Többen szeretnének továbbtanulni, mint tavaly

Július 26-ig idén még több diák izgulhat azon, hogy felvételt nyert-e abba a felsőoktatási intézménybe, ahol tanulmányait szeretné folytatni: ugyanis a tavalyinál 5%-kal többen, 111 162-en adták be felvételi jelentkezésüket.

A hétfői budapesti sajtótájékoztatón Palkovics László oktatási államtitkár beszédében kifejtette, hogy megnőtt az érdeklődés a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés iránt: az előbbire a felvételizők 17%-a, az utóbbira 13% nyújtotta be jelentkezését. Nem történt változás az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika iránti érdeklődésben, előbbire a diákok 9, utóbbira 8%-a pályázik idén is.

Alapképzésre első helyen 72 371-en, osztatlan képzésre 11 201-en, felsőoktatási szakképzésre 6440-en, mesterképzésre 21 150-en jelentkeztek. Tanulmányaikat 95 883-an állami ösztöndíjasként, 15 279-en pedig önköltséges finanszírozási formában szeretnék folytatni.

A pedagógusképzés iránti érdeklődés megnövekedése annak a strukturális változásnak köszönhető az oktatási államtitkár szerint, amelyet a pedagógusképzésben megvalósítottak; többek között a matematika, az informatikus, a kémiatanári szakokra is egyre többen jelentkeztek – vélhetően az elindított ösztöndíjprogram is szerepet játszott ebben.

A felsőoktatási intézmények népszerűségi rangsorát nézve idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb, amelyet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem követ.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: go8.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]