Adj tudást ajándékba!

Ha szívesen végeznéd a tanáris közösségi gyakorlatot egy jófej csapatban, vagy egyszerűen csak szeretnél önkéntesként tündéri gyerekeket tanítani, akkor itt a helyed! A Menetszél Egyesület korrepetáló programjai segítségével hamarosan közel 100 gyerek kerülhet közelebb a sikeres érettségihez.

A Menetszél Egyesület négy évvel ezelőtt Budapesti Máltai Fiatalok néven, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egy kisebb szegleteként indult el. A csoport fő profilja az ócsai szociális lakóparkban élő gyerekek tanulásához, fejlesztéséhez kötődött. Itt pattant ki néhány tag fejéből az a szikra, amelyből később egy önkéntes csapat nőtte ki magát, és amelyre 2018-ban önálló, független szervezetként a Menetszél Egyesület alapjait is építették. A korábban futó programok is folytatódnak Ócsán, ráadásul idén két nagyszabású új programot is indítanak – mindkettőt oktatási témában. A részletekről és a részvételi lehetőségekről az egyesület elnökségi tagjaival, Babus Csabával, Hunyady Gergővel és Szakszon Rékával beszélgettünk.

Ha pedig már most felkeltette az érdeklődésedet a lehetőség, és kíváncsi vagy a jelentkezési folyamatra, olvass tovább, az interjú végén ez is kiderül!

Milyen új programokat indítotok a Menetszél Egyesülettel?
Több újdonságba is belevágunk az őszi félévben. Pár nappal ezelőtt indult el az önkéntes jelentkezés a budapesti korrepetáló programunkra. A Blaha Lujza tér közelében, a nyolcadik kerületben található Molnár Ferenc Általános Iskola lesz az első budapesti helyszínünk, ahova kiterjesztjük az ócsai lakóparkban már két éve futó korrepetáló programunkat. Itt felső tagozatos, főként hátrányos helyzetű gyerekeket korrepetálunk október közepétől. Bízunk benne, hogy önkénteseink segítségével ők is közelebb kerülhetnek ahhoz a célhoz, hogy elvégezzék a középiskolát, és ezáltal egy fokkal könnyebben boldoguljanak a felnőtt életben.

Emellett nemsokára elindul Netkorrep programunk is, ahol az önkéntesek neten keresztül segíthetnek a tanulásban a gyerekeknek. Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen teljesen más terep lesz ez, mint a személyes korrepetálás. De szeretjük a kihívásokat, és mindenképp szeretnénk a lehető legtöbb innovációt beépíteni a programjainkba. Ezzel a digitális tanítási módszerrel a gyerekek és az önkéntesek is megspórolhatják az utazás idejét, ráadásul a földrajzi távolságok sem számítanak. Most épp egy finn szervezettel kerültünk kapcsolatba, akik hasonló projektet indítanak a hetekben kisebb finn falvakban – tőlük is biztos sokat tudunk majd tanulni.

Kik jelentkezhetnek az ősszel induló programjaitokra?
Minden 17 és 35 év közti fiatalt nagy szeretettel várunk a programjainkra: egyetemistákat, fiatal munkavállalókat (akik imádják, vagy akár néha unják a munkájukat, de mindenképp kipróbálnának valami mást is), és persze mindenkit, aki szeretné megváltoztatni egy gyerek sorsát, és emellett egy jó közösséghez tartozna. A nemsokára induló budapesti korrepetálásra elsősorban egyetemistákat keresünk, hiszen a kora délutáni órákban kezdődne a tanítás: mivel a Blaha Lujza tértől 2 percre található az iskola, ezért a környéken található egyetemekről (többek közt az ELTE-ről) akár egy lyukasórában is ki tudnak ugrani korrepetálni. A tanárszakos egyetemistáknak az elmúlt évek tapasztalatai alapján különösen hasznos a programban való részvétel, hiszen gyakorlatot szerezhetnek a tanításban. Emellett a kötelező közösségi gyakorlatot is lehet nálunk végezni, és a félév végén igazolást adunk a teljesített gyakorlatról.

DSC_8199

Az ócsai szociális lakóparkban már négy éve foglalkoztok a gyerekekkel. Hogyan zajlik pontosan az önkéntes munka Ócsán?
Az ócsai lakóparkban is az oktatás és a mentorálás áll jelenleg a középpontban. Közel két éve fut már itt a korrepetáló programunk, amivel a célunk a gyerekek tanulmányi eredményének javítása, a tanulás megszerettetése, és ezáltal a továbbtanulási esélyeik növelése. Minden félévben 20-25 gyereknek segítenek a tanulásban az önkénteseink. Hétköznap délutánonként egy 4-5 fős csapat autóval megy le a lakóparkba, ahol a közösségi házban mindenki egy (vagy legfeljebb két) gyereket korrepetál az előre megbeszélt két-három tantárgyból.

De persze nem feledkezünk meg a közös játék öröméről és az élményszerzésről sem, ami a másik fontos lába a programjainknak. Az elmúlt években nyári táborokat, kirándulásokat szerveztünk a gyerekeknek. Most havonta egyszer, egy hétvégi napon tartunk gyerekfoglalkozásokat. Szeptemberben játékos tanévnyitót tartottunk, amit látszólag sokkal jobban élveztek a gyerekek, mint az iskolai verziót. Október 14-én, vasárnap délután pedig játékokkal egybekötött ruhavásárra készülünk, ahova várjuk a ruhafelajánlásokat és az önkéntesek jelentkezését.

DSC_6420

Miért érdemes jelentkezni hozzátok?
Hiszünk a megelőzésben, és abban, hogy gyerekkorban sokkal nagyobb esély van pozitív változást elérni, mint később. Éppen ezért a hozzánk jelentkező önkéntesek valódi, értékes, maradandó segítséget nyújthatnak, ami nagyon jó érzés, akár egy hosszú, fárasztó nap után is. Önkénteseink a programkoordinátoraink folyamatos támogatásának és a programokba beépített felkészítő tréningeknek és esetmegbeszélőknek köszönhetően egy biztonságos közegben próbálhatják ki magukat az oktatás, segítségnyújtás területén. Ráadásul egy hasonló értékeket valló fiatalokból álló közösséghez is tartozhatnak: szervezünk programokat önkénteseinknek, sőt, nemsokára kerekasztal-beszélgetéseket is indítunk sokakat érdeklő szociális témákban.

Menetszel_Egyesulet_visszateres

Hogyan lehet önkéntesnek jelentkezni?
Budapesti korrepetáló programunkra ide kattintva, egy online jelentkezési lap kitöltésével tudtok. A jelentkezési határidő lejárta után felvesszük a jelentkezőkkel a kapcsolatot, és egy felkészítő tréninget is tartunk, ahol minden további részletet megtudhatnak, és feltehetik a kérdéseiket. Nemsokára induló Netkorrep programunkra szintén a Facebook- és az Instagram-oldalunkon is közzétesszük az önkéntes felhívásunkat, úgyhogy mindenkinek ajánljuk, hogy kövessen minket, és jöjjön hozzánk önkénteskedni! Akit pedig bármelyik másik, régebb óta futó programunk érdekel, Facebookon vagy a menetszelegyesulet@gmail.com e-mail címen tud keresni minket.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]