Szobor állításával emlékeznek Diana hercegnőre

Diana szobra húsz évvel a hercegnő halála után fiai, Vilmos és Harry herceg megbízásából készül. Az emlékmű a hercegnő korábbi rezidenciájának, a Kensington Palotának a nyilvános kertjében áll majd, és egy szóvivő elmondása szerint hamarosan el is kezdődnek a munkálatok.

A két herceg úgy gondolja, ideje annak, hogy Diana hercegnőre egy állandó szoborral emlékezzenek. Az alkotó személyét egy hat tagú bizottság választja majd ki, melynek tagja Lady Sarah McCorquodale, Diana testvére és Jamie Lowther-Pinkerton, Vilmos és Harry személyi titkára is.

Vilmos és Harry herceg így nyilatkozott: „Húsz év telt el édesanyánk halála óta és ideje annak, hogy egy szobor emelésével elismerjük az Egyesült Királyságra és a világra tett pozitív hatását. Anyánk sok életet megérintett. Reméljük, hogy a szobor segít majd mindazoknak, akik meglátogatják a Kensington Palotát, hogy megemlékezzenek az ő életéről és örökségéről.” A királynő támogatja unokáit az ötletük megvalósításában.

Kate Williams, királyi történész a BBC-nek tett nyilatkozata szerint a hercegnő élete során rengeteget jótékonykodott. Ez a szobor lesz a negyedik Diana hercegnőnek ajánlott emlékmű Londonban, közel a Hyde parki Diana emlékforráshoz és kerthez.

Camilla Tominey, a Sunday Express királyi szerkesztője elmondta, hogy a hercegek túl fiatalok voltak anyjuk halálakor ahhoz, hogy közreműködhettek volna valamelyik emlékmű emelésében. Mostani szándékuk nem hiábavaló, ugyanis az emberek még több évtized elteltével is felkeresnek emlékhelyeket, hogy leróják tiszteletüket. Már régóta várható volt, hogy Diana, a leendő király és egy herceg édesanyja nemzeti emlékművet kap. Egyes barátai szerint nehéz lenne hiteles szobrot formálni a hercegnőről, miközben mások szerint akár hiba is lehet, mert eltorzíthatja mindazt, amit a hercegnő képviselt.

A legismertebb Diana emlékmű egészen mostanáig egy szökőkút a londoni Hyde parkban, melyet a királynő avatott fel 2004 nyarán. A gránit építmény a támogatók szemében a hercegnő spontaneitását testesíti meg, míg a kritikusok nemtetszésük kifejezéseképpen egy erőmű kifolyásához hasonlították. Azonban Diana gyermekei immár felnőttként saját vagyonukból finanszírozzák a tervezett szobor felállítását.

Wales hercegnője 1997. augusztus 31-én vesztette életét Párizsban egy autóbalesetben, amikor Cambridge hercege 15, öccse pedig 12 éves volt. A temetését kétmilliárd ember nézte világszerte. A halála nemzetközi gyászhullámhoz vezetett, ezt jelezte a milliónyi részvétnyilvánító és tisztelgő üzenet, melyeket a gyászolók a királyi lakhelynél helyeztek el.

Diana halálának 20. évfordulóján testvére, Earl Spencer emlékezik meg a hercegnőről kiállításokkal a család otthonában, Althorpban.

Forrás: BBC

Kép: sheknows.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]