Nobel-békedíj a kolumbiai békéért

A Norvégiában átadásra kerülő Nobel-békedíj idei nyertese Juan Manuel Santos, Kolumbia elnöke. Santoz mióta az ország élére került, az 52 éve tartó fegyveres konfliktus lezárására törekszik. Ennek eredményeként idén augusztusban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillacsoporttal békeszerződést kötött, ám az egyezményt nem erősítette meg a kolumbiai nép az erre kiírt népszavazáson. Ennek ellenére a kormány és a FARC is folytatná a tárgyalásokat, és a bizottság azt reméli, a Nobel-békedíj erőt ad majd az elnöknek a folyamat lezárásához.

2016. október 7-én a Nobel-bizottság bejelentette, hogy idén a békedíjat Juan Manuel Santoz veheti át Oslóban. (A békedíj ugyanis az egyetlen Nobel-díj, melyet nem Svédországban, hanem Norvégiában adnak át Nobel végrendelete szerint.) A kolumbiai elnök az 52 éve tartó polgárháború lezárásáért tett erőfeszítéséért érdemelte ki a 8 millió svéd koronával járó kitüntetést.

Santoz 2010 óta küzd azért, hogy véget érjen a fegyveres konfliktus a kolumbiai kormány és a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű lázadócsoport között. Az offenzíva miatt mostanra a FARC is meggyengült annyira, hogy mindkét félnek érdekében állt tárgyalni a megegyezésről. A négy évig tartó tárgyalások után augusztus 25-én Juan Manuel Santoz és a gerillacsoport vezetője, Rodrigo Londono (más néven Timochenko) békeszerződést kötöttek. A megállapodás értelmében a FARC 6 ezer harcosa letette volna a fegyvert és a szervezet átalakult volna egy az ENSZ felügyelete alatti politikai párttá. A kormány kötelezettséget vállalt egy földreform végrehajtásáért, a kábítószer-ellenes stratégiájának módosításáért, a lázadók politikai életbe való integrálásáért, a konfliktus áldozatainak kárpótlásáért, valamint az állami intézmények működésének kiterjesztéséért az ország teljes területén.

A békeszerződést népszavazás erősítette volna meg, ám a kolumbiai nép 50,2% százaléka elutasította az egyezményt. A szerződés ellenzői úgy vélték, hogy a megállapodás túlságosan elnéző a FARC-cal szemben. Santoz a népszavazást követően bejelentette, hogy folytatódnak a tárgyalások, és október 31-ig meghosszabbították a tűzszünetet. Timochenko is azt nyilatkozta, hogy bár sajnálattal fogadja a szavazás eredményét, eltökélten dolgozik ő is a béke eléréséért.

A Nobel-bizottság elnöke, Kaci Kullmann Five szerint a népszavazás eredménye miatt ismét fenn áll a fegyveres konfliktus kitörésének veszélye. Ezért a bizottság arra biztatja mind a két felet, hogy tartsák tiszteletben a tűzszünetet, és legyenek konstruktívak a tárgylások folyamán.

Forrás: origoIndex
Kép: ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]