Új fejlesztések az ELTE épületein

2017-ben a vissza nem térítendő támogatási összegből számos oktatási épület és kollégium infrastruktúrája újul meg. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a beruházás során érintett 15 épület energetikai korszerűsítésével éves szinten akár 200-300 millió forintos energiamegtakarítást érhet el. A fejlesztések várhatóan az év végéig befejeződnek

A 2017. január 25-én megtartott projektnyitó sajtótájékoztatón Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja köszöntötte a résztvevőket. A beszédében kiemelte a beruházások várható költségmegtakarítási és energiahatékonysági tényezőit is. A rendezvényen Palkovics László oktatási államtitkár is részt vett, aki kiemelte az ELTÉ-n végbementő fejlesztések fontosságát, és hangsúlyozta, hogy a Minisztérium továbbra is egyik kiemelt feladatának tartja az iskolaépületek állapotának javítását annak érdekében, hogy minél több diák tanulhasson a lehető legkorszerűbb körülmények között. A nap folyamán az ELTE lakossági fórumot is tartott, ahol minden érdeklődőt tájékoztattak a beruházások menetéről.

A projekt elsődleges célja a korszerű, energiatakarékos, a mai kor igényeit kielégítő és az európai színvonalnak megfelelő infrastruktúra kialakítása. Az ELTE használatában és vagyonkezelésében lévő 15 épület építészeti és gépészeti rendszere elavult, éppen ezért van szükség épületszerkezeti és energetikai rekonstrukcióra.

Az érintett épületeket energiahatékonysági mutatójuk alapján választották ki: a program legjelentősebb célcsoportját „a legrégebbi, a legkevésbé korszerű” oktatási épületek jelentik, amelyek jelentős része építése óta nem esett át energetikai korszerűsítésen. Így került a helyszínek közé az ELTE három kiemelkedő gyakorlóiskolája, a Radnóti, a Trefort és az Apáczai, ahol több mint 800 millió forint értékben újulnak meg az épületek. Emellett több mint 700 millió forintos felújítás kezdődik a Nagytétényi úti kollégiumban is. A munkálatok az ELTE legtöbb karát (ÁJK, TÓK, BGGyK, PPK) és a Lágymányosi Campus épületeit, valamint egyéb oktatási intézményeit is érintik: a rekonstrukció során újraszigetelik az épületeket, kicserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert.

A munkafolyamatok során figyelembe veszik a hallgatói és akadémiai érdekeket is, hogy mind a vizsgaidőszak, mind a szorgalmi időszak zavartalan maradhasson. A munkaterületeket március végén adják át. A munkálatok időtartalma 5-6 hónap.

Forrás: elte.hu
Kép: elte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]