A Camp America program Magyarországra érkezett

Február 13-án tartották tájékoztatójukat a Camp America program magyar szervezői az ELTE ÁJK-n. A délután során nemcsak a vízumszponzor-szervezet működését ismerhették meg a jelenlévők, hanem sok, a programban már több éve résztvevők tapasztalatát, amely által fültanúi lehettünk számos elköteleződés-történetnek.

A Camp America 1969-ben alakult, és azóta is az egyik legnagyobb nemzetközi J1-es vízumszponzor-szervezet. Évente több, mint 8.000 fiatalt toboroz és közvetít 25 országból világszerte az USA különböző pontjaiban levő több száz nyári táborba. Magyarországon az idei évtől a Meló-Diák Iskolaszövetkezettel együttműködve biztosít lehetőséget magyar fiataloknak J1-es kulturális csereprogram részeként amerikai nyári táborban történő munkákra.

Nagy Dávid egy havi szabadsága latt keresztülgyalogolta Amerikát.

Nagy Dávid egyhavi szabadsága alatt keresztülgyalogolta Amerikát

A programban lehetőség van nemcsak counselorként, azaz gyerekfelügyelőként, de campowerként is részt venni. A campower, azaz a kisegítő személyzet gyakorlatilag a tábor „motorjaként” működik. Ezen belül többféle pozícióra jelentkezhetünk, és egy pozíción belül is sokféle feladatot végezhetünk majd. A főbb területek a konyha, mosoda, de szükség van takarító és karbantartó személyzetre is. A campower személyzet tagjai fárasztó fizikai munkát végeznek, ezért magasabb zsebpénzt és több szabadidőt kapnak.

Minimum 9 hetet kell táborban tölteni, majd egy hónapon keresztül szabadon utazgathatunk az Államokban. A program 18 év feletti fiatalokat vár, akik legalább középfokon beszélnek angolul és szeretnek utazni. A campower munkához kevésbé erős angol tudás is elegendő, de aktív, nappali tagozatos egyetemi vagy főiskolai hallgatói jogviszony feltétel a nyarat megelőző tavaszi félévben is. A counselor munkára olyan fiatalok jelentkezését várják, akik magabiztos angol nyelvtudással rendelkeznek, és szívesen dolgoznának gyerekekkel a nyáron. A gyerekfelügyelő pozícióhoz nem feltétel az aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszony.

A program hozzájuttat szálláshoz, illetve teljes ellátás jár a táborozás során. Állják továbbá az oda-vissza repülőjegyet, valamint egészségügyi biztosítást kapunk a teljes útra, megérkezéskor pedig reptéri transzfert a JFK vagy EWR repterekről egy közeli hotelbe, egy éjszaka szállással és reggelivel. A zsebpénz 1000$ körüli, életkortól és tapasztalattól függően 9 hetes időszakra.

Saját költségű a jelentkezési díj, amely 388€ március 20-ig, illetve a 160$ vízumdíj, valamint a munka utáni utazás költségét kell magunknak állni. A jelentkezési díj részletekben fizethető, azonban fontos kiemelni, hogy a Meló-Diák segítségével ledolgozható. A visszatérő táboroztatók jelentkezési díja alacsonyabb, 360€.

Az Amerikát megjárt többi program-nagykövet beszámolóját a Camp America Facebook-oldalán tudjuk megtekinteni, illetve további információ érhető el a szervezet honlapján.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]