Az egyetemisták költségei Európában – jó Budapesten egyetemistának lenni

A 15 várost vizsgáló felmérésben a lakbéreket, a tandíjat, a közlekedési költségeket illetve az étel- és sörárakat vetették össze. Budapest Varsóval és Portóval a legolcsóbb európai egyetemi nagyvárosok közé tartozik. A felmérés élén London, München és Párizs végzett.

Az egyetemisták a különböző ösztöndíjaknak köszönhetően előszeretettel töltenek egy-egy szemesztert külföldön, ugyanis az európai tapasztalatok később nagy előnyt jelenthetnek az álláskeresésnél.  Az Uniplaces francia portál részletes költség-összehasonlítást közölt a külföldre vágyó francia egyetemistáknak. Tizenöt város, köztük Budapest lakás, tandíj, közlekedés, étel- és sörkínálatának árait összevetve állították fel a sorrendet, melynek élén London, München és Párizs végzett, míg Budapest, Varsó és Portó a legolcsóbb európai egyetemi nagyvárosok közé tartozik. A Londonban tanulás még Erasmusszal is igen költséges.

A budapesti albérletárak sem alacsonyak, azonban Londonban a lakhatás két és félszer olyan drága, mint a magyar fővárosban. Az átlagos ételár Angliában 10,5 euró, de Prága, Varsó, Porto és Budapest vendéglői már az egyetemisták számára is megfizethetők. Az átlagos sörár 3,2 euró, azaz kb. ezer forint, míg Budapesten ennek töredéke. A sör minőségét nem hasonlították össze. A söröket illetően Párizs viszi el a pálmát: egy korsó csapolt sörért itt kell a legtöbbet fizetniük a kikapcsolódásra vágyó egyetemistáknak, a francia fővárosban ugyanis 6 euró az átlagár.

Egy átlagos európai bérlet ára kb. 30 euró, a brit fővárosban viszont 100 euró a havi tétel, miközben Budapesten 3450Ft, Varsóban 10 és 15 euró között van egy egyetemistabérlet a francia portál szerint. Ha valaki egy teljes tanévre akar beiratkozni egy londoni elit egyetemre, 10 500 eurót kell fizetnie. Párizsban és Brüsszelben az ottani központi támogatásnak köszönhetően ez a költség csak 300-500 euró között van.

Forrás: EdulineHVG

Kép: budapest.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]