíthatnak a hallgatók a mostani helyzetben? 

A TTK oktatói hatalmas szakmai gyakorlattal rendelkeznek, így az oktatás továbbra is a legmagasabb színvonalon fog folyni. A járványhelyzetből adódó adminisztratív és egyéb problémák miatt felmerült hallgatói kérvények tekintetében a dékáni vezetés maximális megértést ígér a hallgatóknak. A Hallgatói Önkormányzatnak természetesen célja, hogy a távolléti oktatás alatt a hallgatókat ne érje semmiféle hátrány, illetve igyekszünk segítséget nyújtani az esetlegesen felmerülő nehézségekben.

Milyen járványügyi előírásokat követnek a gyakorlatokon? 

A 6/2020-as dékáni utasítás szerint a gyakorlatok nem lesznek megtartva, csak a labor-, terep- és szakmai gyakorlatok; ezeken véleményem szerint az 5/2020-as dékáni utasítás az iránymutató.

Mi lesz a tanárszakosok gyakorlatával?

A tanárszakosok gyakorlatát illetően a TKK és a JOKT az egyetemvezetéssel közösen fog intézkedni a közoktatási intézményekre vonatkozó szabályozás tükrében.

Előfordulhat-e, hogy a félév során visszavezetik a hibrid oktatási formát? 

A hibrid oktatás újbóli bevezetésével kapcsolatban Dékán Urat érdemes keresni, véleményem szerint ha a számok alakulása indokolná, bevezetésre kerülne, bízunk a legjobbakban, de nem tartom valószínűnek.

A tanév rendje változik-e?

A tanév rendje egyetemi szintű ügy, így ez várhatóan nem fog változni, ugyanakkor a 6/2020-as dékáni utasítás alapján a tömbösített gyakorlatokat a meghirdetett tanrend szerint kell megtartani, a nem tömbösítettek esetén pedig meg kell vizsgálni az átütemezés lehetőségét.

A 6/2020. (08. 19.) számú dékáni utasítás elérhető az alábbi linken!

Fejléckép: hirflow.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]