Három új díszdoktort avat az ELTE

Az ELTE Szenátusa november 13-án ünnepi közgyűlést tart az Aula Magnában. Az ülésen doctor et professor honoris causa és doctor honoris causa címek átadására kerül sor, a kitüntetettek Erhard Busek, Harmathy Attila, Janusz K. Kozłowski.

Az új ELTE-s díszdoktorok: Erhard Busek, Harmathy Attila, Janusz K. Kozłowski. Az ülésen közreműködik az ELTE BTK Zenei Tanszék vegyes kórusa.

Erhard Busek osztrák politikus, az Osztrák Köztársaság korábbi alkancellárja, az európai országok egységesítésének meghatározó alakja, az európai politika fontos szereplője. Tudomány- és Kutatásügyi, majd oktatási és kulturális miniszter, a nagyobbik kormányzópárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) országos elnöke. Később létrehozta a Southeast European Cooperative Initiative programot, melynek lényege, hogy a határokon átívelő délkelet-európai vállalkozásokkal foglalkozik, továbbá támogatója a lengyel, szlovák, cseh és mindenekelőtt a magyar kultúrpolitikának.

Harmathy Attila Egyetemünk professor emeritusa, az összehasonlító polgári jog nemzetközi és hazai szakértője, volt alkotmánybíró, az ÁJK korábbi dékánja. 1962-től az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetében dolgozott, 1974-től Egyetemünkön, másodállású, majd főállású egyetemi docens, 1982-től egyetemi tanár. A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. Számos külföldi egyetem vendégprofesszora volt, például University of California Law School, Berkeley, Université Aix-en-Provence-Marseille, Paris II. Ultrechtben az Összehasonlító Jogi Világkongresszus, 2010-ben Budapesten az Európai Jogász Fórum egyik főelőadója volt. Több jogszabály előkészítésében részt vett, egyebek mellett a Polgári Törvénykönyv több módosításában. 2012-ben vehette át a Széchenyi-díjat.

Janusz K. Kozłowski a krakkói Jagelló Egyetem professor emeritusa, a Lengyel Tudományos és Művészeti Akadémia tagja és az Akadémia II. Osztályának elnöke, az Akadémiák Nemzetközi Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Több évtizede foglalkozik a lengyel-magyar tudományos együttműködéssel, ezen belül a régészeti kutatások folyamatos fenntartására. Hazáján kívül kutatásokat vezetett Magyarországon, Szlovákiában, Bulgáriában, Törökországban, Egyiptomban és Marokkóban. Az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének kutatóival együtt végzett kutatásokat Magyarországon, Eger környékén és az Alföld északi részén fekvő Polgár régiójában. Számos alkalommal nyújtott különböző formában segítséget az Intézet oktató-kutató tevékenységéhez. Tudományos teljesítményéért számos szakmai elismerést szerzett.

Az ünnepélyes avatás november 13-án, 10 órakor lesz.

A rendezvény helyszíne: ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. I. Emelet)

Forrás: elte.hu

Kép: ajk.elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]