Dübörög az oktatási reform

A kormány jelenleg úgy látja, nincsen megfelelő átmenet a diákok képzési szintjei között, így a probléma orvoslására plusz évek betoldását javasolják két intézményváltás közé. Ennek eredményeképpen alakult ki a 9 osztályos általános iskola terve, amely mindenkinek kötelező lesz.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában kifejtette, jelenleg a tanárok továbbképzésére és az oktatás tartalmi szabályozásaira helyeznék a hangsúlyt. A Köznevelési Kerekasztal tagjai legutóbbi ülésükön állapították meg, hogy a magyar oktatás azonnali és hatékony reformokra szorul. Ez egy olyan fórum, ahol mindenki szót kap, aki úgy érzi, hogy építő jellegű ötlettel állhat elő a magyar oktatás megújítása terén.

Az államtitkár szerint a növekvő ifjúságnak feltétlenül szüksége van arra, hogy azon képességeiket is fejlesszék a képzés során, amelyekre felnőttként, a nagybetűs életben is szükségük lesz. Megpróbálják valóban az életre nevelést, az alkalmazkodóképesség kialakítását, jobbá tételét. A technika fejlődését is érdemes beleépíteni a tervezetbe, hiszen korszerűbb eszközökkel sokkal inkább könnyebb elérni a kívánt eredményt. Palkovics László szerint nem elég egyszerű diszciplínákon keresztül tanítani a gyerekeket, meg kell ismerkedniük bizonyos jelenségekkel is, problémamegoldó készségeiket a felszínre hozni.

Palkovics kiemelte, továbbra is a szakmában dolgozókkal együttműködve tervezik az újításokat, hiszen fontosnak tartják a kommunikációt, illetve az egyetértést, elengedhetetlen enélkül a rendszer hatékonysága. Ugyan jelenleg még nem ismertek a részletes tények a 9 évfolyamos általános iskoláról, az államtitkár szerint folyamatosan zajlik a szakma és az érintettek egyeztetése a későbbi lépésekről, legyen az akár a pontos tanterv vagy a finanszírozás kérdése. Palkovics László azt is hozzátette, hogy biztosan érkezni fog bírálat, de azzal magyarázta az esetleges kritikát, hogy aki nem dolgozik ebben, nem is lát bele pontosan, ezáltal képtelenség olyan tantervet összerakni, amely a következő évtizedekre teljesen biztosan működne. Meglátása szerint, ahogy változik a világ, úgy kell idomulnia az oktatásnak is hozzá.

A Magyar Idők rákérdezett néhány részletre a 9 osztályos általános iskolával kapcsolatban, amelyekre az államtitkár azt válaszolta, szükség van az óvoda és az iskola között egy átmeneti évre, hogy a kisgyerekek könnyebben be tudjanak illeszkedni, legyen idejük megszokni a hivatalosabb közeget. Az ötletet azzal magyarázta, hogy sok gyerek kétszer járja meg a nagycsoportot, ha szülei nem érzik még úgy, hogy megállná a helyét az iskolában. Persze ez a tanítási év sem telne eseménytelenül, ugyan nem tanulnának még írni és olvasni, de a pedagógusok az első osztályban használatos módszertannal viszonyulnának hozzájuk, inkább az alapkészségeket fejlesztenék.

Az oktatók megkapnák a megfelelő továbbképzést ahhoz, hogy az újonnan bevezetett rendszer gördülékenyen haladjon. Az államtitkár ismertette, terveik szerint az év végére már a kormány elé akarják vinni a teljes reformtervezetet.

Forrás: Magyar Idők

Kiemelt kép: 3100.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]