Iratmenedzser-képzés indul az ELTE-n

2018 őszén iratmenedzser-képzés indul az ELTE-n. Az Információ- és record management szakirányos képzés a levéltár mesterszakon belül a közép-európai térségben elsőként egyetemünkön indul.

Borsodi Csaba, az ELTE Bölcsészettudományi Karának korábbi megbízott dékánja írta alá az együttműködési megállapodást a két legnagyobb magyarországi levéltár vezetőjével: a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával, Szabó Csabával és Budapest Főváros Levéltára főigazgatójával, Kenyeres Istvánnal.

Az ELTE-n csaknem hetven esztendős múltra tekint vissza a levéltárosképzés, melyet a megállapodás teljesen új alapokra helyez. A két levéltár egyetemünkkel már hosszú ideje folyamatosan együttműködő partnerintézmények, az ELTE-hez hasonló elköteleződést mutatnak a levéltáros szakma megújítása iránt, melyhez az iratmenedzser-képzés szorosan kapcsolódik. Napjainkban az elektronikus iratok és a digitális iratkezelés térhódításának köszönhetően a képzés egyre jobban igényelt.

A megkötött együttműködési megállapodás alapján a képzés elsősorban levelező munkarendben indul és duális jellegű, az itt megszerzett diploma pedig az IRM-specializáció megtervezőinek számítása szerint nemcsak Magyarországon, de külföldön is piacképes lesz. A szakterület legkiválóbb egyetemi oktatóinak és levéltáros, illetve iratmenedzser szakembereinek bevonásával olyan szakemberek képzését célozza meg, akik technikai, jogi, informatikai és minden más vonatkozásban is felkészültek az elektronikus iratok kezelésére és kezelésük szabályozására az elektronikus dokumentum keletkezésétől annak levéltárba kerüléséig a kormányzati és önkormányzati szerveknél, valamint a magánszférában egyaránt.

Az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg a képzésről az ELTE BTK honlapján, illetve a szakfelelős oktatónál, Körmendi Tamás egyetemi docensnél a kormendi.tamas@btk.elte.hu e-mail címen.

Kép: rainbowmwd.com

Forrás: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]