Kollégiumi élet az ELTE-n – Jobb, mint hinnéd…

Kihirdették a ponthatárokat, így minden gólya egyetemista biztos lehet abban, hogy hol és mit fog tanulni. Ezzel egy időben – ahogy az minden évben megfigyelhető – elképesztő tempóban indul felfelé az albérletek iránti kereslet. A lakásárak az egyetemi városokban, de legfőképpen Budapesten viszont egyre csak nőnek. De vajon hol találnak szállást azok, akik nem engedhetik meg maguknak a saját lakást, és az önálló életre sem érzik igazán késznek magukat? Koliban. A köztudattal ellentétben szerencsére az egyetemi kollégiumok elég vonzó lehetőséget kínálnak a diákok számára, és a diákhitelt is el lehet kerülni. Vitovszki Marcellel, a KolHÖK elnökével beszélgettem.

Marci, kérlek, mesélj a saját kolis tapasztalataidról, miért éreztél indíttatást arra, hogy kollégiumi ügyekkel foglalkozz a HÖK-ben?

Nekem ez egy elég messzire visszanyúló dolog, már a gimnazista éveimet is kollégiumban töltöttem Egerben. Elég sok tapasztalatom van a kollégiumi életformával kapcsolatban, alig tudom elképzelni, milyen is lesz, mikor már nem kollégiumban fogok lakni. Már középiskolában is rengeteget segítettem a koli berkein belül, az informatikai rendszereket igazgattam, valamint az ottani integrációból is kivettem a részem.

Hány személyes szobákban laktál, milyen lehetőségeket nyújtanak az ELTE-s kollégiumok?

Középiskolás éveim alatt voltam kettő-, három-, de még ötfős szobában is. Itt, az ELTE-n főként kettő-, három- vagy esetleg elvétve négyszemélyes szobákban lakhatnak a hallgatók. A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban, ami az egyik legnépszerűbb a hallgatók körében, például a kétfős szobák lakói egy másik szobával osztoznak a fürdőn, míg a háromfős szobák lakóinak saját fürdője van. Konyha pedig minden esetben a folyosó végén található.

Vitovszki Marcell, a KolHÖK elnöke munka közben

Vitovszki Marcell, a KolHÖK elnöke munka közben

Hogy működik a szobatársi beosztás azt ELTE kollégiumaiban? Van lehetőség előzetesen egyeztetni a barátokkal, ha össze szeretnétek költözni?

Én eddigi kolis éveim során minden esetben véletlenszerűen kerültem össze a szobatársammal vagy szobatársaimmal, és nekem nagyon jó volt így. Rengeteg személyiségtípussal laktam már együtt, és az a tapasztalatom, hogy a jó barátok nem feltétlenül szeretnek együtt lakni, sőt sokszor egyáltalán nem is tesz jót a barátságnak a közös szoba. Az ELTE kollégiumaiban lehet dönteni szobatársról, de az elsőéveseknek nem garantált, hogy feltétlenül azzal kerülnek össze akivel szeretnének. Elsősorban helyszíni preferenciasorrendet lehet leadni, de mivel gyakori a túljelentkezés a legnépszerűbb helyekre, nem tudjuk biztosítani, hogy mindenki az általa ideálisnak vélt helyre kerüljön. Ebben az esetben véletlenszerűen lesz beosztva egy kollégiumi szobába. Ha viszont kijön az a kedvező eset, hogy az adott pályázó és a barátja is az általa első helyre írt koliba kerül, akkor van lehetőség összeköltözésre.

Mi történik, ha nem működik a jó szobatársi viszony, és nem tudnak a hallgatók jó kedéllyel együtt élni? Ki lehet költözni év közben, vagy lehet szobát váltani? Kihez lehet fordulni ilyen esetben?

Persze, mindenkinek van lehetősége szobatársat cserélni vagy másik szobába költözni, de ezt minden esetben megelőzi egy békítő beszélgetés. Ilyen ügyekben segítséget nyújt a KolHÖK és az adott kollégium vezetősége is. Olyan is akad, aki év közben kiköltözik, mert talál magának albérletet vagy más okok miatt visszavonja a kollégiumi helyét, ilyen esetben a várólistáról bekerülhetnek a hallgatók. Úgyhogy biztatok mindenkit, hogy aki lemaradt, az év közben is pályázzon nyugodtan.

Milyen kiegészítő szolgáltatásokat foglal magában a kollégiumi jogosultság?

Minden koliban van tanulószoba, a legtöbb helyen pedig könyvtár is, megcáfolva azokat a feltételezéseket, hogy a kollégisták végigbulizzák az egyetemi éveiket… De persze vannak közösségi helyiségek is informális programokra, valamint konditerem, ami minden kolis számára teljesen ingyenes. A Kőrösi koliban még műfüves focipálya és kosárpálya is van. Vendégfogadásra egy minimális díj ellenében a saját szobában van lehetőség, persze csak akkor, ha ebbe a szobatársak is beleegyeztek. Vannak kolik, ahol jár a szobához saját hűtő, de ahol nem, ott van a konyha mellett egy nagyobb tárolószoba, ahol mindenki pakolhat egy ottani hűtőbe. Wifi természetesen mindenhol van. Amire viszont oda kell figyelni, az a házirendben szereplő tűzvédelmi előírás. Például mikró lehet a szobában (és általában van is), de popcornt nem szabad pattogtatni, mert ha beindul a tűzjelző, akkor több száz kollégistának kell kivonulnia az épületből. Az eset anyagi vonzatáról nem is beszélve…

Közösségi tér a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban

Közösségi tér a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban

Mekkora különbségek vannak a kolik között felszereltséget és állapotot tekintve? Bárhova jelentkezhetnek a hallgatók, vagy szakhoz/karhoz van kötve?

Azt gondolom, minden koli elég jó állapotban van – a közhiedelmekkel ellentétben. A Kőrösi kolit és a nagytétényi úti kolit nemrég újították fel, a korábban említett szolgáltatások mindenhol rendelkezésre állnak. Persze arra nincs keret, hogy évente az összes épületet felújíttassuk, de folyamatosan dolgozunk rajta, hogy élhető legyen a környezet. A pályázó hallgatók bármelyik kollégiumot beírhatják bármilyen preferenciasorrendben, de azt szoktuk javasolni, hogy az egyetemi órák helyszínéhez legközelebb esőt tegyék az első helyre, hiszen nincs nagy különbség a kollégiumok felszereltsége között, az utazás viszont sokat számít.

Hogyan lehet ELTE-s kollégiumba jelentkezni, illetve mikor érdemes?

A szakkollégiumokban teljesen változó, hogy mik a felvételi követelmények, de a szociális alapú pályázat az összes többi kolira egyformán vonatkozik. Különböző súlyozással jelenik meg benne a lakhely, anyagi helyzet, tanulmányi átlag stb. Az idei pályázati időszak ugyan épp most járt le, de biztatnék mindenkit, aki még szeretne kollégista lenni, hogy adja be a jelentkezését, év közben a várólistáról töltjük fel a helyeket.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]