A sikeres tanuláshoz kellő alvásra van szükség

A legtöbb egyetemista az alváshiányt kávéval enyhíti, azonban valójában a nyugodt alvást semmi nem pótolja igazán. Sokszor szinte megfeledkeznek arról, hogy az alvás az ember biológiai alapszükséglete. De vajon hány óra alvásra van szükség az egészség megóvásához?

Az alvást nem elvesztegetett időként kell tekinteni, és nem csak kimerültség esetén van rá szükségünk.

Alvás közben a nap során ránk ható ingerek és információk feldolgozása, raktározása történik, így ekkor mélyül el az agyban a tudás is. Érdemes emiatt tanulás közben is pihenést tartani, hogy az információáradatot feldolgozhassa az agyunk. A legújabb kutatások szerint már három óra tanulás után érdemes egy kis alvásszünetet tartani, hogy az ismeretanyag a leghasznosabb formában raktározódhasson el az agyban. Érdekes, hogy például a zenélni tanulóknak a kutatók már egy óra gyakorlás után javasolják a pihenést. A megfelelő mennyiségű alvásra természetesen nem csak a tanulás elősegítése miatt van szükségünk, hanem az egészség megőrzése érdekében is. Az alvás során a testmozgás és a külső ingerekre adott reakciók csökkennek, a sejtosztódás fokozódik, a sejtelhalás üteme viszont nő. Az alvásigény a különböző életkorokban változik. A kamaszkorban napi 9-10 óra, fiatal felnőttkorban 7-9 óra, 35 és 55 éves kor között 7 óra, majd ez az életkor előre haladtával csökken az alvásigény. Az alváshiánynak számos negatív hatása van: romlik az ember teljesítőképessége, nő a balesetek kockázata és csökken az immunrendszer ellenálló képessége. Több kísérlet azt is bebizonyította, hogy a tartós alváshiány halálhoz is vezethet, ugyanis olyan betegségek alakulnak ki miatta, melyek megrövidítik az életet.

Sokan küzdenek alvásproblémákkal, azonban ezek jó része könnyedén megelőzhető lenne. Ahhoz, hogy reggel kipihenten ébredjünk, először ki kell alakítani egy olyan napirendet, amely lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű alvást. Igyekezzünk éjfél előtt lefeküdni, állítólag ez az időszak a legpihentetőbb. Az alvásproblémákat okozhatja a kényelmetlen ágy, a nehéz vacsora, a feldolgozatlan lelki feszültségek és az estére hazavitt munka is. A nyugodt alvás alapfeltétele, hogy az ágyba kerülve a gondjaink nagyobb részétől szabaduljunk meg. Ezt a feszültségoldást számos relaxációs technika segítheti elő (pl. jóga, relaxációs zenék). Nagy segítséget jelenthet az is az alváshoz, ha naponta ismétlődő „szertartások” előzik meg a lefekvést (pl. olvasás, könnyed televíziós műsorok). Azonban a számítógépezés például megnehezíti a nyugodt elalvást. Lefekvés előtt a hálószobát érdemes kiszellőztetni, és számunkra komfortos hőmérsékletet kialakítani (19-20 C°).

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás tehát mind az egészség és fiatalosság megőrzéséhez, mind a sikeres tanulmányokhoz, koncentrációhoz szükséges.

Forrás: eduline.hu

Kiemelt kép: nlcafe.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]