„Két zongora, egy fénymásoló és egy óriási nagy sárga szőnyeg” – az ELTE Sikerek következő előadója: Winkler Márta

Hamarosan az első magyarországi alternatív iskola alapító igazgatója ad elő az ELTE-n. Már pályája kezdetén sokat kísérletezett: új szemléletű, gyerekközpontú iskolát akart. 1988-ban meg is csinálta.

Az Alumni Központ által szervezett esteken egykori ELTE-sek beszélnek munkájukról, pályájukról és az egyetemhez való kötődésükről. A sorozat következő előadója november 21-én Winkler Márta pedagógus lesz. 

„A tanítóképzőben azokat a főiskolai tanárokat követtem kíváncsian, akik számára a hallgatók személyisége fontos, a tanítóvá válni akarásuk lényeges dolog volt” – írja a kezdetekről. A diploma megszerzése után a Váli Utcai Általános Iskolában kapott állást. Itt kapcsolódott be Varga Tamás matematikareformjába: a szemléltetőeszközöket munkaeszközökké alakította, így minden diák kézbe tudta venni őket. A leszögezett padokat felszedte, asztalokat és székeket szerzett, hogy a teret a gyerekek mozgása szerint rendezhesse be a foglalkozásokon. Már ekkor nyitott ajtóknál tanított, óráit gyakran látogatták kollégák, pszichológusok, egyetemi hallgatók. A hetvenes évek végén Iskolapélda címmel dokumentumfilm készült a módszeréről, amely portrét adott a nagyközönség számára a tanító és a hozzátartozó gyerekek másfajta, a megszokottól eltérő együttéléséről.

Harminc évvel ezelőtt létrehozta az első itthoni alternatív iskolát, a Kincskeresőt. „Két zongora, egy fénymásoló és egy óriási nagy sárga szőnyeg volt az első néhány megszerzett tárgy.” A legfontosabbnak a játékot, a sok mozgást, a gondolkodni tanítást és az önálló problémamegoldást tartja. A munkában szigorú és következetes mind a gyerekekkel, mind önmagával szemben.

„Azt akartam, hogy a gyerekek képesek legyenek rá, és akarjanak is elindulni egyedül, ne várjanak el kész ismereteket. Kérdéseik legyenek minél szerteágazóbbak. Tevékeny részesei legyenek a tanításnak, önmagukat és társaikat is tanítsák. A kézikönyvekbe belesárgult, elavult ismeretek, tankönyvek tanmeséi helyett a tudományt fejlődésében kívántam követni.”

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

Forrás: elte.hu, Kincskereső Iskola, Winkler Márta honlapja
Kép és videó: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]