Átalakításra szorul a magyar oktatási rendszer

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szeptember 6-án Balassagyarmaton elmondta, hogy „át kell alakítani a magyar oktatás rendszerét”. Az elmúlt kilenc hónapban pedagógusokkal és oktatási szakemberekkel együtt feltérképezték, hogy milyen változásokra lenne szükség, hogyan kellene működtetni az iskolákat, és emellett azt is, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelnie az iskolarendszernek.

PalkovicsPalkovics László a Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új épületének avatóünnepségén azt nyilatkozta, hogy nagyon gyorsan változó környezethez kell alkalmazkodni a tanítással. Ezt azzal szemléltette, hogy manapság már vannak olyan iskolák, ahol minden első osztályos tanulónak van okostelefonja. Fontos, hogy a hallgatók szeressenek tanulni, és ebben a változó világban is alkalmazni tudják az ismereteket. Az elmúlt hónapokban pedagógusokkal és oktatási szakemberekkel együtt feltárták, hogy milyen változások szükségesek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára felidézte azt is, hogy a második világháború előtt Magyarországon az iskolák kétharmada egyházi fenntartású volt. Ez az arány 1950-re csupán 12%-ra csökkent, viszont a rendszerváltozás óta növekedés tapasztalható: ma Magyarországon több mint 700 egyházi fenntartású iskola van- egyébként a legnagyobb iskolafenntartó a katolikus egyház, amely 286 intézményt működtet.

Csáki Tibor, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának (EKIF) vezetője az ünnepségen elmesélte, hogy a  szalézi rend nyolcvanéves működés után két éve vonult ki Balassagyarmatról, ekkor a váci egyházmegyének adták át kollégiumuk épületét. Ezt a létesítményt újították fel, és alakították át általános iskolává. A munkálatokat a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán elnyert 180 millió forintból, és az egyházmegye saját forrásából, 150 millió forintból finanszírozták. Utóbbiból 130 millió forint a belső átalakításokra, 20 milliót pedig a berendezésre fordítottak.

A váci egyházmegye összesen 29 oktatási intézményt működtet, ebből 11-et Nógrád megyében, balassagyarmaton pedig 1992-ben indult újra a katolikus oktatás. A Szent Imre Keresztény Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium új, az általános iskola alsós tanulóinak létrehozott épületét Beer Miklós, váci megyéspüspök áldotta meg: amikor hívő emberként Isten áldását kérjük, azt a szándékunkat akarjuk kifejezni, hogy azt akarjuk tenni, amit ő vár tőlünk.

Lavaj Árpád iskolaigazgató pedig elmondta, hogy elkészült az épület teljes energetikai felújítása, a külső-belső szigetelés, és a fűtésrendszer korszerűsítése is. A háromszintes épület szerkezetét meghagyták, az alsó két emeleten a kollégiumi szobákat alakították át tantermekké, tanári szobákká, és új vizesblokkokat is építettek.

 

Forrás: Edupress

Kép: www.itera.eewww.kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]