Ismerd meg az ELTE-s hallgatói sajtót!

Idén is megrendezésre kerül az ELTE Press Akadémia, az ELTE hallgatói lapjainak találkozója február 28-án. Az eseményen megismerhetitek a hallgatói lapok pillanatnyi helyzetét, és egyéb izgalmas témákkal is készülnek a szervezők.

Az ELTE Press Akadémia fontos célja, hogy a fiatal újságírók megismerjék a hallgatói sajtó működését, és bővítsék újságírói ismereteiket. A rendezvény egy év kihagyás után tavaly márciusban került újra megszervezésre az ELTE BTK-n – akkor a kari lapok bemutatkozása mellett izgalmas előadásokat hallgathattunk meg: dr. Balázs Géza tanszékvezető egyetemi tanár a média nyelvhasználatáról beszélt; Szép Vanessza, a Római Jogi Tanszék tudományos diákkörének titkára a médiajogi ismeretekről számolt be; Mayer Péter, az ELTE Online akkori főszerkesztő-helyettese a cikkekben előforduló leggyakoribb helyesírási és nyelvhelyességi hibákat foglalta össze; Mészáros Márton, a Népszava munkatársa pedig a kulturális újságírás rejtelmeibe vezette be a jelenlévőket.

Az idei program középpontjában a hallgatói sajtó egyik legfontosabb és legösszetettebb kérdése áll: miről szóljon a hallgatói újságírás? A témáról Constantinovits Milán kommunikációs szakértő értekezik majd, a 2019-es ELTE Press Akadémia egyéb programpontjairól pedig az ELTE Online főszerkesztőjével, Blankó Miklóssal beszélgettem:

Milyen témákkal készültök idén a plenáris előadás mellett?
Az idei programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy azok, akik tavaly nem voltak, átfogó képet kapjanak az ELTE Pressről, de azok, akik voltak, se ismétléseket halljanak. A hallgatói újságírás dilemmáit fogja bemutatni Constantinovits Milán tanár úr, és ha minden igaz, ötletekkel is ellát majd bennünket. Csomos Attila, az ELTE Online főszerkesztő-helyettese a sajtófotózás nehézségeit és a mulatságos fotós hibákat mutatja meg majd, és tippeket fog adni az érdeklődőknek. Közkívánatra idén is lesz szó a sajtóhelyesírásról, bár kicsit másképp, mint tavaly, ez alkalommal az én előadásomban. Seres Lili Hanna kultúrarovat-vezető az Olvassatok ELTE-seket! című antológiáról fog beszélni, ami egy szép példa a hallgatói sajtó műhelymunkájára. Idén először ELTE Press-díjat is átadunk. De teret biztosítunk a kari lapoknak is a bemutatkozásra.

Képkivágás

Miért éri meg benézni a rendezvényre az ELTE-s hallgatói sajtó képviselőinek?
A tavalyi ELTE Press Akadémiáról szóló visszajelzések azt tükrözték, hogy három dolog miatt érdemes részt venni az eseményen. Egyrészt mert olyan ismereteket kapunk, amelyek segítik a hallgatói újságírói munkát, legyenek azok a menedzsmentünkről kapott információk, újságírói-fotós vagy éppen helyesírási tanácsok. Másrészt jobban megismerjük egymást, hiszen az ELTE összes karának hallgatói jönnek össze ilyenkor, akiket a közös egyetemen kívül az ELTE Press köt össze. A tavalyi több mint száz fős részvétel éppen ennek a fontosságáról adott tanúbizonyságot. Harmadrészt pedig, mert jól érezzük magunkat, egy közösségi élményben lehet részünk a megszokott napi feladatokat félretéve.

Annak is érdemes részt venni az ELTE Press Akadémián, aki nem az ELTE újságírója?
Örömmel vettük, hogy tavaly is jöttek érdeklődők. Valószínűleg ugyanazt érezhették, mint azok, akik már az ELTE Press valamely lapjában dolgoztak. Vannak, akik bátortalanabbak az újságírói jelentkezéskor, és itt néznek meg minket, egyfajta nyílt nap ez számukra, és vannak, akik egyszerűen csak kíváncsiak a munkánkra.

Ha a program felkeltette az érdeklődésedet, szeretettel várunk 2019. február 28-án délután 4 órakor az ELTE BTK A épületének földszintjén, a 47-es nagyelőadóban!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]