Mire használjuk az okostelefonunkat?

A magyar internetezők csaknem 90 százaléka, mintegy 4,5 millió ember használ okostelefont, közülük legtöbben, 3,4 millióan híreket, cikkeket, e-könyveket olvasnak, 2,4 millióan zenét és egyéb audio-tartalmakat hallgatnak, 1,8 millióan pedig filmeket, videókat néznek eszközeiken rendszeresen – áll az eNet és a Telekom internetgazdaságról szóló jelentésének összegzésében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az okostelefonokról szóló felmérésben összesen 1011 nagykorú internetező vett részt. Az adatok kimutatták, hogy legtöbben hírportálok olvasására használják a kütyüt (86%), míg a közösségi média felületeit 80 százalék böngészi telefonon keresztül. Ennél jóval népszerűtlenebbek az online újságok és magazinok a maguk 39 százalékával, a blogok 29 százalékkal. E-könyveket csupán 14 százalékuk olvas telefonon keresztül. A kutatásból kiderült az is, hogy a leginkább látogatott hírportál az Index (64%), az Origo (55%), a Hir24 (45%) és a HVG (40%).

A zenehallgatás esetében néhány évvel ezelőtt még az offline formátumú zenehallgatás volt megszokott, azonban manapság az internetkapcsolatot igénylő formátum is elterjedtté vált. A letöltött MP3-ak mellett elterjedtté vált a YouTube felülete. A válaszadók 76-76 százalékban voksoltak mind az online, mind az offline módszer mellett. Ezzel együtt az egyéb online zenehallgatási lehetőségek népszerűsége is folyamatosan nő: élő webes rádiót 25 százalék, előfizetési lehetőséget is nyújtó online zenei streaminget (például Spotify, Deezer, Google Play Music) pedig 13 százalék szokott hallgatni telefonján. Az okostelefonos zenei streaminghez tízből kilencen még mindig inkább wifit vesznek igénybe, de az ehhez mobilnetet (is) használók aránya már eléri a 42 százalékot, 22 százalék ideiglenesen le is szokta menteni a lejátszási listáit, így offline módban is tudja hallgatni őket.

Nyolcvanhárom százalék az online módszert használja a videó- és filmnézés esetében, míg a telefonra letöltött videók nézése csupán 46 százalékra jellemző. Ezek mellett növekvő tendenciát mutat (31 százalék) az okostelefonon való tévézés is. Előfizetéses streaming szolgáltatásokat azonban egyelőre csupán 4 százalék használ telefonján.

Forrás: vg.hu
Kép: pexels.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]