Reflektorfényben a feltörekvő együttesek – Ilyen volt az idei PATINA

Az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata 2019-ben is megrendezte a pesti bölcsésztársadalom legpatinásabb zenei tehetségkutatóját, a PATINÁT, ahol nyolc feltörekvő zenekar uralhatta a színpadot két szerda estén keresztül. Komoly jutalmakért versenyezhettek a fellépők, hiszen a zsűri tetszését legjobban elnyerő formáció a Lágymányosi Eötvös Napokon mutatkozhat be az ELTE népének főműsoridőben, a közönségkedvenc együttes pedig a Bölcsész Napokon léphet fel. Az április 3-án és 10-én lezajló fordulók helyszínét idén a Filter Art Club biztosította.

A négytagú szakmai zsűriből Agócs Márton, a korábbi Patina-győztes Aurevoir zenekar tagja, illetve Dióssy Ákos, a Kispál és a Borz billentyűse mindkét este jelen volt, az első estén Horváth Lucával, a LEN főszervezőjével és Szever Pállal, rádiós programigazgatóval, a második forduló estéjén pedig Pixával, a DJ-vel és Murai László HÖOK-elnökkel kiegészülve. Meglehetősen nehéz dolguk volt, hiszen a különböző létszámú, hangszerelésű és stílusú formációk egytől egyig a laikus közönséget is elvarázsolva csillogtatták meg tudásukat.

A mindent eldöntő második fordulót a Cece & Heron nevű akusztikus duó nyitotta meg. A zenekar a jazz és a blues műfaján belül alkotnak, szívmelengető szövegük saját maguk elfogadására buzdította a hallgatóságot.

A folytatásban a négytagú Pause zenekar következett, akik saját bevallásuk szerint valahol a pop és az alter között mozognak, ami a stílusukat illeti. Saját dalaik mellett egy Elefánt-feldolgozással is érkeztek. A zsűri véleménye szerint a mezőny „legbölcsészebb” zenekara volt az övék.

A Fintor duóként indult, de a tehetségkutató végére négytagú zenekarrá nőtte ki magát. Produkciójuk sikere többek közt az elgondolkodtató dalszövegeikben rejlik.

Az Akin Manakin énekese, Csilla bár lebetegedett, énekhangja ugyanolyan csodálatos volt. A zsűri szerint a zenekar tagjai egyesével is nagyon tehetségesek, hangzásuk mély, sötét és izgalmas.

A Folksteps csupán két ponttal maradt le az első helyezéstől, olyannyira belopták magukat a zsűri szívébe, hogy elvihették a PATINA különdíjat, a győztes zenekarral együtt ők is láthatók lesznek a Lágymányosi Eötös Napokon. No de nézzük, miben rejlik különlegességük! A négy főből álló fiúbanda nevükhöz hűen magyar népdalokat dolgoznak fel elektromos gitárral megbolondítva.

A Caesar’s Bread egy öttagból álló együttes, akik alter, indie és rock műfajokban mozognak. A zenekar sokak számára ismerős lehet, hiszen szerepeltek az ELTEVízió ÖsszHang című videósorozatának második részében is. Magabiztosan mozognak a színpadon, elképesztő hangulatot csináltak, a hallgatóságot olyannyira meggyőzték, hogy ők nyerték meg a közönségdíjat, velük találkozhatunk majd a Bölcsész Napok keretein belül.

A Duckshell nem véletlenül vihette el a fődíjat: a héttagú formáció saját zenéjüket multilingvisztikus sunshine-punknak nevezi, ami tökéletesen jellemzi a laza, életörömmel átitatott, hallgatóságukat és önmagukat is euforikus állapotba hozó fellépésüket. Őket is a fellépők sorában láthatjuk majd a Lágymányosi Eötvös Napokon, a libabőr és a pörgés garantált!

Az estét a pop-punkot játszó Long Story Short névre hallgató együttes zárta, ezzel biztosítva azt, hogyha esetleg valaki elfáradt volna, az garantáltan felpörögjön és még egy utolsót ugráljon az eredményhirdetés előtt.

Idén is fantasztikus zenekarokat ismerhettek meg az ELTE polgárai, fergeteges hangulat, változatos zeneiség jellemezte az eseménysorozatot. A Duckshell-lel és A Folksteps-szel tehát találkozhatunk a Lágymányosi Eötvös Napokon, a Caesar’s Bread-et pedig a Bölcsész Napokon láthatjuk viszont. Érdemes lesz résen lenni és figyelni az eseményeket, ugyanis hatalmas bulik várhatóak a srácok részéről.

Fotó: ELTE BTK HÖK Instagram oldala

Fotó: ELTE BTK HÖK Instagram oldala

 

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]