Winter is coming

Az elmúlt időszakban kiemelt témává vált a hajléktalankérdés. A kormány és Budapest vezetése úgy döntött, hogy betiltja a közterületen való életvitelszerű tartózkodást, és minden hajléktalant arra kötelez, hogy melegedőkre, szállókra menjenek. A döntés megosztotta a társadalmat. Van, aki szerint az állam így tud gondoskodni a legelesettebbekről, míg mások szerint ez egy embertelen rendelet, ami feleslegesen vegzálja ezt a kiszolgáltatott réteget. Bennem személy szerint azt az érzést erősítette fel, hogy szeretnék rajtuk segíteni. Ezért elmentem a Budapest Bike Maffia (BBM) Vitamin Kommandójára, ahol hajléktalan emberek számára készítettünk elemózsiát.

Ha kinézünk az ablakon, nyálkás, hideg idő köszön vissza ránk. Sokszor ahhoz sincs kedvünk, hogy elinduljunk otthonról. Ilyenkor gyakran gondolok arra, számos honfitársunk számára ez a cudar közeg maga az otthon. Ahogy közeledik télvíz ideje, jönnek a fagyok, egyre inkább segítségre szorulnak a hajléktalan emberek, és egyre nagyobb veszélyben is vannak. Szeptember 13. és november 20. között 13 ember fagyott halálra. Pedig hol van még az igazi ítéletidő?
Régóta szemeztem már a BBM kezdeményezéseivel, mert nagyon szimpatikusnak tűnik a szervezet és a programjaik is. Az elmúlt időszakban pedig, amikor a társadalmi közbeszéd egyik központi témájává vált az otthontalanok kérdése, úgy éreztem, megkaptam a végső lökést, hogy elmenjek egy programjukra. Maga a BBM egy 2011-ben alakított civil szervezet, ami számos díjat is elnyert már magának az elmúlt időszakban. Az elmúlt két hétben kétszer vettem részt Vitamin Kommandójukban. Ezeket a közös szendvicskészítéseket minden héten több alkalommal is megtartják, és mindenkit szívesen látnak rajtuk (ha érdeklődnél irántuk, itt a Facebook oldaluk linkje).
Mindamellett, hogy számomra nagyon pozitív élmény volt részt venni ezeken a szendvicskészítéseken, többször kellemetlen, szégyenteljes érzés lett úrrá rajtam. Ennek okát végül két dologban találtam meg. Az egyik elég kézenfekvő volt, ez pedig az volt, hogy eddig miért nem jöttem? Mennyit tudtam volna segíteni már, hogyha korábban legyőzöm lustaságomat. A másik ok egy kis magyarázatra szorul: az eseményeken (vagy legalábbis azon a kettőn, amiken eddig részt vettem) a társaság legalább fele külföldi volt. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez miért zavar engem. Nos, nem az zavar, hogy külföldiek is segítenek a magyar hajléktalanokon, sokkal inkább az, hogy ez nekünk lenne inkább a feladatunk. Nekünk, a magyar társadalomnak kéne összezárnunk, és ahol tudunk, segítő kezet nyújtanunk.
bbm
Amikor külföldi önkéntestársakat kérdeztem, hogy ők miért járnak a BBM rendezvényeire, az alábbi válaszokat kaptam.
Volt, aki Erasmuszos diák, és hazájában is végez szociális munkát, ki akarta próbálni, itt, nálunk milyen ez. Egy portugál sráccal pedig bő egy órát beszélgettem a miértekről, meg persze sokat csacsogtunk is. Ő egy Magyarországon működő észt startupnál dolgozik már két éve. Mint mondta, neki külföldiként nincs beleszólása a magyar közügyekbe, nincs választójoga, de szeretne tevékenyen alakítani a környezetén, amiben él. Számomra ez a hozzáállás módfelett szimpatikus volt.

Újdonsült portugál cimborámmal

Újdonsült portugál cimborámmal

Maguk az események egyébként oldott hangulatban telnek. Láthatóan vannak régi motorosok, akik szoros barátságban vannak egymással, van a külföldi kontingens, és persze vannak az olyan friss húsok is, mint amilyen én is voltam. A szendvicskészítés nagyon gördülékenyen megy, mindenki talál magának feladatot, az alapanyagokat a szervezők adják, de van, aki hoz otthonról ezt-azt. Miután elkészül az elemózsia, kiporciózzuk és bezacskózzuk őket. A társaság itt megfeleződik, mert van, aki ki nem szállít, csak az elkészítésben segédkezik.
A Maffia tagjai egyébként nemcsak élelemmel, hanem információkkal is ellátják a hajléktalanokat, ami főleg mostanában különösen fontos. Hiszen pont az érintettek nem igazán tudnak újságból, TV-ből tájékozódni, hogy most mit is jelent számukra ez az új rendelet. Ezen felül ez segíti a bizalom kialakulását is a két fél között. Sajnos, mióta tilos az utcán lenniük életvitelszerűen, egyre nehezebb őket felkutatni, de a szervezők bíznak benne, hogy sikerül kialakítaniuk azokat a csatornákat, amelyeken keresztül tovább tudják segíteni a legelesettebb honfitársainkat.

Képek: BBM

Facebook-elérhetőségeik:
BBM
Vitamin Kommandó

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]