Ennyi pénz kell, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod – 2. rész

Ha érdekel, hogyan lehetsz „korai nyugdíjas” megtakarításaid segítségével, akkor az ELTE Karrierközpont Pénzügyi tudatosság című előadás-sorozatának következő részei neked valók! Takács Szabolcs „Ennyi pénz kell, hogy soha többé ne kelljen dolgoznod” című kétrészes sorozatának második részének beszámolóját olvashatjátok.

Takács Szabolcs, a 30-as nyugdíjas oldal szerzője az előadássorozata második részében a jövedelemnövelésről és a megfelelő befektetésekről adott hasznos tanácsokat.

Ahhoz, hogy a fizetésed növelhesd nagyon fontos pontosan tudnod, hogy mekkora értéket teremtesz az adott cégnek, aminek az alkalmazottja vagy. Ehhez azzal kell tisztában lenned, hogy mekkora a cég éves bevétele, és hogy mennyien dolgoznak a vállalatnál. A kettőt elosztva pontos képet kaphatsz arról, hogy egy fő mennyit termel. Ennek ismeretében tudni fogod, hogy mennyit ér a munkád, és ezért mekkora fizetésre tarthatsz reális igényt. Olyan helyen érdemes munkát vállalni, ahol a vezetőddel képes vagy nyíltan beszélni arról, hogy mekkora értéket termelsz, és milyen módon tudsz még nagyobb értéket létrehozni, hogy ezáltal a bevételed is magasabb legyen. Fontos tényező, hogy ez mindkét félnek előnyös üzlet, így sok vezető hajlik is rá. Ha minél pontosabb képet akarunk kapni arról, mennyit is ér az általunk elvégzett munka, ajánlott a Glassdoor és a Linkedln oldalak felkeresése, ugyanis ezek pontos információkkal rendelkeznek arról, hogy más cégeknél milyen fizetéseket biztosítanak azonos pozíciókban. A saját értékünk mérése állásinterjúk látogatásával is lehetséges, akár akkor is, amikor egyébként nem keresünk munkát. Előfordulhat, hogy az interjúztató a beszélgetés során rávilágít olyan képességeinkre, amit mi magunk nem is vettünk észre, pedig talán más pozícióban is lehetnénk sikeresek.

Az utolsó, legfontosabb pillér az okos befektetés. Ezzel kapcsolatban leginkább a részvényeket érdemes kiemelni. Látható, hogy rövid távon nagyon kockázatosak lehetnek, hiszen előre nem megjósolhatóak az árfolyamokban bekövetkezett változások, de hosszú távon kimutathatóan a leginkább megtérülő módja a befektetéseknek. Takács Szabolcs eddig igencsak jól működő befektetési kosarának legnagyobb részét, több mint 60%-át a részvények teszik ki, az ingatlanok és a készpénz mellett.

Takács 4 alapelv alapján állítja össze megtakarítási portfólióját. Egyrészt mindig „reál eszközökbe” fektet be, azaz nem szigorúan csak pénzügyi szintű befektetései vannak, hanem termőföldek, ingatlanok, vállalatok. Ezek ugyan sokkal bizonytalanabb mennyiségű hozamot termelnek, de hosszú távon sokkal sikeresebbek. Ide köthető az a tény is, hogy kizárólag nagyon hosszú távon gondolkodik a befektetésekkel kapcsolatban, amiből lehetőleg sosem akar kiszállni. Nem az a célja, hogy ha magasabb az árfolyam, akkor tovább tudja adni, inkább örökké tulajdonos szeretne maradni. Befektetést kizárólag akkor vásárol, amikor mások eladnak, hiszen válság idején sokkal alacsonyabb árakon lehet jó részvényekhez jutni. Mindemellett pedig nagyon fontosnak tartja, hogy egyszerre többféle befektetése legyen, hiszen bármelyik tönkremehet, de akkor remélhetőleg a másik befektetése majd képes lesz a kiesést kompenzálni.

21681_4ZIgv6hY

Forrás: profitline.hu

Cég választásánál nagyon fontos szempontnak tartja, hogy az adott cégnek legyen hosszabb távú múltja, akár több száz éves, hiszen az a vállalat bizonyára már megismerte a válságot is, amit ezáltal meg is tanult kezelni. Lényeges az is, hogy az adott cégnek mennyire megbízható a menedzsmentje, hiszen a pénzünket fektetjük bele, így nem elhanyagolható erről megbizonyosodni. Érdemes megvizsgálni az adott cég készpénztermelő képességét is. A nyereség könnyen manipulálható, ezért fontos, hogy ne ezt vizsgáljuk, hanem azt, hogy mennyire jó a tőkegazdálkodása, tehát mire és hogyan költi a pénzt, hogyan jár el az osztalékokkal kapcsolatban. Ha úgy látjuk, hogy az osztalékokat hosszú évtizedek óta nem kellett csökkenteni, akkor a tőkegazdálkodása bizonyára megfelelő. Végül pedig fontos az adósság kérdése is, hiszen minél alacsonyabb egy cég eladósodása, annál kevésbé valószínű, hogy a cég ellen fordul majd, amiből az képtelen lesz majd kilábalni.

Takács szerint azoknak is érdemes megismerni a F.I.R.E filozófiát, akik nem vágynak a korai nyugdíjazásra. Ennek legfőbb oka, hogy a legtöbb statisztika szerint az emberek nagyjából 70%-a nem szereti azt a munkát, amit végez, így könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy megunja, és szüksége lesz új munkahelyre, ez alatt az idő alatt viszont kizárólag a megtakarításaira támaszkodhat. Másrészről pedig lényeges, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a legtöbb számítás alapján néhány évtizeden belül alkalmatlanná válik arra, hogy a jelenlegi fiatalok is részesedessenek, így szükségük lesz saját megtakarításokra, hogy gondoskodhassanak magukról.

A „korai nyugdíjazással kapcsolatban további információk találhatóak a 30-as nyugdíjas hivatalos weboldalán, valamint Facebook-oldalán!

Az előadás második része megtekinthető az ELTE hivatalos Youtube-csatornáján!

Fejléckép: aegon.hu/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]