Felértékelődő tanári hivatás – Középiskolai tanárképzés a Savaria Egyetemi Központban

Az ELTE és a Nyugat-Dunántúl számára egyaránt fontos hírek dokumentálására gyűltek össze a sajtó képviselői február 7-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettesi tárgyalójában. Dr. Németh István szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettes, Dr. Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, illetve Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere jelentették be a sajtótájékoztatón, hogy ismét teljes a szombathelyi középiskolai tanárképzés portfóliója.

Németh István örömmel idézte fel az elmúlt évek mérföldköveit, amelyek hozzájárultak a szombathelyi felsőoktatás erősödéséhez: elindult és sikeres lett a helyi gépészképzés, a piac szereplőivel közösen létrehozták és folyamatosan fejlesztik a duális ipari és gazdasági képzéseket, tavaly februárban pedig sikerült a Nyugat-magyarországi Egyetemtől elszakadni és csatlakozni az ország egyik legnívósabb intézményéhez, az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez.

Az elmúlt hónapokban a frissen csatlakozott campus folyamatos és sikeres tárgyalásokat folytatott az egyetem különböző karaival, ennek az egyeztetéssorozatnak eredménye a teljes középiskolai tanárképzés szombathelyi akkreditációja lett. A Savaria Egyetemi Központban már idén februártól majdnem minden közismeretei középiskolai tanárszakra lehet jelentkezni, szeptemberben pedig elindulnak az osztatlan tanárképzések. A nappali képzésekkel párhuzamosan lehetőségük van a diplomás általános iskolai tanároknak is, hogy tovább tanuljanak a rövidciklusú tanárképzéseken, amelyeket szintén indít az egyetem.

IMG_0028

Fotó: Gaspari Gábor

A következő cél a német nyelvtanár szak középiskolai szintű oktatása lesz, de Németh István kifejezte az egyetem jelenbeli reményét, hogy már szeptembertől dinamikusan növelni tudják a hallgatói létszámot, hiszen a tanári hivatás remélhetőleg anyagilag és erkölcsileg felértékelődik, szükség van a kiváló, megbecsült, szakmailag és emberileg kifogástalan pedagógusokra.

A rektorhelyettest Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke követte, aki kiemelte az oktatás megkerülhetetlen fontosságát, és azt a célt, hogy egyre több kiváló képességű fiatalt csábítsanak a pedagógushivatás felé. Szintén utalt a szombathelyi campus bővülő képzési palettájára, de kitért arra is, hogy a középiskolai tanárdiploma egy igazi érték, hiszen a „a többen benne van a kevesebb”, aki elvégzi, az általános iskolában is taníthat.

IMG_0011

Fotó: Gaspari Gábor

A sort Puskás Tivadar zárta. A polgármester elmondta, hogy egy város, egy megyeszékhely egészséges kulturális és gazdasági működéséhez elengedhetetlen a minőségi felsőoktatás. A SEK ELTE-csatlakozásával minden akadály elhárult Szombathely elől, hogy a kétezeréves város újra nívós és valódi tartalommal rendelkező egyetemmel csábítsa ide a fiatalokat, hálával tartozik a helyi közösség.

A most bejelentett középiskolai tanárszakokat az idén felvételizők a felvi.hu-n az ELTE-TTK (ELTE Tanárképző Központ) menüponton vagy a felvételi tájékoztató pótkötetében találják meg, a szak neve mellett szerepel a Szombathely telephely jelölése is.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]