A támogató légkör nagy hajtóerő

Egy borbélyszalon, elhivatott fodrászok, stílusos munkakörnyezet. Fehér Máté fodrász szerelemgyermeke, a West Coast Barbers fodrászüzlet a Bartók Béla úton található. Kívülről sem átlagos, egyedi a stílusa, szín-és ízlésvilága megragadó, az ötletgazda pedig kifogyhatatlan formabontó tervekből. Dupai Évi, a Pesti Bölcsész Újság munkatársának cikke.

Fehér Máténak, a West Coast Barbers egyik megálmodójának és tulajdonosának modern és rendszerezett a gondolkodása, a stílusa laza, hangneme nyugodt. Egy merész, álmait megvalósítani képes férfi képét jeleníti meg. A merészséget hangsúlyozom, hiszen Máté véleménye szerint napjaink fiataljainál gyakran probléma a bátorság, legalábbis ami az álmok megvalósítását illeti.

A West Coast Barbers, ami lefordítva nyugat parti barbárok/borbélyok, onnan eredeztethető, hogy a szalonban dolgozó csapat szerint Amerika sokkal inkább dicsekszik laza csapatszellemével, bátrabban az európai szellemiségnél, ott könnyebben kovácsolódnak családdá az egy munkakörben dolgozók. “Amerika a lazaság, kooperáció és csapatszellem megtestesítője” – közli Máté, aki csapatával itthon éppen ezt az irányelvet képviseli. Ez meglátszik nemcsak eredményükön, hanem a vendégekkel való baráti viszonyon is. Elmondása szerint olyan csapatot szerettek volna összehozni, amely alázattal, egymást támogatva, a folyamatos fejlődést szem előtt tartva végzi a munkáját. Az alázat szót kiemelném, hiszen a beszélgetés alatt legtöbbször ez a szó hagyja el interjúalanyom száját, a „flow” kíséretében. A flow Fehér Máté munkájában a tulajdonképpeni életérzés; “Az a fontos, ami ott és akkor történik, amivel örömet tudunk okozni a vendégeknek, hiszen értük dolgozunk. Ezért megéri reggelente felkelni, hiszen ez az életünk, minden nehézség ellenére.”

De hol kezdődött a sikerrel felfuttatott vállalkozás? Máté elmeséli, családja sosem tartozott a vagyonosabbak közé, ennek ellenére támogató környezetben, sok testvér mellett nevelkedett. Különleges stílusával már kamaszkorában kitűnt, megmutatkozott a világ ellen lázadó ösztönénje, amit alig hagyott elnyomni. Sőt, ez akkor elmondása alapján inkább polgárpukkasztó, „minden ellen lázadok” jelleget öltött. Ma azt vallja, ha valaki sajátos stílussal rendelkezik, merje megmutatni azt, még fontosabb: bátran használni. Szándékosan élnék az egyediség fogalmával – sem kinézetét, sem borbélyüzletét nézve nem mondható mindennapinak. Egyébként már kamaszkorában is kipróbálta a festés művészetét, főleg absztrakt formák elkészítésében jeleskedett.

DSC_1995

Máté hitt az álmaiban és tett is értük. Ezt az is bizonyítja, hogy több iskolában tanult, ennek megfelelően több szakon is megfordult, tapasztalatokkal, gyakorlattal gazdagodva. A hajmesterkedés iránti rajongását a nagybátyja halála erősítette fel, onnantól kezdve nem volt megállás. Bármilyen anyag jó modellként szolgált a szorgos kéz alatt, a felkészülés időszaka sokat tett későbbi karrierjéhez, bár ma is azt vallja: a fejlődés folyamatos tendencia az életében. A szakmát érintő témánál kicsit elidőzöm, mert kíváncsi vagyok, mit gondol a fiatalokat jellemző csökkenő számú szakmai képzettségről. Máté őszintén kifejti, szerinte semmi gond sincs azzal, hogy egyre több fiatal akar egyetemre menni, hiszen a tudás és a képzettség mindig jól jön. A probléma ott kezdődik, amikor ez már egyfajta trenddé alakul és néhányan, akik talán zseniális mesteremberek, szabók, varrónők, borbélyok lehetnének, feleslegesnek tűnő éveket töltenek el a felsőoktatásban, miközben a társadalom türelmetlenül vár hozzáértő kezekre. Szerinte a tudás megszerezhető, viszont éles határvonalat jelöl ki az intelligencia és az okosság között.

Megkérdezem azt is, miképpen zajlik egy átlagos munkanap a szalonban.  “A borbély magában foglalja a haj-, szakáll- és bajuszvágást, valamint azok igazítását.” Ezen kívül hajtetoválást is vállalnak, egyedien megszabott formák szerint. Kíváncsian kérdezek rá, együtt haladnak-e folyamatosan a trenddel, bár a válasz egyértelmű, hiszen szemmel láthatóan ők képviselik Magyarországon a legmodernebb borbélyszalonokat, valóban együtt mozognak az újításokkal.  “Ugyanakkor azt hiszem, minden újszerű és felkapott dolog egy évvel később ér el hozzánk Amerikából” – teszi hozzá.

Kérdéses, alapvetően melyik korosztályt szólítják meg stílusosan felépített üzletláncukkal. “Ezt nem tudnám pontosan behatárolni, de minden korosztály megtalál. Volt már másfél éves és volt már nyolcvanöt éves vendégem is” – közölte. Véleménye szerint nálunk a fiatal fiúk korosztálya képviseli legbátrabban az általuk előállított hajtrendet, bár sokszor csak a divat – nem saját ízlésük – miatt kérnek egy bizonyos formát. Kapok az alkalmon, és megkérdezem, volt-e már olyan eset, amikor szembesítenie kellett valakit azzal, hogy az általa kiválasztott frizuraforma nem neki való. “Tipikusan az a fodrász vagyok, aki a vendég szemébe mondja, hogy neki nem lesz jó ez a stílus” – válaszolja.

Érdeklődve faggatom, hogyan csiszolódott össze a csapat, akikkel kreatívan gondolkozik és dolgozik. Ahogyan elmondja, a munkájában az a legjobb, hogy azokkal dolgozhat együtt minden nap, akikkel szinte már egy családot alkotnak. A légkör támogató, az emberek egy hullámhosszon vannak. Ugyanakkor vannak üres járatok, amik néha lassabban telnek, de jó társaságban mindig oldott a hangulat, és ez varázsolja gördülékennyé a munkát. A nyitottságot a kuncsaft is észreveszi, aki örömmel nyílik meg előtte. “Ez persze nem azt jelenti, hogy pletykálok összevissza, bele is fáradnék, ha minden lelki fájdalmát megosztaná, de nyilvánvalóan érdekel a személyisége, hiszen neki készítek valami egyedit, így valamennyire ismernem kell.”

Interjúalanyom aranykeze eléggé ismert már ahhoz, hogy Budapest sok polgára hozzá forduljon, ha szeretne korszerűsíteni hajkoronáján, netán arcszőrzetén. Ezért sem meglepő adat, hogy több, mint huszonötezer hajat vágott eddig. Annak ellenére, hogy nagy rutinnal rendelkezik hajvágást tekintve, csak pár éve vitte mesterire ezt a szintet. “Az évek során leginkább az alázatot tanultam meg. Eleinte kicsit öntelt voltam, de a munkám alázatban tart ma is. Megtanulom, hogy a vendégeim az elsők; az, amit ők akarnak, az, ahogyan ők elképzelték, én ennek alávetem magam” – nyomatékosít.

Máté a szóban forgó üzleten kívül több vállalkozást tudhat magáénak, többek között egy workshopot. Mindez felveti a kérdést, hogyan juthat minderre ideje egy harmincéves édesapának és férjnek. Máté ugyanis egy egyéves fiú édesapja, párjával, Lelkes Borbála képzőművésszel tavaly házasodtak össze. Azt vallja, a munka- és családügyek egyeztetése mindig kihívás, de igyekszik kerülni a zökkenőket.  “Sokszor otthon is ezzel foglalkozom – folytatja –, nincs mindig lehetőségem letenni a munkámat. De van olyan, amit a munkám mellett a hobbimnak tartok. Van, amikor felveszem otthon a telefont, és azt mondom: Halló, West Coast Barbers!” – közli mosolyogva. Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy egy olyan társadalomban, ahol a házasság intézménye egyre jobban meginog, miért döntött úgy, hogy mégis mellé áll. Itt jött a képbe vallásossága, ez mindkettejük családjáról elmondható. Így nyilvánvaló volt, hogy akkor, amikor a barátnője várandós lett, úgy döntöttek, összekötik az életüket, s kapcsolatuk azóta egyre mélyebb medrekbe terelődött.

Kényes téma-e vagy sem, kicsit megkapargattam a felszínt, hátha kiderül: tervezte-e valaha, hogy külföldre költözik, ott boldogulna. Belekortyol italába, hogy a legnagyobb természetességgel mondhassa: “Persze.” Fehér Máté szerint nem baj, ha valaki szerencsét próbál, mert a fiatalok nyilván pénzt akarnak keresni. Ismeretségi köréből több személyes példával is előrukkol, ugyanakkor megállapítja, „bár jól elvannak kint, az mégsem ugyanaz, mint az otthon.” Ráadásul véleménye szerint, ha itthon hajlandóak lennének több energiát, időt fektetni saját álmaikba, szinte biztos, hogy egy idő után több pénzük lenne. Szilárd elgondolása, hogy igenis meg kell próbálni itthon, nem a könnyebbik utat kell választani, mert itt is számos lehetőség térdepel előttünk, csak utána kell nyúlnunk.

A jövőt illetően az extrém fodrászüzlet-alapító szeretne a létra többi fokára is fokozatosan fellépni, tapasztalatokat gyűjteni. Mint friss egyetemista és álmokat szövögető fiatal, sorstársaim nevében megkérem, üzenjen nekünk valamit: “Tisztelet, alázat, ezek kulcsszavak. Merjetek lépésetek tenni álmaitok megvalósítása felé, merjétek megismerni önmagatokat!” – jön a javaslat.

Persze, ahogy kiemelte, a támogató háttér nagyon nagy hajtóerőt biztosít. Neki ott volt a családja, a barátai, az a közeg, ahol verejtékük árán is mindenben támogatták. Így már érthető a gyakori mosoly, az őszinte megnyilvánulás. “Nagyon fontos, hogy Fehér Máté vagyok, egyetlen személy. A West Coast Barbers nem én vagyok, hanem én és a csapat, azok, akik létrehoztuk. Ez a csapatszellem csodákra képes” – erősíti meg üzenetét.

Képek: Bánkövi Dorottya

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]