Megújult programokkal vár a Kortárs Segítő Csoport!

Reméljük, a legtöbben hallottatok már az ELTE Kortárs Segítő Csoportjáról. Amellett, hogy lehetőségünk van egyéni tanácsadásra jelentkezni hozzájuk, programokat is szerveznek számunkra. Ezeken az eseményeken azok az ELTE hallgatók is bepillantást nyerhetnek a pszichológia és az önismeret útvesztőjébe, akik más beállítottságúak, különböző érdeklődésűek. A félévben a Kortárs Segítő Csoport megszokott programjai picit változnak. Összeszedtük őket és azt, mit kell tudni róluk. Ne maradjatok le!

Az elmúlt évekhez képest idén másképp fog alakulni az ELTE Kortárs Segítő Csoport pszichoedukációs programja. Ezek az alkalmak arra szolgálnak, hogy az ELTE-s hallgatók – azok is, akik más karra járnak – számos formában találkozhassanak a pszichológiával. Eddig minden félévben három játék- és három filmesten lehetett részt venni. Az előbbin különböző önismereti társasjátékokkal lehetett játszani, mint például a Relativityvel, a Dixittel, az Identityvel és az Érzelmek Birodalmával, melyek segítik a másokhoz és a magunkhoz való közelebb kerülést. Mindehhez a nyugodt és elfogadó légkört a csoport tagjai biztosították. A filmesteken különböző, izgalmas témákat érintő, a pszichológia területeihez kapcsolódó filmeket lehetett megtekinteni és ezután egy közös beszélgetésen részt venni, ahol mindenki megoszthatta az adott filmmel kapcsolatos érzéseit és gondolatait.

Habár a hatból három alkalommal megmaradnak a társas-estek, ebben a félévben csak egy filmest lesz. Itt ugyanúgy, ahogy eddig, lehetőség lesz megvitatni a filmmel kapcsolatos élményeket, ezen élmények, gondolatok pszichológiai tartalmát, és arról is szó esik majd, hogy mennyivel többet meríthetünk és tudhatunk meg a filmből, ha azt pszichológusszemmel nézzük. Ebben a félévben a választott film: a Tíz kicsi néger.

A maradék két estből az egyiken a személyiség dimenziói lesznek a téma. Az eddigi tervek szerint a BigFive vonásai alkotnák az állomásokat, ahol a csapatok feladatokat oldanának meg, játszhatnának és beszélgethetnének, miközben megismerkednek a személyiség alkotóelemeivel. Decemberben már volt egy hasonló felépítésű est, ahol az Agymanók című filmre alapozva az érzelmek voltak a fókuszpontban. Az estet követő számos pozitív visszajelzés megerősítésként szolgált a pszichoedukációs csoportnak abban, hogy a továbbiakban is rendezzenek ilyen eseményeket.

Végül az utolsó alkalmon egy különálló Identity estre lehet számítani. Amiben ez az esemény különbözik a többi játékesttől az az, hogy zártabb körű lesz, bensőségesebb és biztonságosabb keretek között, éppen emiatt a helyszín is változni fog. A részvételre kis csoportban lesz lehetőség, maximum 6-8 fővel. A célunk ezekkel a szigorúbb keretekkel a résztvevők közötti bizalmasabb kapcsolat kialakítása, és egy olyan mélyebb önismereti szint elérése, amelyre a többi játékesten nincsen lehetőség.

A Kortárs Segítő Csoporttal készült interjúnkat itt olvashatjátok!

Program:

ELTE Kortars Segito Csop ort - program plakát

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]