Tavaszi séta az ELTE lenyűgöző Botanikus Kertjében

A tavaszi napsütés beköszöntével mindenkiben felébred a vágy, hogy kiléphessen a lakásból a madárcsicsergéssel és illatozó virágokkal teli szabad levegőre. Persze különösképpen igaz ez a jelenlegi helyzetben, mikor is fiatal és idős hetekkel ezelőtt elzárni kényszerült önmagát a kinti világtól, a társadalom többi tagjától. A színpompás virágokkal együtt nyílik újra az ELTE lenyűgöző Botanikus Kertje.

Az ELTE Füvészkertje nagyon hosszú múltra tekint vissza. Az ország első botanikus kertje Winterl Jakab vegytan- és botanikaprofesszor nevéhez fűződik, aki 1771-ben hozta létre a kertet. A kert helye ettől kezdve többször is változik, míg végül II. József a Ferencesek kolostorkertjét egyetemünknek adományozza abból a célból, hogy ott létrehozzanak egy botanikus kertet.

A reformkor idején József nádor támogatásával az Egyetem megvásárolta a Festetics család 10 hektáros birtokát, amely azóta is a Botanikus Kert otthonaként szolgál. Az 1860-as évek elején hozták létre a jelenleg is működő Pálmaházat, amelynek mérete európai viszonylatban mérve is kiemelkedőnek mondható – 1893-ban pedig az amazonasi tündérrózsás vízmedencének otthont adó Viktória-házat. A két világháború közötti időszakban további üvegházakat építenek, illetve létrehozzák a sziklakertet is, amely a Magyar-középhegység növényeit hivatott bemutatni a látogatóknak. A kert természeti kincseinek értékét elismervén, 1960-ban természetvédelmi területté nyilvánították, melynek továbbéléseként 2005-ben az ELTE Füvészkertje megkapta Magyar Örökség díjat, 2006-ban pedig Kulturális Örökség védelme alá került.

honapkepe-2018-07_5

Fénykép forrása: fuveszkert.org

A közel 250 éves múltra visszatekintő Füvészkert célja az oktatás, valamint a tudományos kutatás segítése mellett a természetvédelem, illetve a környezetvédelmi nevelés, továbbá a veszélyeztetett fajok megőrzésével járul hozzá a biológiai sokféleség fenntartásához.

A Botanikus Kert a Föld flórájából jelenleg csaknem 250, valamint 85 hazai veszélyeztetett fajt őriz, ezt a nem csekély számot pedig folyamatosan bővíteni is kívánják. A Füvészkertben megtalálható egy Pálmaház, az Ausztrál ház, a Viktória-ház, valamint a Citromosház, amelyekben különféle szubtrópusi és rovarfogó növények, szépséges orchideák és broméliák, kaktuszok és trópusi páfrányok, különleges és veszélyeztetett fajok várják az érdeklődőket.

honapkepe-2018-09_8

Fénykép forrása: fuveszkert.org

A Botanikus Kert természetesen oktató célja szempontjából sem elhanyagolható; az ELTE biológus hallgatói számára remek gyakorlati lehetőséget biztosít a növényrendszertan, valamint az életföldrajz tárgykörében. A helyszíni kísérleti, valamint kutatási lehetőségek remek segítséget nyújtanak a témában elmélyedni kívánó hallgatók számára, különösen a szakdolgozat elkészítésében, amely érdekében az ELTE Füvészkert munkatársainak 1990 és 2010 közötti publikációi is elérhetőek.

A kert egy csodálatos kastélyépület szomszédságában áll, amely kiegészülve a legkülönfélébb növények sokaságával igazán kellemes, frissítő kikapcsolódást nyújthat a látogatóknak. Előzetes bejelentkezés alapján lehetőség nyílik idegenvezetés vagy szakvezetés igénybevételére is, továbbá helyben vásárlási lehetőség is adott a látogatás során.

93636156_3082876565104306_4129408117899264000_n

Fénykép forrása: az ELTE Füvészkert hivatalos Facebook-oldala

Az ELTE Füvészkert 2021-ben ünnepli 250. születésnapját, aminek alkalmából egy fotópályázatot hirdettek meg „Látogatóink legszebb emlékei” címmel. A pályázattal azokat igyekeznek megcélozni, akik jártak a botanikus kertben, hogy festői körülmények között örökítsék meg egy fontos pillanatukat, legyen az egy esküvő, egy osztálykirándulás, vagy egyszerűen csak egy séta a Kertben, mely során sikerült lencsevégre kapniuk egy szép pillanatot. A legszebb visszaemlékezésekből online emlékalbumot állítanak majd össze, valamint további értékes nyereményeket is kiosztanak majd a szakmai zsűri értékelését követően. A pályázatokat 2020. szeptember 30-ig lehet beküldeni a megadott e-mail címre, az eredményhirdetésre pedig várhatóan 2020. október 15-én kerül majd sor.

Ha valaki pedig eddig nem tette volna meg, hogy ellátogatott a Füvészkertbe, azok számára adott a lehetőség, hiszen április 27-től előzetes regisztrációval ismét látogatható lesz (kivéve az üvegházak), a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel betartva természetesen az egymástól való 2 méteres távolságot, illetve a kötelező egészségügyi maszk viselését.

Előzetes regisztráció a Füvészkert hivatalos Facebook-oldalán lehetséges, a látogatás napjának kiválasztásával, az alábbi linken!

A fotópályázatról pedig további részletes információk megtalálhatóak itt!

Fejléckép: fuveszkert.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]